Når katten kommer hjem med sit bytte

De fleste katteejere kender alt til denne situation. Du åbner døren for at lade katten komme ind og hvad har den med hjem? En død mus eller fugl, selvfølgelig. Sådan en uhøflig adfærd giver mange katteejere grå hår på hovedet. Hvorfor dræber katten sine måltider, når de nu har masser af mad stående derhjemme? Men før du bestemmer dig for at din kat er en koldblodig morder, må du forstå at det er en helt naturlig adfærd for din kat.

Katte er først og fremmest jægere med medfødt jagtinstinkt.Men det gør dem ikke onde – bare ekstremt velindrettede til en kødædende livsstil. Selvom de blev tæmmet for næsten 10.000 år siden, beholdt kattene de ivrige jagtinstinkter fra deres vilde forfædre, såvel som det enkle tarmsystem, der giver dem mulighed for at fordøje råt kød. Mange katte spiser dog ikke deres bytte, og nogle gange dræber de dem ikke engang. Mange katteejere har oplevet at have været nødt til at jage en levende mus ud af sit hus. Neutraliserede hunkatte er mest tilbøjelige til at bringe gaver med hjem
til deres ejere, ( men det ses også hos hankatte ), og det har de deres helt særlige grunde til.

I naturen lærer kattemødrene deres killinger at spise deres mad ved at bringe dem først døde dyr med hjem, for dernæst at tage dem med hjem levende, så killingerne også kan lære at dræbe dem. Killingerne ”leger” med byttet for på den måde at træne sine jagtteknikker. Idag får mange hunkatte slet ikke killinger, da de bliver neutraliseret inden, men de vil stadig have denne medfødte adfærd, som de skal udleve. Du har sikkert set en voksen kat ”lege” med sit bytte og det gør den for at vedligeholde og finpudse sin jagtteknik og altså ikke fordi katten er ond og morer sig med at se byttedyret lide. Ved at forlade et dødt dyr på dørtrinnet, bruger din kat altså sin helt naturlige rolle som mor og læremester. Du, hendes ejer, repræsenterer hendes familie, og ærligt, hun ved, at du aldrig ville have kunnet fange den lækre mus på egen hånd. Så inden du skælder din kat ud, for hendes ubehagelige vaner, skal du tænke over hvad hendes adfærd egentlig betyder. Den er nemlig baseret på et højt udviklet overlevelsesinstinkt.