ER KATTEN LIGE SÅ KLOG SOM HUNDEN?

Idéen om, at hunde er mere intelligente end katte, er nu blevet sat i tvivl. Japanske forskere siger, at katte er nøjagtig lige så gode som hunde ved visse hukommelsestest, hvilket tyder på, at de måske er lige så kloge. En undersøgelse – der involverede 49 katte – viser, at katte kan huske minder om behagelige oplevelser, såsom at spise en yndlingssnack. Hunde viser den samme type af erindring – nemlig en unik hukommelse af en bestemt begivenhed, også kendt som episodisk hukommelse.

Mennesker forsøger ofte bevidst at rekonstruere tidligere begivenheder, der har fundet sted i deres liv, såsom hvad de spiste til morgenmad, deres første dag i et nyt job eller et familiebryllup. Disse minder er knyttet til en individuel begivenhed, så de er unikke for den person. Saho Takagi, en psykolog ved Kyoto Universitet, udtaler, at katte
såvel som hunde, brugte minder fra en enkelt tidligere oplevelse, hvilket kan antyde, at de har episodisk hukommelse svarende til menneskers. ”Episodisk hukommelse betragtes som relateret til sindets introspektive funktion, og undersøgelsen kan antyde en form for bevidsthed hos katte. Det er interessant, at de aktivt kan huske minder om deres oplevelse på samme måde som mennesker”, udtaler forskeren.

Det japanske hold testede kattene på deres evne til, at huske hvilken skål de allerede havde spist ud af, og hvilken der var uberørt efter et 15-minutters interval. De fandt ud af, at kattene kunne huske “hvad” og “hvor” oplysninger om madskålene, hvilket tyder på, at de havde episodisk hukommelse. Forskerne mener, at katte måske endda husker i meget længere perioder, end den korte tid testen var baseret på. Forskningen tyder også på, at katte kan matche hunde på flere forskellige mentale tests, herunder at reagere på menneskelige gestus, ansigtsudtryk og følelser.

Denne forskning kan have flere praktiske anvendelser. At forstå kattene, kan hjælpe med at skabe endnu bedre forhold mellem katte og mennesker. Katte kan være lige så intelligente som hunde, i modsætning til den mere udbredte opfattelse, at hunde er meget klogere. Dette åbner døren til ny forskning, der kan undersøge, hvor lang kattens hukommelse kan være, og om de også husker andre episoder i deres eget liv, som mennesker gør. Det bliver spændende at følge den kommende forskning, så vi alle kan blive lidt klogere på vores allesammens katte.

Den fulde undersøgelse kan læses her: www.journals.elsevier.com/behavioural-processes/