SÅDAN KAN MAN OGSÅ HOLDE KAT

Ikke alle ønsker at deres katte kan løbe frit rundt. I sådanne tilfælde kan løbegårde og indhegninger benyttes, både for at berige deres katte og samtidig sørge for at have dem i sikkerhed. Der findes ikke noget præcis tal for, hvor mange katte der mister livet i trafikken. Men både Falck og Danmarks Miljøundersøgelser, DMU, har nogle forsigtige skøn. Hos DMU viser en opgørelse overraskende, at katten topper listen over de større pattedyr, der bliver dræbt i trafikken. Tallene viser, at godt 70.000 katte hvert år mister livet i trafikken, sammen med godt 55.000 pindsvin, 31.000 harer, 30.000 ræve og 1400 grævlinge.

KATTEN OG NABOEN

Katten er et af de mest almindelige kæledyr i Danmark. Den er også en af de mest almindelige årsager til nabostridigheder – for i modsætning til hunden bliver katten sjældent holdt i snor. En undersøgelse fra Københavns Universitet fra 2018 viste, at næsten tre ud af fire katteejere lader deres katte strejfe frit omkring, dette til trods for at lovgivningen faktisk siger at du som katteejer har pligt til at holde din kat på egen matrikel. Der findes ingen oversigt over, hvor mange nabostridighederder handler om katte, men en undersøgelse fra Bolius har vist, at strejfende dyr er den hyppigste årsag til konflikter mellem naboer og vi her på Inges Kattehjem kan bekræfte at vi flere gange har haft ulykkelige mennesker på telefonen, der er raget uklar med naboen på grund af deres kats unoder – her hører vi om alt fra kattelort i blomsterbedet til ridser på den nye bil. Men vi ser en stigende tendens til at folk holder deres katte på egen grund. Det kan være indhegnede haver, løbegårde, men også at gå ture med katten i en sele. Den nyeste teknologi har også sørget for at man kan holde øje med sin kat med GPS, så du altid ved hvor din kat befinder sig. Måske vi alligevel bliver mere og mere bevidste om at katten er noget vi har valgt at have og ikke naboen.

FRA STALDKAT TIL SOFAKAT

Man skal ikke langt tilbage i historien før katten blot var en ekstra medarbejder på gården, eller viceværtens hjælper i baggården. Katten var praktisk at have, fordi den hjalp med til at holde muse- og rottebestanden nede. Langsomt flyttede katten fra stalden og ind i stuerne og de fleste af Danmarks katte er nu kælekatte som er højt elsket af
deres ejere. Denne udvikling betyder også at vi i langt højere grad har et ønske om at passe bedre på vores kat og har man først mistet en kat til naboens Mercedes kan det være svært at forestille sig at lukke kattens nye familiemedlem ud til samme uvisse skæbne. Derfor ser vi en stigende tendens til at folk ønsker at sikre deres katte, men stadig sørge for at katten har rigeligt med aktivering og øget livskvalitet. Vi håber at dette kan give dig inspiration til at holde din kat på en alternativ måde.

LØBEGÅRD

En velkendt måde at afholde katten fra at løb hjemmefra, er ved at lave en løbegård i forlængelse af dit hus. Der er mange måder at gøre dette på. Nogle vælger at bygge løbegården i forbindelse med et vindue eller en bagdør, så katten kan tilgå løbegården via en kattelem. Andre integrerer løbegården som en del af deres terrasse, så det er muligt at sidde ude i løbegården og nyde naturen sammen med sin kat. Mulighederne er uendelige og kun fantasien sætter grænser.

INDHEGNET HAVE

Ifølge lov om mark- og vejfred skal din kat som sagt holdes på egen matrikel. Det kan dog ikke altid lade sig gøre, med eventyrlystne dyr som katte. Derfor er der nogle der vælger at indhegne deres have, for at sørge for at holde katten hjemme. Både for at overholde lovgivningen, men også for at passe på deres katte.

INDHEGNET ALTAN

Bor du i lejlighed med altan, har du en fin mulighed for at lade din kat komme ud og få lidt frisk luft i næsen. En altan er nem at kattesikre. Bor du til leje kan en mindre permanent løsning være at sætte et net op, der sikrer at katten ikke kan hoppe ned fra altanen.