Katte kan blive smittet med en række forskellige typer orm. De to mest almindelige former for orm er spoleorm og bændelorm. Der findes selvfølgelig andre typer orm, men behandlingen er den samme – en ormekur.

Spoleorm

Spoleormen (Toxocara Cati) er som voksen mellem 5 og 12 cm lang og lever af indholdet i mavesækken og tyndtarmen hos katten. Den voksne spoleorm lægger æg i kattens indvolde, der udskilles med afføringen. Voksne katte er mere modstandsdygtige overfor spoleorm og viser typisk færre symptomer end yngre katte (også selvom de er smittet). Hos den voksne kat kan det eneste symptom derfor være elastiklignende orm i afføringen eller i opkast.

Symptomer for spoleorm

  • Elastiklignende orm i afføringen eller i opkast
  • Diarre
  • Hoste
  • Træt, inaktiv kat som ikke vil lege
  • vægttab

Udspilet bug, tør og kedelig pels samt hæmmet vækst ved killinger kan også forekomme.

Spoleormens æg udskilles med en kats afføring og optages af mellemværter som f.eks. mus, rotter og fugle. Når en kat spiser mellemværten aktiveres spoleormen og udvikler sig til en voksen orm i kattens tarmkanal.

Hvis katten selv indtager æggene, vil larverne vandre ud af tarmkanalen, gennem leveren og videre til lungerne, hvor de vandre op igennem luftrøret. Herefter vil katten sluge dem, og de vil udvikle sig til voksne orm i kattens tarmkanal.

De unge larver kan også vandre ud og indkapsle sig i kattens væv. Hos hunkatten kan de aktiveres, når hun bliver drægtig, og vandre ned i mælkekirtlerne og smitte killingerne når de dier.

Bændelorm

Der findes flere arter af bændelormen, men den der oftest ses hos katte i Danmark er Dipylidium. Bændelormen sætter sig fast i tarmvæggen og lever af tarmindhold. Deres længde varierer, men de kan blive over en meter lange og vokser sig længere og længere i små led, der hver indeholder æg. Leddene afgives som regel ét af gangen og ledes ud med kattens afføring.

Katte har normalt ikke symptomer selvom de har bændelorm. Dog kan følgende forekomme:

  • kløe omkring endetarmsåbningen når led med æg forlader katten
  • Små led der ligner riskorn i pelsen omkring endetarmen
  • Bændelormeled i opkast

Bændelormens æg frigøres fra det led som de befandt sig i inde i katten og optages af en mellemvært som f.eks. en loppe eller mus, hvor de udvikler sig til larver. Katten smittes ved at spise mellemværten. Ofte får katte bændelorm ved at indtage en smittet loppe når den soignere sig.

Hvad du bør gøre

  • Din kat skal have en ormekur. Ormemidler er receptpligtige så kontakt din dyrlæge for at starte behandlingen.
  • Det er altid en god idé med en kattebakke inden døre, så du kan holde øje med afføringen.

Støt Inges KattehjemPå billedet til venstre ses øverst en Spoleorm (Hvidlige, elastiklignende) og nederst en bændelorm (Små ”risengryn” i pelsen omkring endetarmen.)