Overvægt er den mest almindelige sygdom hos katte og findes hos ca. 35 – 40 % af alle danske kat- te. Oftest ved ejeren godt, at deres kat vejer ”lidt for meget”, men ejeren bliver tit overrasket, når katten betegnes som ”fed” af dyrlægen. Som gældende for mennesker medfører fedme også mange livsstilsygdomme hos katten som for eksempel led-, hjerte- og leversygdomme samt sukkersyge m.m. I sidste ende kan fedme desuden føre til nedsat livskvalitet og levetid.

DEFINITIONEN AF AT VÆRE FED
En kat defineres som værende fed, hvis den vejer mere end 25% over sin ideelle kropsvægt. For at vurdere dette benytter dyrlægen oftest en pointskala, som kaldes Body Condition Score (BCS). Her vurderes kattens fedtlag over ribben, talje og mave. Pointskalaen går fra 1 (enormt underernæret) til 9 (enormt fed), hvor idealvægten betegnes som 4/9 og 5/9. Hos en idealvægtig kat kan de individuelle ribben nemt mærkes samt talje erkendes ovenfra. På denne skala vil alt over 7/9 betegnes som fed.

RISIKOFAKTORER FOR FEDME
Fedme ses oftest hos ældre katte, hvor især hankatte er prædisponerede for at blive overvægtige. Risikoen for fedme stiger desuden markant efter neutralisering. Indekatte og især katte, der bor i lejlighed, er også i øget risiko. Sygdomme som påvirker bevægeligheden (fx slidgigt), enkelte hormonsygdomme samt visse mediciner (fx binyrebarkhormon) kan også forhøje risikoen for fedme.

HVORDAN OPDAGES OVERVÆGT
Hvis katten har haft en jævn vægtøgning over en lang periode, kan det være rigtig svært at se, at katten ”pludselig” er blevet overvægtig. I disse tilfælde er det først ved den årlige vaccination, hvor katten vejes og dyrlægen vurderer BCS, at man opdager, at katten er fed. Derhjemme kan ejer dog have bemærket, at katten ikke har den samme motionslyst som tidligere samt at kattens bevægelighed er nedsat eller besværet.

HVORDAN OPNÅR MAN ET SUNDT VÆGTTAB?
Forudsætningen for vægttab er at begrænse kattens kalorieindtagelse samt opregulere kattens energiforbrænding. Monitorering og evaluering af vægten er vigtig, så eventuelle justeringer kan ske efter behov. Nedenstående emner er vigtige for et vægttab:

u

HVILKET FODER SKAL JEG VÆLGE?

Mange ejere køber foder til neutraliserede katte efter neutralisationen for at undgå vægtøgning. Dette foder er med et lavere kalorieindhold, men kan oftest ikke benyttes til et større vægttab. Man kan forsøge at give mindre foder (max 10 % af foderet må fjernes) over en længere periode, men hvis katten skal tabe sig mere end ca. 10 % af dens nuværende kropsvægt, anbefales et dyrlægegodkendt vægttabsfoder. Hvis man fjerner mere end 10 % af et almindeligt/neutraliseret foder, garanterer foderfirmaet ikke for, at katten får den korrekte mængde af vigtige næringsstoffer. Derfor er et vægttabsfoder det bedste foder til at understøtte et større vægttab, da det indeholder et lavt kalorieindhold, en højere protein- og vitaminandel samt et højere indhold af fibre for at sikre mæthedsfornemmelsen.

u

HVOR MEGET FODER SKAL JEG GIVE?

Ved foderskifte til vægttabsfoder er det vigtigt, at man følger anvisningen på posen i forhold til kattens idealvægt og fodermængde. Hvis katten ikke har tabt sig ca. 1 % af kropsvægten pr. uge, kan man forsøge at nedregulere fodermængden med ca. 5-10 % yderligere. Hvis katten derimod har tabt sig mere end 1 % af kropsvægten pr. uge, har man fjernet for meget foder og man skal derfor opregulere fodermængden.
Det anbefales desuden at afveje foderet dagligt i gram frem for at benytte en kop, da koppen kan være upræcis. Hos en kat kan 5 gram til eller fra have stor betydning for vægttabet. Afvej gerne hele dagsrationen om morgenen, så man kan bruge foderet som godbidder i løbet af dagen. Man kan desuden forlænge mæthedsfornemmelsen ved at opdele dagsrationen i flere fodringer, så katten løbende kan få stillet sin sult. Man kan desuden udskifte lidt af tørfoderet med vådfoder (også vægttabsfoder), da dette indeholder større væskeandel og dermed kan der gives større mængder

u

HVOR TIT SKAL JEG VEJE MIN KAT - OG HVORFOR?

Det anbefales at vurdere kattens vægt mindst én gang ugentligt, indtil man har set, at vægttabet foregår i et stabilt tempo. Et godt vægttab sikres ved, at katten taber sig ca. 1 % af dens kropsvægt om ugen. Når dette er bekræftet, kan man veje katten hver 2.-3. uge. Husk at benytte den samme vægt og vej katten på samme tidspunkt, så der ikke sker store udsving. Hvis vægttabet ikke  monitoreres, kan man risikere, at katten taber sig meget over en kort periode. Et enormt vægttab karakteriseres som tab af > 2 % af kropsvægten pr. uge. Dette øger risikoen for fedtlever, hvilket er en meget alvorlig komplikation og kan i nogle tilfælde være livstruende. Derfor er det meget vigtigt, at man følger vægttabet nøje.

u

MIN KAT ER STADIG SULTEN - AKTIVERING OG STIMULERING

Foruden ovenstående om skift til vægttabsfoder og flere daglige fodringer kan man forsøge at stimulere katten i forbindelse med fodringen. Foderlegetøj, træning og leg er gode måder, hvor man kan skabe mange jagt- og søgemuligheder, så katten både stimuleres mentalt og fysisk. For eksempel kan man udskifte den almindelige foderskål med en foderspiral eller aktivitetsplade samt placere den på et skab, så katten skal hoppe op for at få mad. Man kan også sprede foderet ud over gulvet eller kaste det stykvis hen ad gulvet for at få katten til at motionere mere.

JEG GØR ALT, MEN MIN KAT TABER SIG IKKE
I sjældne tilfælde kan mangel på vægttab skyldes, at katten har en metabolisk sygdom. Her anbefales det at opsøge dyrlæge for at få dette afklaret. Desuden tilbyder mange dyrlæger  vægttabsprogrammer, hvis man har brug for flere tips end forklaret her. Husk at katte er vanedyr og at det kan tage lange tid at ændre gamle vaner. Bevæbn dig med tålmodighed og forsøg at fokusere på processen frem for målet. Et større vægttab kan tage mange måneder, men din kat vil takke dig i sidste ende.