HAR KATTE DERES EGEN MYGGEBALSAM?

Mange katteejere har helt sikkert stiftet bekendtskab med katte og katteurt. I Danmark findes kun én art af katteurt; Almindelig katteurt (Nepeta Cataria). I de nordiske lande er katteurten meget sjælden og truet. Den kaldes undertiden også kattemynte. Der er ingen tvivl om den berusende effekt katteurt har på de fleste katte, når først man har set dem hæmningsløst rulle sig rundt i det, nogle bliver ligefrem legesyge, hvor andre bliver rolige og døsige. 70 – 80% af alle katte, reagerer på urten, de resterende 20 – 30% er immune overfor den.

Men Ifølge et nyt studie er der måske endnu en grund til, at katte er så tossede med katteurt. Det indeholder nemlig et stof, som beskytter mod myg og insekter. Den berusende effekt hos katte ses også med planten Actinidia Polygama, ‘Silver Vine’ på engelsk, som vokser i højderne i Japan og Kina og ellers kun er fjernt beslægtet med Nepeta Cataria. Men fælles for begge planter er, at de indeholder det kemiske stof ‘iridoid’, som tilsyneladende er det stof, kattene bliver beruset af. For at undersøge effekten af iridoiderne specifikt, isolerede forskerne derfor stoffet og afprøvede derefter dets virkning på forskellige kattearter.

Effekten var den samme hos både leoparder, jaguarer og losser, som den var hos vores helt almindelige huskatte. De begyndte at gnubbe sig mod stoffet. Forskerne blev derfor overbeviste om, at iridoiderne måtte have en eller anden gavnlig effekt, udover selve rusen. Inspireret af tidligere studier om katteurt og myggeafskrækkelse, sammenlignede de, hvordan katte med og uden påsmurt iridoid i ansigtet klarede sig i et kammer fyldt med myg. Effekten var tydelig: kattene med iridoid i ansigtet blev næsten ikke bidt sammenlignet med de andre. Forskerne er derfor optimistiske omkring videre forskning på mennesker og har i et engangseksperiment demonstreret effekten af iridoid på dem selv, hvor det tilsyneladende virkede.

Andre forskere har dog udtalt, at forklaringen er lovende, men at de ønsker mere forskning på området, før man begynder at bruge iridoider som ‘naturlig myggespray’, både til katte og mennesker. Så det bliver spændende om kattene bliver nøglen til en mere giftfri løsning for os der hvert år er plaget af myg.

Studiet er blevet offentliggjort i tidsskriftet Science Advances.