Når du anskaffer dig en kat er der en række forhold, som du skal tage i betragtning – lige fra neutralisering til stimulering af katten i dagligdagen. Her er en række råd og tips om, hvordan du kan give din kat den bedste start på livet hos dig.

Pasningsvejledning

Ifølge dyrehandlerbekendtgørelsen §24a skal der fra den 1. januar 2014 ved salg af dyr udleveres en skriftlig pasningsvejledning om forsvarlig pasning og pleje af dyret. Inges Kattehjems pasningsvejledning kan anvendes. Hent Pasningsvejledning til kat.

Inden du får kat

Inden man anskaffer sig en kat, er der mange forhold, der skal tages i betragtning. Har man den nødvendige tid til en kat? Burde man anskaffe sig to, som kan aktivere hinanden? Har man økonomien til en kat? Og hvad er ens fremtidsplaner? Ejerkatte lever gennemsnitligt 14-16 år, så det er mange år, man skal kigge fremad. Hvor skal man anskaffe sig katten; privat, opdrætter eller internat, og skal det være en voksen kat eller en killing?

Når katten kommer hjem

Når katten ankommer i sit nye hjem, er det en god ide at holde den på et mindre areal med mad, vand og toiletbakke med strøelse beregnet til kat, da katte ofte bliver stressede af at blive flyttet rundt. Jo mindre et område katten skal overskue til at starte med, desto mindre er stress niveauet. Når katten er faldet til ro, introducerer man den gradvist til resten af hjemmet.

Har katten mulighed for at komme udenfor, bør man for en voksen kats vedkommende vente ca. 3 uger med at lukke den ud, så man er sikker på, den er faldet til og ved, hvor den bor. Anskaffer man sig en killing, bør man vente, til den er ca. 6 mdr., da orienteringsevnen først er udviklet på dette tidspunkt.

Neutralisering og mærkning

Det anbefales, at man lader sin kat neutralisere og mærke, når katten er ca. 5-6 mdr. gammel. Neutraliseringen bevirker, at katten ikke er i stand til at bidrage til overproduktionen af killinger, der ikke er hjem til, samt mindsker risikoen for diverse overførte sygdomme, udbredte slagsmål samt strejfen fra hjemmet. En hunkat går drægtig i 61 – 66 dage og kan føde op til 3 kuld om året med gennemsnitligt 3-4 killinger pr. kuld. Disse kan være svære at finde hjem til, da der i forvejen er mange killinger. Ydermere har man lovgivningsmæssigt et ansvar for at passe og pleje disse killinger, til de er 12 uger gamle. Man bør også neutralisere katte, der udelukkende bor indendørs, da disse kan blive voldsomt stressede af deres drifter samt sprede ildelugtende urin i hjemmet. I forbindelse med neutraliseringen bør man lade sin kat øre- og chipmærke, så man via registreringen kan få den hjem, hvis den skulle blive væk.

Nødvendigt udstyr

Når man anskaffer sig kat, bør man gå lidt i dybden med dens adfærd, så man kan skabe de bedst mulige rammer for den. Et kradsetræ er essentielt for en kat, så den kan sprede sine duftstoffer og hvæsse sine kløer. Katten skal kunne strække sig i sin fulde længde på kradsetræet. Den skal have en toiletbakke samt strøelse beregnet til kat. Toiletbakken bør stå i et andet rum end maden og vandet. Legetøj beregnet til kat og en puttehule, katten kan fortrække i, er fornuftige investeringer. Det er sjældent nødvendigt at klippe kløer på og børste katten. Dog kræver de fleste langhårskatte pelspleje for at forhindre knudedannelse i pelsen og hårboller. Det anbefales ikke at holde katte permanent i bur. Et kattevoliere skal være af en størrelse, så katten kan udfolde sin naturlige adfærd; springe, klatre og løbe.

Fodring

Katte skal fodres med et fuldfoder beregnet til katte, yderligere skal fodret vælges ud fra kattens alder, behov, aktivitetsniveau samt eventuelle sygdomme. Katten skal hele tiden have adgang til frisk vand. Katte, der udelukkende holdes indendørs, bør have adgang til kattegræs for at vedligeholde fordøjelsen og få folinsyre. Katte må gerne få godbidder og vådfoder beregnet til kat, såfremt katten er sund og rask.

Stimulering/aktivering

Katten er et jagtdyr og har brug for motion og mental stimuli. Har katten mulighed for at gå udendørs evt. gennem en kattelem, vil dens primære behov for dette blive dækket. Holdes katten udelukkende indendørs, skal den kunne opretholde en normal dagsrytme, og det er vigtigt, at man skaber et miljø, hvor katten kan udfolde sin naturlige adfærd bedst muligt.

Katte ynder at kravle højt, dette giver en selvsikker kat, så hylder og deslige, katten kan klatre på, er særdeles effektivt. Man skal dog være opmærksom på at hænge stabile hylder op. Selvom katten er et lille dyr med en gennemsnitsvægt på 4-6 kg, er der enkelte katte samt enkelte katteracer, der kan komme op og veje 12 kilo. Hylder eller gulv-til-loft kradsemiljøer er også en særlig god idé, hvis ens bolig ikke er særligt stor. Katte kan blive vældigt lykkelige på få m2, hvis man er opfindsom. At træne sin kat, evt. med en klikker ca. 5-10 min. dagligt stimulerer katten mentalt og gør den træt.

Aktivitetslegetøj som en foderbold, hvor katten skal bruge kløgt og kræfter på at skaffe sin mad, er et godt værktøj, når den er alene hjemme. Det kan også være en ide at gå en tur med sin kat i sele ca. 30 min dagligt, da dette også giver god stimuli og motion.

Har man en travl hverdag, kan man overveje muligheden for at anskaffe sig to katte. Det er en gammel men udbredt misforståelse, at katte ikke er sociale dyr. At katte jager alene er ikke det samme, som de ikke bryder sig om social kontakt med andre katte eller dyr. Katte lever gerne flere individer sammen i naturen, hvis det er til deres fordel. Så man kan roligt vælge at holde to katte sammen, som kan aktivere hinanden. Det anbefales at vælge to katte, som matcher hinanden alders- og sindsmæssigt. Kønsmodne katte bør begge neutraliseres for at undgå territoriekampe og uønskede killinger.

Sygdomme

Katte er gode til at skjule smerte hvilket bevirker, at det kan være svært for ejeren at opdage, at katten er syg. Men indikatorer som at katten spiser mindre eller slet intet, går mere eller mindre på bakken end sædvanligt, generel nedstemthed, udbredt træthed eller katten stopper med at lege og/eller soignere sig selv bør rejse bekymring. Yderligere anbefales det, at man tager sin kat til dyrlæge en gang årligt for at få den efterset samt vaccineret mod kattesyge og katteinfluenza.