Hvis man ser en påkørt kat er det yderst vigtig man nærmer sig den roligt og forsigtigt og med stor varsomhed. En påkørt kat i smerter vil som regel forsøge at finde et sted den kan være alene og den kan blive aggressiv da den har ondt. Derfor kan det være en god ide at have et tæppe eller håndklæde man kan lægge over katten for at berolige den og for at undgå selv at blive revet eller bidt. Har man en transportkasse, skal den lægges deri.
Hvis katten ligger stille er det vigtigt at undersøge om katten trækker vejret. Hvis vejrtrækningen er besværet og uregelmæssig skal katten lægges på siden med hovedet let oprejst, dette er med til at hjælpe vejrtrækningen. Trækker katten ikke vejret kan der udføres mund til snude metode.
Hvis katten bløder voldsomt et sted fra er det vigtig at få lagt et kompres på evt. i form af et håndklæde inden den køres til dyrlægen.
Selvom det kan virke som om en kat ikke har taget skade efter en påkørsel af en bil, er det meget vigtig den bliver taget til en dyrlæge med det samme, da den kan have indre skader. Det er vigtig ikke at tilbyde katten mad eller drikke, da dyrlægen evt. skal lægge katten i narkose.
VÆR ALTID OPMÆRKSOM PÅ…
- Giv aldrig katten mad og drikke, i tilfælde af at dyrlægen skal medicinere eller lægge katten i narkose.
- Giv aldrig katten menneskemedicin.
- Forhold dig roligt og vær nænsom med katten.
- Ved enhver tvivl – kontakt en dyrlæge.
- Den normale rektale temperatur for en kat er 38-39 grader, en kat har derfor feber hvis temperaturen er over 39 grader.
- Temperaturen tages i endetarmen med et rektaltermometer.
- En normal puls for en kat ligger på 100-130 slag i minuttet i hviletilstand.
- Katten trækker vejret 20-30 gange i minuttet.
- Sørg for at lægge et kompres der hvor katten er skadet.