Råd og vejledning

For plejefamilier

Stimulering

Når killinger er mellem 0-4 uger gamle, skal de stimuleres til at urinere og komme af med afføring – hvis morkat ikke er med eller ikke formår at gøre det, er det din opgave. Killingerne skal stimuleres efter hver fodring.

Brug en blød, absorberende engangsklud, serviet, toiletpapir eller lign. og undgå skrappe produkter som fx tykke papirhåndklæder der kan irritere killingens hud. Nogle vælger at fugte kluden med varmt vand, men så længe kluden er blød, er det ikke nødvendigt.

Find den stilling, der passer bedst til dig og killingen

Kropsstillingen for stimulering af killinger kan variere. Nogle foretrækker at sætte killingen oprejst på et bord, nogle foretrækker at holde dem oprejst med bunden mod gulvet, og andre foretrækker at vende dem på ryggen. Find den stilling, der passer bedst til dig og killingen.

Hold killingen stille med den ene hånd, og gnid forsigtigt kønsområdet i en cirkulær bevægelse med det bløde papir. Fortsæt med at stimulere killingen indtil den stopper med at urinere. Afhængig af killingens alder kan dette tage alt fra 10 til 40 sekunder.

Hvis killingen har brug for at komme af med afføring, så stimuler lidt længere tid – du vil ofte kunne mærke at den skubber. Når killingen er færdig, tør da efter med et rent stykke blødt papir.

[VIDEO] Når vi har fået lavet en videoguide til stimulering af en killing, kan du se den her.

Før dagbog

Hold gerne øje med, eller skriv ned, hvor ofte de urinerer og kommer af med afføring, samt farver og konsistens. Urinen bør være klar/lys gul og bør ske ved næsten hver stimulering. De bør komme med afføring 1-2 gange om dagen, og det er normalt at farven er sennepsgul og af fast til blød form. Hvis killingen kommer af med afføring flere gange dagligt, eller afføringen er meget tynd/vandig og er meget ildelugtende, så kontakt kattehjemmet.

Klar til kattebakke

Killinger begynder selv at gå på bakke, når de er 4-5 uger gamle. De lærer det fra deres mor. Har de ingen mor, så sæt dem på bakken når de har spist eller sovet, så de kan lære det på den måde. Evt. stimuler dem når de er i kattebakken, så de kan fornemme gruset under poterne. Laver de ved siden af, læg da afføringen op i bakken, så de forstår at det er dér, de skal gøre det.

Det er vigtigt at have flere bakker til killingerne og morkat. Og sørg for at der er en bakke i nærheden af killingerne hele tiden, da de ikke kan holde sig særlig længe, når trangen melder sig. Det er også vigtigt at kattebakken har en lav kant, så killingen nemt selv kan komme på bakken.

Du får bakker og grus med fra kattehjemmet

Du vil ved afhentning af killingerne, få udleveret forskellige størrelser bakker ift. deres alder – her vælger du den mindste bakke til en start. Kattegruset du får udleveret fra kattehjemmet er et naturprodukt, der støver meget lidt og derfor er mere skånsomt for killingernes øjne og luftveje. Derudover er det noget der ikke er farligt, hvis de skulle finde på at tygge på det.