DET ER INGEN VIDENSKAB…
Det er utroligt vigtigt, at man sørger for at give sin kat det rette foder. Kombineret med regelmæssige dyrelægeeftersyn sikrer man derved, at katten får de bedst mulige betingelser for at kunne leve et langt og sundt liv. Godt foder indeholder den korrekte mængde næringsstoffer og hjælper samtidig katten til at optage næringsstofferne optimalt. Lovgivningen stiller kun mindstekrav til næringsstoffer i kattefoder og derfor bør man se sig godt for, før man vælger foder. Det lyder måske svært at sætte sig ind i, men husker man nogle enkelte gode råd, er det nemt at vælge det rette foder.

FORSKELLIGE TYPER
Foder findes i forskellige varianter afhængig af kattens alder og næringsbehov. Typiske betegnelser for standardfoder er ”killing”, ”voksen” og ”senior”. Desuden findes der andre produkter på markedet speciel tilpasset katte med særlige behov, såsom overvægt, diabetes, nyreproblemer, allergi og meget andet. Er man i tvivl om, hvilken fodertype der passer bedst til ens kat, kan man kontakte en fagperson såsom en dyrlæge eller en dyrehandel.
Der er i de senere år opstået et stort marked for foder, hvor også smagen varierer. Her bør man skelne imellem, hvad der er ”modelune” og hvad katten rent faktisk har behov for. Husk at en fabrikant først og fremmest gerne vil tjene så meget som muligt. Brug derfor din sunde fornuft.

Dog er det ingen hemmelighed, at foder fra dyrlæger og dyrehandlere er bedre end foder købt i supermarked. Det giver sig selv, at kvaliteten og kontrollen er højere, når man vælger de professionelle produkter. Desuden får man professionel rådgivning. De få kroner, man giver mere hos dyrlægen eller dyrehandleren er givet godt ud, da katten bedre optager dette foder og derfor spiser mindre af det. Man kan også være heldig at spare penge på dyre dyrlægeregninger senere hen.

TJEKLISTE

 • HVORDAN SIKRER JEG MIG, AT KVALITETEN ER I ORDEN?
  Der skal være en klar deklaration. Hvad skriver fabrikanten bag på posen? Findes der yderligere dokumentation for produktets oprindelse? Godt foder vil normalt være beskrevet i detaljer; eksempelvis hvilke proteinkilder det indeholder.
 • HVORDAN VÆLGER JEG MELLEM FORSKELLIGE FODERFABRIKANTER?
  Når du har fundet nogle produkter, som virker kvalitetsmæssigt i orden, må du træffe et valg. Dette valg bør baseres på kattens alder, aktivitetsniveau og specielle behov. Hver fabrikant har produkter, som opfylder disse krav, men produkterne er ikke nødvendigvis ens. Nogle fabrikanter har valgt, at deres foder skal være baseret på én type protein fx fra kylling, mens andre vælger en anden fx fra fisk. Nogle sammensætter foderet af flere proteinkilder: fx kylling og hvede for at opnå en bedre fordøjelse, andre vælger at foderet kun skal have et naturligt indhold- og så er der dem som synes det er vigtigt, at foderet er økologisk. Alt sammen for at tilfredsstille katten og ikke mindst ejeren.
 • HVAD HVIS MIN KAT IKKE KAN TÅLE/LIDE FODERET?
  Flere af de seriøse foderfabrikanter tilbyder smagsgaranti, hvor man kan levere produktet tilbage og få sine penge igen. Undersøg denne mulighed hos forhandleren. Dog vil de fleste katte acceptere et nyt foder, hvis det introduceres på en periode på 5-10 dage og langsomt blandes med det forrige foder.
 • HVORDAN VED JEG, AT MIN KAT TRIVES MED DET FODER, JEG HAR VALGT?
  Ved det årlige dyrlægeeftersyn bliver kattens generelle sundhedstilstand vurderet. En kat, som trives med sit foder, vil have en tæt, blank pels, klare øjne, en normal vægt og regelmæssig fast afføring.