UDE- ELLER INDEKAT?

UDEKATTEN

Katte, der færdes ude, får stimuleret deres sanser ved at forholde sig til omgivelserne. De får mere motion og hjælper til med at holde mus ude. En kattelem giver katten endnu mere frihed til lige så meget aktivering, den ønsker. Dog anbefaler vi at holde katten inde om natten, hvor det er mest risikabelt at lukke den ud. Sørg for at din kat er neutraliseret og vaccineret, før du lader den løbe ude.

HOLD DIG GODE VENNER MED NABOERNE

Som katteejer har du i realiteten pligt til at holde din kat på egen grund, hvis der opstår problemer med naboerne. I praksis kan det være svært, så derfor gælder det om at holde sig gode venner med de andre beboere. Tag en snak med din nabo. Forklar at din kat er neutraliseret (steriliseret eller kastreret) og derfor ikke strinter, slås, hyler om natten eller andet, der er til gene for omgivelserne. Hold øje med din kats gøren og laden. Det er dig, der bør komme med løsninger, hvis der opstår problemer på grund af din kat. F.eks. kan du tilbyde at der bliver lagt flis eller hønsenet over naboens bed, hvis din kat besørger der. En løbegård er et godt alternativ.

EN KATTELEM GIVER FRIHED FOR BÅDE DIG OG KATTEN

En kattelem giver din kat mulighed for at komme og gå, som den vil. Dette er en fordel for katten (og din samvittighed), hvis du er væk hjemmefra mange timer om dagen. Hjælp katten til at lære at gå gennem kattelemmen ved at lokke den med godbidder på den anden side. Stå eventuelt en person på hver side af kattelemmen og hjælp katten igennem, indtil den til sidst har lært det. Hvis muligt bør du holde katten inde om natten, da de fleste ulykker ske der (især hvis du bor i nærheden af en stor vej). Vi sælger kattelemme her på siden. tryk på billedet for at se vores udvalg.

HUSK:
Katten skal være øremærket og registreret, inden du lukker den ud. Se www.danskkatteregister.dk

EN LØBEGÅRD KAN VÆRE LØSNINGEN

Hvis katten ikke må færdes frit i området af hensyn til naboer, er en løbegård et godt alternativ. Den giver katten mulighed for at få frisk luft og motion, da den bør være indrettet med forskellige muligheder for aktivering. En løbegård er ikke svær at bygge, og det kan gøres for rimelige penge. Få inspiration på internettet og se også vores medlemsblade. Husk at løbegården skal være med net/tag, da katten ellers kan kravle eller springe over.

INDEKATTEN

Katten kan trives udmærket inde døre, hvis den ikke har været vant til at komme ud, da den dermed ikke vil længes efter det. Det er de absolut færreste katte, der kan vænne sig til at være inde, når først de har løbet ude.

Katten skal være neutraliseret (steriliseret eller kastreret). Ellers vil den mistrives ved at være spærret inde med sin kønsdrift. Ukastrerede hankatte afmærker deres territorium med ildelugtende urinudladninger. Usteriliserede hunkatte er også urenlige og kalder på partnere gennem vedvarende mjaven – ofte om natten.

En kat, der kun lever inde, har brug for aktivering. Det er f.eks. en rigtig god investering at anskaffe sig et stort kradsetræ fra gulv til loft, som den kan boltre sig på. Gå eventuelt på internettet for at finde gode tilbud på kradsetræer. Derudover kan man med få midler lave kreative indretninger, der ikke vil være til gene for dig men til stor glæde for kattene. Sæt f.eks. hylder op som tilgodeser kattens behov for at bevæge sig i de højere luftlag. Det sikrer samtidig god motion. Skær små huller i forskellige æsker og kartonner og lad katten fiske tørfoder ud. Tænk i muligheder for at beskæftige katten både fysisk og mentalt.

Inges Kattehjem anbefaler, at man holder to katte sammen. De aktiverer hinanden.

ADFÆRDSPROBLEMER

Katte, der keder sig, udvikler ofte adfærdsproblemer. De kan blive urenlige, soignere sig overdreven, blive destruktive i deres adfærd eller aggressive i deres leg. Et eksempel på sidstnævnte kan være, at katten kan finde på at ”overfalde” ejerens ben eller andet, fordi den savner at blive leget med. Hvis du følger ovennævnte råd, er der store chancer for, at dine kat vil trives som indekat.

HUSK: At sikre vinduer og altaner

Katte kan få meget tid til at gå med at kigge ud og følge med i, hvad der foregår. Men hvis en kat ser en fugl, en flue eller lignende, vil den sætte efter, da en kat handler pr. instinkt. Husk derfor at sikre vinduer og altaner med net, så katten ikke kan falde ud eller stikke af.
Kattegræs eller kattemalt

Det er en god idé med kattegræs eller kattemalt til indekatte, da det holder maven fri for hårboller. Kattegræs påvirker maven, så katten kaster hårbollerne op, såfremt de stadig ligger i mavesækken. Kattemalt hjælper med at få hårbollerne til at passere ud med afføringen.