Måske har du en ungkat, som glæder sig til sit første møde med livet udenfor vindueskarmen? Måske har du en garvet musefanger eller bare en magelig kat der også elsker at være ude i sin helt egen have. Uanset hvor gammel eller erfaren din kat er, kan du som ejer af en udekat finde inspiration og gode råd herunder.

Når det er første gang:

Hvad enten din kat aldrig før har været ude, eller du er flyttet i ny bolig, er der nogle retningslinier, du skal følge, så katten kan blive så tryg ved sit nye territorium som muligt: En kat skal minimum have opholdt sig i sit hjem 14 dage til 3 uger, før den er så hjemmevant med sine omgivelser, at det er forsvarligt at lade den prøve kræfter med udendørslivet. I denne periode kan man vænne katten til at have en sele på, så man får mulighed for at gå sammen udenfor, når tiden er moden. Inden katten introduceres for sit nye miljø, lægger man noget grus, den har besørget på, rundt omkring i haven, så den kan genkende sin egen lugt. Desuden kan man også lægge lidt legetøj, som man ved, katten er glad for. Det er meget vigtigt, at man de første gange lukker katten ud på tom mave, da den i så fald vil være mindre tilbøjelig til at søge for langt væk.

Hvad med en kattelem?

Langt de fleste katte kan lære at bruge en kattelem. Har man i forvejen en kat, som benytter lemmen, vil den nyankomne ofte følge efter, og situationen giver sig selv. Det er en god idé at sætte sig på den ene side af lemmen og holde den halvt åben, mens man kalder på katten og lokker den med en godbid. Efterhånden vil katten lære, at den kan puffe lemmen op med sit hoved, og på denne måde komme og gå som det passer den.

Hvis man bor ved en befærdet vej:

En del katte er gode til at orientere sig i trafikken, men har man en befærdet vej i nærheden, hvor der køres stærkt, bør man indhegne sin have eller bygge en løbegård, så man ikke risikerer, at ens kat bliver kørt ned. På vores hjemmeside finder man gode idéer til, hvordan man skaber et godt miljø for katten på det areal, man har plads til at afsætte til den.

Havens fugle:

Mange mennesker fodrer de vilde fugle – med kattenes store begejstring til følge. Man bør investere i foderbrætter af den type, som består af en høj, glat pæl, katten ikke har mulighed for at klatre op ad.

Forholdet til naboerne:

Ikke alle naboer ser kattens lyst til at strejfe som et hyggeligt islæt på deres enemærker. Derfor kan man få mange problemer, hvis ikke man laver nogle aftaler med de mennesker, på hvis grunde ens kat foretrækker at husere. Man må forsøge at nå til enighed om, at katten har lov at gå, hvor den gerne vil, såfremt den ikke er til gene for nogen. Bliver dette tilfældet, er der ikke andet for end at holde den på egen matrikel – enten indendørs eller i en lukket løbegård. Husk: Med venlighed kommer man længst. Ingen behøver at byde en kat velkommen på sin grund, hvis man ikke har lyst. En katteejer når derfor langt ved at udvise forståelse og god tone.

Sommerhus:

Nogle mennesker vil gerne tage deres kat med i sommerhus. Det er en fin idé, men det anbefales på det kraftigste at holde katten i sele, når døre og vinduer er åbne. En kat i et ukendt miljø vil forsøge at flygte, hvis den får chancen – og den vil efter al sandsynlighed ikke kunne finde tilbage. Så det er utroligt vigtigt, at man hele tiden er opmærksom. Er der tale om et feriested, man ofte vender tilbage til, og som katten er tryg ved, kan man vænne den til at gå ude vha. de metoder, som er nævnt ovenfor.