Råd og vejledning
For plejefamilierSygdom hos plejekatte
Nedenfor finder du beskrivelser af de mest almindelige sygdomme, du kan risikere at plejekatte får.
Vi beholder som oftest kun killinger få dage på kattehjemmet, inden de kommer ud i en plejefamilie. Nogle sygdomme har lang inkubationstid, så selvom vi gør hvad vi kan, for at opdage det inden udlevering, er det ikke altid, der er symptomer når killingerne forlader kattehjemmet. Der er derfor risiko for, at sygdom først bryder ud, når de er kommet i pleje.
Kontakt os i åbningstiden
Hvis du har mistanke om nogle af nedenstående sygdomme, så kontakt os i åbningstiden, så personalet kan vurdere om killingen skal tilses af en dyrlæge. Hvis det er akut og det er inden for åbningstiden, kan du altid møde op og få hjælp af personalet.
44 85 35 55
- tryk 1 for Glostrup afdelingen
Mandag | kl. 10-13 |
Tirsdag | kl. 10-16 |
Torsdag | kl. 10-13 |
Fredag | kl. 10-16 |
Telefonen er lukket onsdage, weekender og helligdage.
Almindeligt forekommende sygdomme
Katteinfluenza
Katteinfluenza er en samlet betegnelse for luftvejsinfektioner forårsaget af virus. Det er en meget smitsom sygdom, og kan derfor smitte fra en plejekat til din egen kat.
Symptomerne er: Nysen, flåd fra øjnene, nedstemthed, feber, savlen og manglende appetit.
Sørg for at hold øje med væske og madindtag. Hvis katten nyser og er snottet, men ellers ikke har feber og virker klar; leger, spiser og tager på, skal du se tiden an. Hvis du er i tvivl om katten skulle have feber, så tag gerne kattens temperatur (se afsnittet sygdomskasse for vejledning). Hvis katten ligger hen, har feber, intet spiser eller ikke leger, skal du kontakte kattehjemmet.
Orm
Hvis killingerne har levende orm i afføringen eller kaster dem op, skal du kontakte kattehjemmet, så de kan få en ormekur. Hvis det er uden for vores åbningstid, kan det godt vente til vi åbner, da orm ikke en akut situation.
Lopper
Tegn på lopper kan være at katten klør, slikker og soignerer sig mere end vanligt – fordi de små parasitter klør. Lopper kan findes, når du leder i pelsen helt nede ved huden, men de er hurtige til at gemme sig. Finder du ikke lopper, er deres ekskrementer, som ligner kaffegrums, et sikkert tegn på deres tilstedeværelse.
Er du i tvivl om det loppeekskrementer, så kan det lægges på vådt toiletpapir eller køkkenrulle – farves det rødt, er det tegn på lopper.
Øremider
Øremider ses tit hos killinger, da det smitter ved tæt kontakt. Det kan derfor også smitte din egen kat.
Øremider er en lille parasit, der lever dybt nede i øregangen og er ikke til at se, men deres afføring ligner kaffegrums og ses tydeligt i øret.
Symptomer på øremider er: kløe i ørerne, hovedrysten, store mængder sort ørevoks, ”Kaffegrums” i ørene og rød og irriteret hud i øret.
Cryptosporidiose
Cryptosporidioser er små tarmparasitter, som kan give anledning til diarré og dårlig mave hos katte og killinger. Tarmparasitterne er i sig selv ufarlige for katte, men da diarré kan føre til dehydrering, kan det være farligt for killinger og svækkede katte.
Der er ingen specifik behandling mod parasitterne, men vi har flere midler, der kan hjælpe på den dårlige mave og diarré.
Giardia
Giardia er en parasit, der lever i kattens tarmsystem. Symptomerne vil typisk være i form af lys, blød, slimet og gullig afføring. Se evt. skemaet i afsnittet Dårlig mave, hvis du har behov for at sammenligne strukturen af afføringen med noget. Diarréen kan være afløst af perioder med normal afføring.
Tilstanden kan føre til vægttab, og det er derfor vigtigt, man holder øje med killingens vægt, hvis den får diarré. Giardia er meget smitsomt, – katten bliver smittet med parasitten gennem munden, når den f.eks. soignere sig. Hvis du har mistanke om at en killing har Giardia, skal du isolere kuldet fra andre dyr i hjemmet, og kontakte kattehjemmet i åbningstiden.
Urinvejsinfektion
Den hyppigste årsag til blærebetændelse er bakterier, der har bevæget sig fra endetarmsåbningen til urinrøret. Bakterierne vandrer derefter via urinrøret op til blæren, hvor de formerer sig. Symptomerne vises ved at katten ofte går på bakken, men at der intet kommer ud, at der kun kommer få dråber urin ud af gangen, urinen lugter kraftigere end normalt, eller at killingen beklager sig meget imens den er på bakken. I nogle tilfælde kan der også ses blod i urinen.
Urinvejslidelser kan være farlige for katte og bør derfor ikke ignoreres.
Hedeslag
Hedeslag opstår fx hvis en kat opholder sig i rum med høje temperaturer, hvor den ikke har mulighed for at køle sig ned bl.a. med vand.
Tegnene på hedeslag kan være svedige poter, sløvhed, høj puls, hurtig vejrtrækning, opkast og overdreven soignering. Killinger er i højere risiko for hedeslag, da de har sværere ved selv at regulere deres kropstemperatur.
Øjenbetændelse
Øjenbetændelse viser sig ved flåd fra øjet og at katten kniber øjet sammen. Flådet kan være af forskellig karakter og strække sig fra vandigt flåd, til mere gulligt og betændelseslignende flåd. Desuden kan mængden variere fra flåd der ses i øjenkrogen, til store mængder pus og indtørrede klumper, der helt lukker øjet.
Hvis du er i tvivl, kan du tage et fugtigt stykke toiletpapir eller en admyrinserviet og tørre øjet og dermed se farven. Typisk er øjenbetændelse en følge af katteinfluenza, så hold derfor også øje med andre symptomer.