Råd og vejledning
For plejefamilierSygdomstegn
Katte er mestre i at skjule smerte, og det kan ofte være svært at aflæse om en kat er syg. Hold derfor øje med disse sygdomstegn, hvis du skulle være i tvivl om kattens tilstand:
Dehydrering
Du kan tjekke om en kat er dehydreret, ved at hive op i nakkeskindet. Falder huden hurtigt tilbage, er katten ikke dehydreret. Falder den derimod langsomt på plads, kan det tyde på at katten er dehydreret.
Killinger bliver hurtigt dehydreret når de har diarré, så det er vigtigt med ekstra væske. Her kan du bruge de sprøjter du finder i sygdomskassen, til at give vand i munden. Du kan også blande vådfoderet op med mere vand, for at øge væskeindtaget.
Feber
Symptomer på feber kan variere, men hvis kattens almene tilstand er påvirket, f.eks. i forbindelse med hoste, snue eller sløvhed, er det en god idé at tage dens temperatur. Den normale temperatur ligger mellem 38 og 39,2 grader. Hvis katten har 39,2 eller højere temperatur, har den feber og skal derfor tilses af en dyrlæge. Kattens temperatur kan stige lidt, hvis den er nervøs eller stresset, – det skal med i betragtning, når man tager temperaturen.
Killinger er meget sarte, og der skal derfor gøres noget med det samme, hvis de får feber.
Sådan tager du temperatur:
Når en killing skal have taget sin temperatur, så put noget smøremiddel på termometeret, for at det glider nemmere. Her kan du sagtens anvende vaseline. Du tænder for termometeret og indsætter den i endetarmsåbningen på killingen, så metalenden er dækket.
OBS indsættes termometeret for langt kan man penetrere killingens tarm, hvilket kan være livsfarligt. Termometeret skal blive inde i endetarmen indtil det bipper, hvorefter du kan aflæse kattens temperatur.
Ændret aktivitetsniveau
Killinger er sammenlignelige med børn, når det kommer til deres aktivitetsniveau. Det meste af tiden er de meget aktive, nysgerrige og vil meget gerne lege, indtil de har brugt en masse energi, og så sover de i et par timer.
Det kan derfor være et tegn på mistrivsel eller sygdom, hvis en killing er inaktiv. Når du skal beskrive en killings aktivitetsniveau for kattehjemmet, så brug nedenstående termer, så vi undgår misforståelser:
Sløv: Katten vil ikke rejse sig, heller ikke ved håndtering.
Nedstemt: Den bevæger sig ikke ret meget, og reagerer mindre på sine omgivelser end normalt.
Delvis aktiv: Katten virker normal og vågen, men er trykket grundet utryghed. Den reagerer på sine omgivelser.
Normal aktiv: Den går roligt rundt og er glad og tilfreds.
Katten er i hopla: Katten er aktiv, leger og er opsøgende.
Dårlig mave
Killinger og ungkatte får nemt diarré, og det kan være svært at få bugt med. Diarré ses hyppigt hos killinger, som er kommet fra deres mor for tidligt; f.eks. killinger som har forvildet sig væk, eller som mennesker har efterladt forskellige steder, hvorefter de er blevet fundet. På kattehjemmet kan de være sat sammen med andre killinger i samme situation, og smittepresset vil derfor være stort.
Dårlig mave kan være et tegn på sygdom, men det kan også blot være et produkt af, at killingens tarmsystem ikke er færdigudviklet. Killinger der får modermælkserstatning, kan have skiftende afføringsstruktur og kan både få forstoppelse og dårlig mave på grund af blandingsforholdet mellem vand og modermælkserstatning. Hvis det er tilfældet, så forsøg dig frem med mere eller mindre vand i modermælkserstatningen.