Vi står sammen om katteloven

Onsdag d. 20. maj 2020, blev alle 45.510 underskrifter afleveret til Fødevareminister Mogens Jensen.
Der var repræsentanter fra alle de 4 organisationer der har kæmpet så længe, nemlig Inges Kattehjem, Kattens Værn, Voice of Pets og Anima.
Fødevareministeren har fremlagt et forslag, der forpligter katteejere til at mærke og registrere deres katte. Hvis ikke, mister ejeren rettighederne til sin kat.
Vi vil sammen med de andre organisationer arbejde hårdt på, at forslaget bliver så godt som overhovedet muligt og dernæst vedtaget og udført i praksis, så både vi og de andre internater og tusindvis af katte vil få en højere status og en bedre tilværelse.

(læs mere om kattelov her)

Nyhedsbrev maj 2020

I vores seneste nyhedsbrev kan du læse om vores nye fotokonkurrence, om status på kattelov, lidt om vores samarbejde med Københavns universitet og selvfølgelig lidt om hvordan vi forholder os til Corona-situationen. Du kan læse nyhedsbrevet her: Nyhedsbrev maj 2020

 

Er du interesseret i at modtage vores nyhedsbrev fremover, kan du tilmelde dig lige her: Tilmeld nyhedsbrev

Vores blad – 50 års jubilæumsnummer

Den 18. april 2020 kan Inges Kattehjem, som den største private nonprofit dyreværnsorganisation for katte i Danmark, fejre 50 års jubilæum.
Det hele startede med at Inge Sørensen i efteråret 1967 på Vesterbro fandt en forhutlet og bange kat siddende på en gren i et æbletræ. Inges tro og vilje til at der skulle gøres noget for de mange forhutlede og hjemløse katte, inspirerede hende til at starte Kattehjemmet, og den 18. april 1970 åbnede Inges Kattehjem officielt i Glostrup – dermed var en ny epoke i dansk dyrevelfærd skabt.

Inges Kattehjem fremstår i dag som en moderne organisation og hjælper hvert år ca. 3000 katte, enten ved at omplacere dem i nyt hjem eller ved genudsætning.

Denne udgave af vores blad er tilegnet Inges Kattehjems 50 års jubilæum.
Bladet er bygget op således, at historierne så vidt muligt kommer i kronologisk rækkefølge.
Vi har bestræbt os på at få skildret det arbejde, der er pågået gennem årene til bedring af kattens forhold i hele Danmark, blandt andet i form af forskellige mærkesager, kampe, succeshistorier og projekter. Og så er der selvfølgelig seneste nyt fra afdelingerne som vanligt.
Rigtig god fornøjelse.

Du kan læse bladet her.

Bladet er udsendt sammen med den nyeste udgave af vores nyhedsbrev der kan læses her.

Ønsker du at tilmelde dig vores nyhedsbrev og være en af de første til at læse vores blad når du udkommer, skal du blot tilmelde dig her:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

* indicates requiredInges Kattehjem frygter katastrofale følger af COVID 19

PRESSEMEDDELELSE

Begrænset kapacitet på grund af corona krisen vanskeliggør afhjælpning af kommende stor killingesæson, med fare for katastrofal stigning i antallet af hjemløse katte

Inges Kattehjem råber vagt i gevær og oplyser, at den begrænsede kapacitet, som følge af corona krisen, vil betyde, at man ikke er i stand til at afhjælpe en killingesæson, som den man oplevede i 2019. Det kan i værste fald medføre, at bestanden af hjemløse katte vil stige katastrofalt.

Sidste år oversteg antallet af killinger i Danmark langt den kapacitet der var til rådighed, og internater og dyreværnsorganisationer nærmest segnede under presset af uønskede killinger, der blev fundet i papkasser, på rastepladser eller dumpet i skoven.
Intet tyder på, at 2020 bliver anderledes, medmindre der handles NU.


Neutralisering kan afbøde katastrofal killingesæson
Inges Kattehjem opfordrer alle katteejere til at sterilisere eller kastrere deres katte NU for at undgå en katastrofal killingesæson i sommeren 2020.

Neutralisering (sterilisering eller kastrering) har altid været en mærkesag for Inges Kattehjem, og det er nu vigtigere end nogen sinde, at katteejere og andre tager ansvar og initiativ til at få neutraliseret deres katte NU, så vi undgår en katastrofe.  Det gælder ikke kun din egen kat, men tænk også gerne på andre katte såsom:

 • Katten i baggården
 • Katten i haven
 • Katten i kolonihaven
 • Katten i sommerhuset
 • Katten i stalden

Kontakt dyrlægen i dit område eller kontakt vore afdelinger i Glostrup og Odense, som står klar til at tage i mod tidsbestillinger. Da vi er en dyreværnsorganisation, tager vi fortsat tilløber katte i akutte livstruende situationer ind, i det omfang vi har kapacitet, og vore telefoner vil stadig være åbne for rådgivning.

Kontaktoplysninger
Inges Kattehjem, hovedafdeling
Ejbydalsvej 260, 2600 Glostrup, Tlf.: 44 85 35 55
www.inges-kattehjem.dk  / www.facebook.dk/ingeskattehjem

Forskningsprojekt om forholdet mellem mennesker og deres kæledyr

Københavns Universitet ønsker jeres hjælp til at nå ud til danske hunde- og katteejere, på vegne af et internationalt forskningsprojekt.

Forskningsprojektet undersøger forholdet mellem kæledyr og deres ejere – og helt specifikt hunde og katte. Forskningsprojektet er ledet af den svenske forsker Therese Rehn (Swedish University of Agricultural Sciences) og amerikanske forsker James Serpell (University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine).

De har udviklet et spørgeskema til katte- og hundeejere, hvor Danmark er ét af de 36 lande inkluderet i undersøgelsen.

 

Vi håber, at I vil hjælpe Københavns Universitet med at indsamle data til dette spændende nye forskningsprojekt!

Perioden for indsamling af data er fra januar til og med marts måned 2020.

Link til spørgeskema for katteejere: https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=XZ9TTK5JJJ3N

Link til spørgeskema for hundeejere: https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=92NQY672S131

Skriv endelig til Björn Forkman (bjf@sund.ku.dk), hvis der skulle være nogle spørgsmål.

 

Med venlig hilsen

Björn Forkman og Mette Rosca fra Københavns Universitet

 

En snak om kattelov med Pia Kjærsgaard

Onsdag d. 27. november 2019 havde vi på Inges Kattehjem i Glostrup besøg af Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard til en snak om kattelovgivning. Med til mødet var også Mogens Wilbert, formand for Kattens værn og Camilla Olesen, Politisk chef for Anima. Sammen med os, repræsenterer Kattens Værn og Anima, DOSOs 21 dyreværnsorganisationers kamp for en kattelov. Herunder kan du se en lille video der viser hendes besøg.

 

Pia Kjærsgaard har også selv lagt en video op på sin Facebookside, med hendes eget indtryk af besøget. Den kan ses her.

AFDELINGEN I HILLERØD LUKKER!

Bestyrelsen har  besluttet at lukke afdelingen i Hillerød pr. 31/12-2019, da den desværre har kørt med et større underskud i længere tid.

De næste tre måneder vil afdelingen køre som den hidtil har gjort. Derfor kan pensionen stadig benyttes og der vil stadig blive taget hjemløse katte ind, hvis der er plads. Sidder der stadig katte til formidling når der lukkes helt ned, vil disse blive overdraget til afdelingen i Glostrup.

Vores afdelinger i Glostrup, Næstved og Odense vil fortsætte som vanligt.

Åbningstider i påsken

Alle afdelinger (Glostrup, Odense, Næstved og Hillerød) holder lukket i vores formidling og på telefonen i påskedagene fra torsdag d. 18/4 – mandag d. 22/4. Vi holder åbent som normalt fra tirsdag d. 23/4 – se din lokale afdelings åbningstider her: https://inges-kattehjem.dk/om-os/inges-afdelinger/

Inges kattehjem ønsker alle en glædelig påske !

GIV VORES MISSER NYE BISSER

– Støt vores nye tandklinikker

Tandsygdomme hos katte er et stigende problem. Katte rammes desværre ofte af en speciel tandsygdom, der kaldes tandresorptioner. Sygdommen viser sig ved, at tandens rod og emalje nedbrydes, så tanden til sidst knækker ved tandkødsranden. Når tandens nerve blottes, får katten stærke smerter, som i værste tilfælde kan medvirke til at katten har svært ved at spise. Tandresorptioner kan ikke kureres, så den eneste mulighed der er for at hjælpe katten af med smerterne, er at trække tanden ud. En tandudtrækning er bestemt ikke billig hos dyrlægen og i de sidste år er mange af vores penge gået til netop dette.
Vi har derfor taget beslutningen om at få en tandklinik på vores afdelinger i Glostrup og Odense, så dette arbejde ikke længere behøver at foregå ”ude af huset”.
Vi har fået en større donation der er øremærket til det udstyr der skal bruges, men vi mangler stadig 70.000 kr. til den ombygning og de krav der stilles til lokalerne, som det skal være i.

Vi håber derfor at du vil være med til at give et bidrag til vores nye tandklinikker. På denne måde kan vi i fremtiden spare en masse penge, som i stedet kan bruges til at redde endnu flere katte.

Dette kan gøres på flere forskellige måder:

 •  Du kan donere på vores MobilePay: 221540 – mærk med ”bisser”.
 •  Netbank, kodelinje +01<+6586600 – mærk med ”bisser”.
 •  Du kan donere gennem vores webshop – skriv ”bisser” i bemærkninger.
 •  Og så er du selvfølgelig altid velkommen til at komme forbi en af vores afdelinger.

Husk at Inges Kattehjem er godkendt hos SKAT som berettiget til at modtage gaver m.v. med fradragsret for giveren, se ligningslovens §8a.

På forhånd tusind tak for din store hjælp

Lukket i Hillerød – tirsdag d. 29. januar

Tirsdag d. 29. Januar holdes der lukket i formidlingen i Hillerød afdelingen. Telefonen vil være åben, men vil blive taget af medarbejdere fra Glostrup afdelingen.

Telefontid onsdag d. 16/1 – 2019

Onsdag d. 16/1-2019 vil telefontiden i Glostrupafdelingen kun være fra 14-16, da alle vores medarbejdere skal til konflikthåndteringskursus om formiddagen.

 

Åbningstider – Jul & Nytår 2018

Henover julen og nytåret 2018 har kattehjemmets afdelinger følgende åbningstider

 

Glostrup, Hillerød og Næstved:

Der holdes lukket på telefonen og i formidlingen d. 24., 25., 26., 31. december og d. 1. januar.

Odense:

Der holdes lukket på telefonen og i formidlingen d. 23., 24., 25., 26., 31. december og d. 1. januar.

Kattehjemmet på kursus

Vi gør altid en stor indsats for at dygtiggøre os inden for vores felt og derfor skal alle vores medarbejdere på kursus i katteadfærd. Dette kursus ligger d. 15.-17. november og d. 26.-27. november, der vil derfor være nogle ændringer i vores åbningstider i forbindelse med dette.

 

Glostrup:

Formidling: Der holdes lukket i formidlingen torsdag d. 15/11, fredag d. 16/11, mandag d. 26/11 og tirsdag d. 27/11.

Dyrlæge: dyrlægen holder lukket for operationer torsdag d. 15/11(her vil dog være åbent om aftenen kl. 17-18 i den åbne konsultation), fredag d. 16/11 og tirsdag d. 27/11. Der vil dog i stedet være åbent for både operationer og konsultation, onsdag d. 14/11 (konsultation fra kl. 9-10) og onsdag d. 28/11 (konsultation fra kl. 9-10) i stedet.

Rådgivningstelefonen: telefonen vil være lukket fra d. 15-17/11 og igen d. 26-27/11, men du er altid velkommen til at sende os en mail – så vender vi tilbage til dig.

 

Næstved: Her vil der være åbent som sædvanligt.

Hillerød: Her holdes lukket i formidlingen og på telefonen torsdag d. 15/11 og tirsdag d. 27/11.

Odense: Her holdes lukket i formidlingen og på telefonen torsdag d. 15/11 og tirsdag d. 27/11.

Inges kattehjem i Glostrup søger uddannet dyrepasser/ veterinærsygeplejerske

Da vores kollega er blevet optaget på sit drømmestudie, søger vi derfor efter en ny medarbejder.

Stillingen er på 37 timer om ugen med skiftende vagter fra kl. 8-18 samt turnus med 3 andre dyrepassere hver 4. weekend og hver 12. søndag.

 

Du er:

 • Uddannet dyrepasser eller veterinærsygeplejerske
 • Har gode kommunikative evner
 • Kan håndtere en presset arbejdsdag
 • Være omstillingsparat og fleksibel
 • Have et stort socialt overskud, da du skal kunne håndtere mange forskellige typer mennesker
 • Indgå i et fællesskab af frivillige, praktikanter og ansatte

 

Dine arbejdsopgaver vil bestå af:

 • Rengøring hos kattene og Kattehjemmets øvrige inventar
 • Medicinering og pleje af syge katte
 • Assistere dyrlægen ved undersøgelser og operationer
 • Tage imod og udlevere pensions- og operationskatte
 • Indtagning af hjemløse katte samt videreformidling af disse
 • Rådgivning
 • Oplæring af nye frivillige og praktikanter

 

Om os:

Inges kattehjem i Glostrup modtager hvert år mellem 1000-1500 hjemløse katte til nyt hjem. Vi har en tilknyttet dyrlægeklinik, der har åbent 3 gange om ugen både for konsultationer og operationer. Derudover driver vi to pensionsafdelinger, en rådgivningstjeneste samt Dansk katteregister.

Kun skriftlige ansøgninger modtages og sendes til: jsp@inges-kattehjem.dk senest mandag d. 22 okt.

Opstart: snarest muligt.

lukket i Næstved torsdag d. 30/8-18

Grundet sygdom er vi desværre nødsaget til at holde lukket for kunder i vores afdeling i Næstved, i dag torsdag d. 30/8-18! Vi beklager ulejligheden og håber ikke at nogen kommer til at gå forgæves.

Afdelingen i Odense er flyttet!

I Odense har der været store flytte dag og vi er nu at finde på adressen:

Landbrugsvej 18
5260 Odense S

Kom ud og besøg os og se vores nye sted.

En sørgelig bekendtgørelse

Det er med stor sorg at vi kan meddele at Inge Sørensen, 86, stifter af Inges Kattehjem, i søndags, d. 10. December 2017 kl. 10, sov stille ind. Dyreværnsfonden Inges Kattehjem fortsætter efter et sæt vedtægter og nogle formålsparagraffer, som Inge Sørensen ved organisationens stiftelse i 1970 har formuleret, og Kattehjemmet agerer til hver en tid i hendes ånd. Der vil således ikke ske nogen ændringer i Kattehjemmets fokusområder og holdninger som følge af, at Inge Sørensen ikke længere er iblandt os.

 

Inge blev født d. 3. November 1931 i Nakskov og har hele sit liv arbejdet for dyrene.

 

Bisættelsen vil foregå i stilhed, med den nærmeste familie.

 

Ønsker man at vise sin kondolence kan man gøre dette, ved at overføre et beløb der går ubeskåret til kattene. Enten via Mobilepay på tlf. 221540 eller via Netbank kodelinje +01<+6586600.

 

Æret være hendes minde.

Dyrlægen skriver: Tænder og tandsygdomme hos katte

Killinger har mælketænder der bryder frem i 2-3 ugers alderen, men allerede ved 3-4 måneders alderen begynder de at skifte dem til de blivende tænder. Tandskiftet afsluttes i 6 måneders alderen. Den voksne kat har i alt 30 tænder.

PLEJE AF KATTENS TÆNDER

Pleje af din kats tænder er en lige så vigtig del af kattens pasning som korrekt fodring, pelspleje og motion. Hvis tænderne ikke passes ordentligt er der risiko alvorlige tandsygdomme.

Daglig tandbørstning fjerner de bakterieholdige belægninger på tænderne. Hvis tænderne ikke børstes vil din kat med tiden danne tandsten, som ses på tanden som gule/brune hårde belægninger. Ud over tandbørstning findes der også forskellige diæter der forebygger tandsten samt noget mundskyl til hunde og katte (Fx Virbac Vet aquadent) til at komme i drikkevandet. Disse tiltag er ikke lige så gode som tandbørstning, men er bedre end ingenting hvis tandbørstningen slet ikke fungerer. Nogle gange kan det være nødvendigt at kombinere alle 3 ting.

TANDKØDSBETÆNDELSE OG PARADENTOSE

Tandkødet reagerer på belægningerne med tandkødsbetændelse, som ses som rødt og hævet tandkød. Dette kan med tiden udvikle sig til paradentose. Ved paradentose kommer der lommer ned langs tanden med bakterier. Det kan resultere i at tanden mister sit fæste til kæbeknoglen, kæbeknoglen trækker sig tilbage og til sidst kan tanden blive løs. Dette kan ende med at katten mister tanden. Det gør ondt på katten og katten lugter grimt ud af munden. Paradentose kan forebygges med tandbørstning.

Nogle katte reagerer kraftigt imod kun en smule belægning på tænderne med tandkødsbetændelse, som igen ses ved at tandkødet bliver rødt og hævet samt dårlig lugt fra munden. Det er smertefuldt for katten. I milde tilfælde kan det afhjælpes med tandbørstning og i svære tilfælde bliver man nødt til at fjerne de fleste af kattens tænder så den ikke har smerter. Hvis du opdager at din kat har belægninger på tænderne og/ eller rødt og hævet tandkød er det en god idé at gå til din dyrlæge og få din kat undersøgt.

TANDRESORPTIONER (TR) TANDSKADER

Denne sygdom nedbryder tanden. Årsagen er ukendt, men der forskes i sygdommen. Ofte starter sygdommen i tandens rod og kan kun ses på et røntgenbillede. Senere rammes tandes halsområde eller krone, hvor der først går hul på emaljen, dette spreder sig ind til kattetandens indre (pulpahulen) hvor kar og nerver sidder. Dette gør ondt på katten og hvis man ikke gør noget vil tanden enten forsvinde helt eller knække. Hos mange katte rammer sygdommen over tid flere tænder hos den samme kat. Den eneste behandling er at fjerne de angrebne tænder hvilket fjerner smerten hos katten. Det kan være en god idé at få taget røntgen af alle tænder når katten er under behandling, for at sikre at der ikke er et hul på vej.

TANDSKADER

Kattetænder kan udover de ovennævnte sygdomme få brudskader fra for eksempel fald eller trafikuheld. Hvis tanden er knækket, så dens indre (pulpahulen) er beskadiget er der direkte adgang for mundhulens bakterier til at skabe infektion i pulpahulen og i tandroden. Det er smertefuldt for katten og det anbefales at tanden behandles hurtigst muligt med enten rodbehandling eller fjernelse af tanden.

SÅDAN LÆRER DU DIN KAT AT FÅ BØRSTET TÆNDER

At børste en kats tænder kan hurtigt komme til at lyde kompliceret, men det er i virkeligheden ikke nogen større videnskab. Det vigtigste er at komme i gang. Med øvelsen kan du forfine teknikken.
Det er den mekaniske afrensning af belægningerne, der gør en forskel, og almindeligt vand på tandbørsten er derfor tilstrækkeligt. Kattetandpasta kan give en bedre oplevelse på grund af den gode smag. Tandbørsten skal helst være blød, men udover det, er der ingen krav. Find én i en passende størrelse som du selv kan lide. En klud på fingeren er ikke lige så effektiv.

Det er vigtigt, at tandbørstningen bliver en behagelig oplevelse for dig og din kat. I nogle tilfælde kræver det en del øvelse og tilvænning. Det er også vigtigt, at du starter, mens tænderne og gummerne er sunde og uden smerter, helst når katten er ung. Start på et tidspunkt, hvor katten normalt har det godt og er afslappet. Brug gerne det samme tidspunkt hver dag og beløn med godbidder, en leg eller legetøj katten godt kan lide. Det kan også være en fordel at bruge et særligt bord, tæppe eller andet underlag. Det sender et klart signal om, hvad der skal ske, hvis du ikke bruger det til andre aktiviteter. Brug mindst 3 uger.

 

Artiklen er skrevet af Rikke Nyeman, dyrlæge, Husum Dyreklinik

Østrig underviser børn i kattevelfærd

Børn i Østrig lærer allerede fra børnehaven om, hvordan man skal behandle familiedyr som katte, hunde, marsvin og kaniner. Ekspert mener, at Danmark kunne lære noget af det.

Kattene Simba, Bio, Foxy, Rasputin og Tiger er blevet afleveret på et dyreinternat, fordi deres ejere ikke forstod dem. Så får de en god ide: Hvis de nu kunne fortælle deres historier, så kunne de måske lære menneskene at forstå dem.

Sådan begynder bogen ‘Well-KA-HU-KA-MEER-PLOPP’, som børn i Østrig bliver undervist i fra børnehaven af. Her fortæller fem katte deres historie og lærer derigennem børnene, hvordan de bedre kan forstå deres kat.

“Østrig har gjort dyrevelfærd til alles ansvar. Det indgår som en del af den almindelige skoleundervisning og er finansieret af ministerierne. Det kunne Danmark lære af,” siger Malene Kirchner, der er adjunkt på Københavns Universitets sektion for Dyrevelfærd og Sygdomsbekæmpelse.

“Det er vigtigt, at det er børnenes egne lærere, der underviser i dyrevelfærd. Så bliver det mere en hverdagsting og ikke nogle eksperter, der kommer en eller to gange. Det giver mere respekt for dyrene og gør dyrevelfærd mere naturligt for børnene.

“I Østrig begynder man allerede at uddanne børnene i børne- haven om dyrevelfærd og stopper ikke, før børnene er 18 år.

Via programmet ‘Tierschutz macht Schule’ uddanner man lærere, forældre og elever i dyrenes behov. De små børn (fra 5 år) lærer om familiedyr som katte, hunde, marsvin og kaniner, mens de 8-13 årige bliver undervist i landbrugsdyr som grise og køer. De lærer først om forsøgsdyr, når de er er 11 år og ældre. Programmet er sponsoreret af flere ministerier.

MÅL: BEDRE DYREVELFÆRD

Formålet med programmet er at forbedre livsvilkårene for kæledyr, landbrugsdyr, forsøgsdyr og vilde dyr ved at give børn, unge og offentligheden viden om deres behov og adfærd. Romana Bräuer, der er konsulent hos ‘Tierschutz macht Schule’, fortæller, at programmet udarbejder pjecer og lærebøger om både kæledyr og landbrugsdyr, som indgår i undervisningen, afholder workshops og seminarer for lærere, og uddanner udvalgte børn og forældre i at være ambassadører for dyrevelfærd (kæledyrsvenner).

Der er indtil videre udarbejdet tre brochurer om katte – en for voksne og to til brug for undervisningen. Børnene lærer gennem historier og medfølgende spil, sange og opgaver, hvordan de kan lære at forstå deres kat og give den et kattevenligt liv.

Den østrigske organisation ‘Tierschutz macht Schule’ startede officielt den 8. maj 2006. Men projektet tog allerede sin begyndelse i 1998, da dyrlæge Erik Schmid udarbejdede undervisningsmateriale om dyrevelfærd for lærere, der underviste 5.-9. klasse i Østrig. Materialet var inspireret af undervisningsmateriale fra det føderale veterinærkontor i Bern, Schweiz. Det blev hurtigt poulært og i 2001 blev det besluttet at sprede det til resten af landet. Forskellige initiativer rundt omkring i landet understøttede projektet og i 2002 startede et nyt projekt, der skulle uddanne lærere i dyrevelfærd. Initiativerne fangede landsdækkende opmærksomhed, og efter vedtagelse af en landsdækkende dyrevelfærdslov i 2005, besluttede man at lægge det sammen til organisationen ‘Tierschutz macht Schule’. Ifølge loven skal offentlige myndigheder, både nationalt og i de enkelte provinser, informere offentligheden – og særligt børn og unge – om dyrevelfærd og fremme forståelsen for vigtigheden heraf.

ELEVER OG LÆRERE ER BEGEJSTREDE

Siden programmets start for 10 år siden. Siden da har over 600.000 elever og børn brugt det udarbejdede læremateriale, 3.100 uddannelsesorganisationer har bestilt materialet, og tusinder af lærere har deltaget i workshops og seminarer om dyrevelfærd. Desuden har programmet nået omkring 49.000 med deres initiativ om dyrevenligt forbrug og sikker håndtering af hunde og katte.

“Lærerne har fortalt os, at børnene er begejstrede for undervisningsmaterialet. Det er farverigt, klart, ligetil og børnene kan også bruge det hjemme hos dem selv,” siger Romana Bräuer. Hun tilføjer, at det ikke kun er børnene, som er glade for materialet:

“Vi fik mest positiv feedback på vores undersøgelse blandt lærere i 2016. Lærerne værdsætter særligt de interaktive komponenter af vores magasiner og er også glade for de quizzer, sange, lege, instruktioner, m.m., der følger med historierne.”

En af de interaktive komponenter er bl. a. et terningespil for børn og voksne. Der kan deltage op til fire personer og der skal bruges en terning og 2-4 spillebrikker.

BØRN BLIVER KÆLEDYRS VENNER

Børn, forældre og lærere kan også indgå aktivt i undervisningen, bl.a. kan børn være kæledyrsvenner for en hund, kat, marsvin eller kanin. Fra 2012 til 2016 er antallet af børn, der er blevet kæledyrsven steget fra 201 til 532.

For at blive kæledyrsvenner skal børnene undervises i dyrevelfærd over to halve dage på to forskellige dyrefaciliteter. De kan være kæledyrsven for katte, hunde, marsvin og kaniner.
Lærere, som vil undervise i dyrevelfærd, introduceres til det af nationale eksperter på ‘blokerede’ weekender over to semestre med udflugter til forskellige dyrefaciliteter. De skal bestå en teo- retisk og praktisk eksamen for at kunne undervise i dyrevelfærd.

BØRNENE TAGER ANSVAR- OGSÅ PÅ SIGT

Romana Bräuer mener, at undervisningen også gør børnene bedre i stand til på længere sigt at tage ansvar for katte generelt og når de evt. skal have deres egen kat.
“Hver brochure indeholder en test for ansvarlige dyrefans, der skal sikre mod fejlkøb og undgå dyremishandling. Forældre og børn kan lave testen sammen, hvis de planlægger at få en kat. Den vil hjælpe dem med at bestemme om familien er klar til at have en kat i huset,” siger Romana Bräuer.

Malene Kirchner mener, at et lignende projekt vil hjælpe danske børn til at passe bedre på deres dyr og forbedre dyrevelfærden generelt.

“Det er selvfølgelig vigtigt at få afklaret, hvilke dyr projektet skal omfatte. Skal børnene undervises i kæledyrs adfærd eller landbrugsdyr – eller måske begge dele?” siger Marlene Kirchner.

Du kan læse mere om det østrigske program på www.tierschutzmachtschule.at

 

Artiklen er skrevet af Annette Birch