Støt Inges Kattehjem

Hvad siger Mark og Vejfredningsloven om dit ejerskab af katten?

Den 1. juli 2021 trådte nye regler i kraft. Alle katteejere skal idag mærke deres kat, hvis de ønsker at kræve den udleveret, hvis den er løbet bort. Enhver, som finder en umærket kat, må beholde den eller indlevere den på et internat. Katte, som ikke er ejermærkede, og hvor man ikke kender kattens ejer, opfattes som herreløse. Det betyder, at du må beholde katten eller videreformidle den, hvis du finder den. Hvis du som katteejer ønsker at kunne kræve din kat udleveret, hvis den er løbet bort, skal katten bære halsbånd med ejeroplysninger eller være mærket med øretatovering eller chip og registreret med ejeroplysninger i ét af de to eksisterende katteregistre:

Dansk Katteregister
Det Danske Katteregister

Indtil ændringen af loven skulle internater og andre, som havde optaget katte uden nogen ejermærkning, efterlyse kattens ejer i 72 timer, før de kunne give katten til nye ejere.

Hvis du finder en kat

Hvis du finder en kat, som du gerne vil beholde eller give videre, skal du først sikre dig, at katten ikke er ejermærket. Katten kan være ejermærket med halsbånd, øretatovering eller chip. Du kan enten tage katten med til en dyrlæge, som kan scanne katten for en chip, eller du kan henvende dig på et internat. Hvis katten ikke er mærket, må du beholde den eller give den videre til en ny ejer. Hvis katten er mærket, skal du selv, dyrlægen eller internatet, kontakte kattens ejer. Hvis katten har en øretatovering, kan du selv søge efter kattens ejer via de to katteregistre, eller du kan få hjælp hos en dyrlæge eller et internat.

Mærkede katte skal afhentes inden for 24 timer Det gælder stadig, at bortløbne katte, som er ejermærket med halsbånd, chip eller øretatovering, skal fremlyses. Det betyder, at du skal underrette ejeren, hvis du finder katten. Hvis du bliver underrettet om, at din kat er blevet fundet, skal du reagere inden for 24 timer. Hvis du ikke reagerer inden for 24 timer, må den, som har fundet din kat, beholde den eller give den videre til en ny ejer.

Nye regler blev vedtaget i Folketinget

De nye regler blev indført, efter at Folketinget besluttede at lempe reglerne for katte ved at ændre i mark og vejfredslovens § 6, stk. 3 og § 9, stk. 4. Formålet med de ændrede regler var at hjælpe de danske katteinternater, der var under øget pres på grund af en stigning i indleverede katte. Med de nye regler må internaterne give kattene videre til en ny ejer hurtigt, efter at de er blevet indleveret. Samtidigt skal de nye regler motivere flere katteejere til at mærke deres katte og forhåbentligt på sigt få nedbragt antallet af hjemløse katte. Det er derfor vigtigt altid at sørge for at få mærket og registreret din kat i en af de to landsdækkende katteregistre, så er du sikret at få den hjem igen, hvis den skulle blive væk. Det er også dit ansvar som katteejer at sørge for at de oplysninger, der står i en af de to landsdækkende katteregistre er opdateret og korrekte.

Du kan læse loven i sin fulde længde her.