Hvad er Giardia
Giardia er en encellet parasit, der lever helt overfladisk i kattens tyndtarm. Der kan være så mange at de nærmest danner et tæppe på overfladen af tyndtarmen. I tyndtarmen sker der opformering og når de udskilles med afføring sker det i et cystestadie. Cysterne er meget resistente og kan leve flere måneder under 10 graders celcius og flere uger ved stuetemperatur.
Katten smittes ved at indtage noget der har været i kontakt med inficeret afføring. Man skønner at forekomsten af katte der har haft Giardia ligger mellem 1- 10 % men helt op mod 50% kan være smittede i katterier.

Typer
Der findes flere undertyper af Giardia og de betegnes med bogstaver A, B, C, D, E, F og G . Mennesker smittes KUN med typerne A og B . I Norden smittes hunde oftest med typerne C og D, hvorimod katte smittes med type F. Hunde smitter altså ikke til katte og omvendt. Giardia undertype F som vi ser hos kat her i Norden er værtsspecifik dvs. den ikke smitter til mennesker. Giardia undertype A kan smitte fra mennesker til kat. Undertype A findes i mere eksotiske lande og den ses heldigvis sjældent herhjemme.
Har et menneske diarre som følge af Giardia type A vil man lave en gentest for at typebestemme Giardiaen. Giardia type G findes hos gnavere og smitter ikke til katte, hunde og mennesker.

 Symptomer
Nogle katte har ingen symptomer mens andre har og det er ikke klarlagt hvorfor det er sådan. Det er oftest killinger der rammes hårdest, katte med et dårligt immunforsvar eller katte der lever tæt med mange andre katte (fx opdræt). Det er sjældent at voksne raske katte har symptomer.

 Hvad skal du være opmærksom på?

  • Diarré – ofte kronisk (ildelugtende, blød, slimet og lys)
  • Oftest INGEN blod
  • Vægttab
  • INGEN feber eller opkast
  • Normale blodprøver

Diagnosticering
Diagnosen stilles med en afføringsprøve. Da cysterne godt kan udskilles i bølger, er det sikreste at samle afføring fra 3 på hinanden følgende dage.

Behandling
Til behandling bruges antiparasitær medicin og Fenbendazol er det mest brugte og tilsyneladende mest effektive produkt på markedet. Behandlingen gives i 5 dage. Hvis man har flere katte, anbefales det at alle katte behandles. Der findes ingen vaccine mod Giardia.

Rengøring
Behandlingen effektiveres ved samtidig at vaske katten (hvis muligt) med klorhexidin shampoo og efterfølgende føntørre specielt den bagerste ende af katten (da Giardia cyster foretrækker et fugtigt miljø).
Grundig rengøring af omgivelserne og dermed udryddelse af cysterne, har længe været anbefalet for at undgå reinfektion.
Nyere studier hvor der er blevet udført meget kontrolleret rengøring, har dog vist at det er umuligt at udrydde Giardia fra omgivelserne. Selvom dyrene blev effektivt behandlet og omgivelserne blev rengjort ”lige efter bogen”, fik dyrene Giardia igen efter nogen tid. Lige meget hvor grundigt man gør rent så vil katten altså altid få Giardia igen, d.v.s. at der er raske smittebærere. Virkon S og Rodalon som har været anbefalet til rengøring af omgivelserne er ikke effektive overfor cysterne, men det er Klorin til gengæld. Det anbefales at rengøre beskidte overflader og overflader der har været forurenet med afføring grundigt med husholdnings klorin i en 1:30 opløsning.
Da det altså er umuligt at udrydde Giardia, bør man i stedet fokusere på at få katten klinisk rask (ingen diarré) samt optimere kattens tarmflora med probiotika og fiberig diæt. Derfor anbefales det heller ikke længere at man laver en kontrol afføringsprøve. Det er vigtigt altid at overveje at selv om katten tester positiv for Giardia kan dens mave/tarm problem godt skyldes mange andre ting.

Af Rikke Nyeman, Dyrlæge – Husum Dyreklinik