En del katte bliver op mod 20 år. Det er typisk efter 14-års alderen, at de fleste katte begynder at blive langsommere og kan få mere alvorlige helbredsproblemer.

Den bedste måde at tage sig af sin ældre kat, så den kan blive gammel på en god måde, er gennem den daglige pasning og pleje samt ved at være opmærksom på ændringer i kattens adfærd, som kan være første tegn på sygdom.

Mange spørger, hvor gammel en kat kan blive. De fleste katte bliver 13 til 14 år uden at løbe ind i alvorlige helbredsproblemer. Der er også en del katte som bliver op mod de 20 år, men meget få katte bliver over 20 år.

Den bedste måde at tage sig af sin ældre kat, så den kan blive gammel på en god måde, er gennem den daglige pasning og pleje samt ved at være opmærksom på ændringer i kattens adfærd, som kan være første tegn på sygdom.

Pelspleje

Når katten bliver gammel, kan den få svært ved at passe sin pels. Den bliver ofte skællet ned ad ryggen, og der hober sig gamle hår op, som bliver til store pelsklumper. Det er godt at anskaffe sig en god kam og en eller flere børster for at hjælpe katten med pelsplejen. Har den mange skæl, vil den også have godt af et tilskud til foderet af flerumættede fedtsyrer. Alternativt findes der en olie til at dryppe i nakken på katten (Dermoscent).

Går katten ude, kan man give den et loppemiddel, da mange lopper kan svække en gammel kat. Er katten blevet overvægtig, kan det være nødvendigt at vaske den bagi, når den har været på toilettet.

Den gamle kat får ofte lange kløer, som den ikke selv kan få hvæsset. Den kommer til at hænge fast i gulvtæpper og lignende. I værste fald får den indgroede negle, som er en meget smertefuld tilstand, der kræver dyrlægebehandling. Overvej derfor at klippe din kats negle med en neglesaks til katte.

Fodring

Den gamle kat har også et anderledes behov for næringsstoffer i foderet, så husk at give din kat foder, der passer til dens alder og behov. Katten kan også pludselig ændre spisevaner og vil måske hellere spise vådfoder i stedet for tørfoder. Det er en god idé at være opmærksom på kattens spisevaner ved at veje den regelmæssigt. Begynder katten at tabe sig, skal den undersøges af dyrlægen.

Katten skal altid have adgang til rent vand, selv om den kan finde på at drikke blomstervand og lignende. Vær opmærksom på, om katten begynder at drikke mere vand end normalt. Hvis du har flere katte eller de drikker af vandhanen, på badeværelsesgulvet, etc., kan det være svært at vide, hvor meget den enkelte kat drikker. I den situation er det godt at holde øje med, hvor våd kattebakken bliver, og derefter finde ud af hvilken kat, der tisser for meget. Drikker katten for meget, kan den have udviklet sukkersyge, fået dårlige nyrer eller for højt stofskifte.

Kattens tænder

Ældre katte har ofte dårlig ånde og mange har dårlige tænder, som kræver behandling. Kattens tænder kan renses under narkose, hvor det kan være nødvendigt at trække de dårligste tænder ud.

Hvis du træner din kat fra killing, kan du godt lære den at få børstet tænder, og derigennem forebygge nogle af tandproblemerne hos den gamle kat. Mange giver desværre op, når det kommer til tandbørstning, og derfor er det godt regelmæssigt at få kattens tænder og mundhule set efter af dyrlægen.

Gigt

Gamle katte bliver ofte plaget af gigt og kan ikke bevæge sig så adræt som i deres unge dage. Det er godt at give dem hjælp til at springe op, hvor de plejer at ligge. Overvej om din ældre kat skal ud i koldt, vådt og mørkt vejr, hvis den ikke længere er så adræt.

Der findes fodertyper, hvor der er tilsat grøn muslingeskalle-ekstrakt og andre næringsstoffer, som hjælper på ledsmerter. Hvis katten ikke vil spise et nyt foder, kan det også fås i tabletform. Bliver katten alt for stiv i benene, vil det være godt, at dyrlægen undersøger katten og evt. røntgenfotograferer den. Det kan være nødvendigt at give katten gigtmedicin dagligt, da den ellers vil gå rundt og være plaget af smerter.

Overvægt

Mange katte bliver overvægtige allerede i en ung alder, men det er først, når de bliver gamle, at det rigtigt generer katten. De har svært ved at holde sig selv og deres pels ren og har svært ved at bevæge sig normalt.

Ældre katte bliver også ramt af “livsstilssygdomme“ ligesom mennesker. Den alvorligste er nok, når katten udvikler sukkersyge, som kræver daglig behandling med insulin. Det er derfor vigtigt at holde katten slank allerede, fra den bliver neutraliseret. Nogle katte bliver meget nemt overvægtige og det kan være nødvendigt altid at måle dens daglige foder af. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, bør du give din kat slankefoder. Det er selvfølgelig også vigtigt, at du prøver at få katten til at motioner/lege hver dag.

Sanser

Den gamle kat får nedsat hørelse og udvikler også grå stær i forskellige grader. Du kan ikke gøre noget ved den nedsatte hørelse, og selv om den får nedsat syn af grå stær, er det sjældent noget, man behandler. Det er muligt at operere for grå stær på katte, men det er kun, hvis din kat er ved at blive blind, du bør overveje operation.

Gamle katte risikerer at udvikle en lang række sygdomme, og hvis de opdages i tide, kan man forbedre og forlænge kattens liv. Det er derfor rigtig godt at få katten til et årligt sundhedseftersyn hos dyrlægen. Det vigtigste er altid at overveje, om vi virkelig forbedrer kattens liv eller bare forlænger det for vores egen skyld. Den sværeste beslutning er altid, når vi skal sige farvel til vores gamle kat. Du må derfor søge råd og vejledning hos dyrlægen og prøve at tænke på katten først og fremmest.