Du kan få din kat chipmærket som en sikring i tilfælde af, at katten bliver væk. Chippen kan aflæses med en speciel scanner hos dyrlægen og fortælle, hvem ejeren er.

Chipning af katte foregår med en kanyle og kræver ikke bedøvelse. Katten kan selvfølgelig godt mærke det, men kanylen er skarp og glider let ind.

Den microchip, man giver til dyr, er ikke ret stor. Den måler 8 mm x 2 mm. Den består af en glaskappe, der indeholder en metalspole og en computerchip. Spolen virker som antenne til at modtage og sende den information, der ligger på chippen. Man bruger den samme type chip til både katte, hunde, heste, fritter etc.

Se priser på chipning af din kat her.

I videoen herunder kan du se og høre dyrlæge Søren Pejstrup, demonstrere hvordan en chip virker og hvordan den indsættes i katten.

Chipkoden

Chipkoder består ifølge ISO standard af 16 cifre. Det første er et fabrikant-nr. og anvendes ikke. Derfor bruges kun 15 cifre i koden.

Inges Kattehjem har altid fremhævet øremærkning frem for chipmærkning. Årsagen er, at alle kan aflæse en øremærkning på en forsvundet kat, men at chippen kræver en scanner, som kun dyrlæger og internater er i besiddelse af. Det er stadig langt imellem at private har sin egen scanner. Men da de efterhånden sælges til forbrugervenlige priser, så stiger antallet ganske langsomt. Vi vil fortsat tale øremærkningens sag, men vi må samtidig erkende, at det moderne samfund i højere og højere grad beror på IT, og at chippen derfor bliver stadig mere udbredt. Desuden advokerer mange dyrlæger for chip, når en kunde er i tvivl om, hvilken mærkningsmetode vedkommende skal vælge, da ilægningen af chippen ikke kræver narkose. 

Sikker identifikation

En chip kan ikke vise forkert. Så længe chippen er virksom, vil den altid angive den korrekte kode. Desuden er risikoen for, at chippen beskadiges inde i katten nærmest ikke eksisterende.

Brug af kattelem

Det er muligt at erhverve sig en kattelem, som korresponderer med kattens chip og derfor kun åbner sig for den rette kat. Disse kattelemme kan genkende et højt antal chipkoder, og man er derfor sikret, at alle husstandens katte kan registreres.

Rejser

Øremærkning anses ikke længere som gyldig ID-mærkning i rejseøjemed. Kun chipmærkning accepteres. Skal katten med til udlandet, skal den altså være chippet og ledsaget af et EU-pas udstedt af en dyrlæge.

Husk at registrere din kat i Dansk Katteregister.