Katte ER dejlige! Men det at få sig et kæledyr koster både tid, penge og engagement Hvis du tænker på at anskaffe dig en kat, bør du overveje, hvor stort et økonomisk ansvar det er. I denne artikel kan du læse om nogle af de omkostninger, du kan forvente, der er i forbindelse med anskaffelse af en ny kat.

ENGANGSUDGIFTER

Prisen på en kat kan variere ift. alder og race. Hos danske dyreinternater koster det mellem 1.000-1500 kr. at adoptere en kat, og selvom du kan få den gratis hos en privat person, bør du medregne de udgifter, der vil blive lagt oveni til evt. neutralisering, mærkning, vaccinationer, mm. Hos Inges Kattehjem koster det 1150 kr. at adoptere en voksen kat og 1350 for en killing, der er både vaccineret, chip- og øremærket samt neutraliseret.

Når du anskaffer dig en killing eller en voksen kat, bør du overveje at få den kastreret eller steriliseret, så du undgår uønskede killinger (læs om de mange fordele ved neutralisering på www.Inges-kattehjem.dk). Omkostningerne ved neutralisering kan variere efter køn på katten og dyreklinik. For hankatte koster det mellem 600-1.000 kr. og for hunkatte 1.000-3.000 kr.
Hvis du vil være sikker på, at din kat kan komme hjem igen i tilfælde af, at den bliver væk, bør den øremærkes og/eller chippes. Et alternativ til øre- og chipmærkning er at iføre katten et halsbånd, men et halsbånd kan falde af eller bringe katten i fare ved at sidde fast, hvis det ikke er et halsbånd med sikkerhedslås.Derfor anbefaler vi hos Inges Kattehjem, at man får mærket sin kat hos dyrlægen. Dette kan koste mellem 300-500 kr. for en mikrochip, mens øremærkning ofte laves i samme omgang som neutralisering.
Når du skal hente din nye kat hjem, eller i forbindelse med anden transport senere i kattens liv, kan det være en rigtig god idé at have en transportkasse eller et transportbur. En transportkasse kan medvirke til en mere stressfri transport og kan beskytte din kat, når du kører i bil. Transportkassen skal passe til kattens størrelse og valg af transport og kan derfor variere i pris. Typisk bør man beregne 100-500 kr. til denne udgift.

TILBAGEVENDENDE UDGIFTER

Afhængig af om din kat er indekat eller kan komme udenfor, kan det være forskelligt, hvor ofte denne bør komme til kontrol hos dyrlægen. En kat, der kan komme udenfor bør tages til kontrol hos dyrlægen én gang om året og få foretaget vaccinationer og forebyggende behandlinger, hvis nødvendigt. Priserne varierer afhængig af dyreklinik, men du bør forberede dig på at betale mellem 600-1.000 kr. for vaccination og tjek af din kat.Regninger til dyrehospitalet er en kæledyrsejers værste mareridt. Foruden det årlige tjek, skal du have i mente, at din kat kan blive syg eller skadet og kræve akut behandling. Der vil derfor kunne opstå ekstraudgifter til akutte dyrlægekonsultationer, et besøg på skadestuen eller medicin, og det er ikke usandsynligt at skulle betale 15.000-30.000 kr. i løbet af et kæledyrs levetid på uforudsete dyrlægebehandlinger, så vær forberedt og læg penge til side.
Er uheldet ude og din pelsede ven bliver syg eller kommer til skade, kan det være en fordel, hvis du har en kæledyrsforsikring, så du ikke pludselig står og mangler pengene, når du har mest brug for dem. En forsikring til en kastreret, voksen hankat kan koste omkring 70-200 kr. om måneden. Men husk at tegne din forsikring, før du får brug for den.

Vi kan ikke komme udenom, at alle katte – og alle andre levende væsner – har brug for noget ordentligt at spise og et sted at forrette sin nødtørft.

Ligesom hos mennesker kan en kats kost påvirke dens sundhed, og det er derfor værd at investere i foder af en ordentlig kvalitet. Et godt foder kan på sigt sænke behovet for dyrlægebesøg og forebygge visse sygdomme. Hvis du har én kat, kan du fodre den for omkring 1.500-2.000 kr. om året, men dette afhænger af din kats størrelse, køn, aktivitetsniveau, race og evt. specielle behov.

Ydermere kan man ikke komme udenom udgiften til kattegrus. Selv hvis din kat hovedsageligt går udenfor, kan det være nødvendigt med en kattebakke med grus derhjemme, hvis din kat af den ene eller anden grund vælger at holde sig indendørs nogle dage; det kan være, at den ikke vil ud i regnen, er uvenner med naboens kat den dag eller lignende. Husk også, at selve kattebakken koster penge.

Når du skal have kat, kan det være det værd at investere i et kradsetræ af ordentlig kvalitet. Et kradsetræ giver katten mulighed for at pleje sine kløer, afsætte sin duft, strække kroppen og have noget, den kan kalde sit eget – dette kan være en stor hjælp til dig som katteejer, hvis du har dine møbler kær. Et almindeligt kradsebræt kan koste omkring 200 kr., men er sjældent tilstrækkeligt til at opfylde din kats behov – særligt ikke, hvis din kat ikke har mulighed for at komme udenfor. Hvis du vil have et højt og robust kradsetræ, der holder din kat aktiveret, kan det koste op til 2.000 kr.Kattelegetøj behøver ikke koste særligt meget, og din kat kan også være underholdt af en bold til 5 kr. eller en legepind til 30 kr., men det kan være godt at have et større udvalg til din kat, så den forbliver underholdt og at skifte legetøjet ud, når det går i stykker.
Det er meget sandsynligt at du på et tidspunkt vil skulle på ferie eller på en længere tur et sted hen, hvor din kat ikke kan komme med. I mange tilfælde kan man få familie eller venner til at se efter katten, men hvis dette ikke er muligt, kan man være nødsaget til at benytte sig af en kattepension, der kan koste omkring 95-150 kr. i døgnet, eller privat pasning i hjemmet, der kan forventes at koste mere.
Hvis du beslutter dig for at tage din kat med ud i verden, skal den i mange tilfælde have et pas og yderligere vacciner, hvilket kan komme op og koste omkring 1.000 kr. Derudover ligger gebyret på flyrejser med kæledyr normalt omkring 400-1.000 kr.De ovenstående udgifter kan variere efter måden, man holder kat. En udekat kræver flere vaccinationer og muligvis loppe- og flåtkure, hvor en indekat vil koste mere i legetøj og kattegrus.Mange katteejere er heldigvis enige med os hos Inges Kattehjem, når vi siger, at det er dét værd at bruge penge på at ens pelsede ven har det godt, og man kan ikke sætte en pris på den kærlighed, katten giver tilbage.