Kattens tredje øje

Katten har et tredje øjenlåg som sidder i nederste, inderste øjenkrog. Normalt ser man ikke øjenlåget, det ligger gemt nede i krogen og indeholder brusk, slimhinde og en stor tårekirtel. I nogle tilfælde kan det træde frem og dække helt op til 2/3 af øjet. Katten ser sløj, trist og nedstemt uden, men er nødvendigvis ikke syg. Hvis katten taber sig meget, vil øjenæblerne falde mere ind i deres huler, og blinkhinden vil træde frem. Er katten meget dehydreret ved alvorlig sygdom, vil øjet også falde mere ind i øjenhulen, og det tredje øjenlåg vil vise sig. Nervebeskadigelse af ansigtsnerver efter traumer kan også føre til blinkhindefremfald. Der findes desuden et syndrom, Horners Syndrom, hvor innervationen af glatte muskler er påvirket; her kan også ses blinkhindefremfald. Ligeledes findes der krampelignende sygdomme, hvor blinkhinden træder frem, men i de tilfælde, hvor der ikke er tale om sygdom, kan den altså pludselig være til stede, og fænomenet forsvinder af sig selv i løbet af cirka fire uger.

Der findes en virus, torovirus, som giver milde mavetarmsymptomer, og som også giver blinkhindefremfald. Det drejer sig om et såkaldt cornonavirus, og det smitter mellem katte. Virus afficerer gangliecellerne (nogle nerveceller) som styrer nerveforsyningen til det tredje øjenlåg, og når der kommer forstyrrelse i disse nervestimuli, ses blinkhindefremfald. Og det ses på begge øjne. Fænomenet forsvinder af sig selv uanset, om man behandler eller ej, Katten er tilsyneladende ikke sløj, men kan eventuelt være lidt nedstemt pga. mavetarmproblemer i den første uges tid.

Man har antaget, at blinkhindefremfald skyldes bændelorm, og mange dyrlæger har behandlet blinkhindefremfald med ormekur. Det har også hjulpet, men det skyldes formentlig, at lidelsen forsvinder af sig selv; dog vel at mærke ikke lige med det samme.