Når du får en kat, er det vigtigt, at den bliver neutraliseret, så den ikke kan formere sig. Så er du sikker på, at du ikke pludselig står med et kuld killinger og dermed er med til at bidrage til antallet af uønskede killinger.

Neutralisering er et lille, operativt indgreb udført af en dyrlæge, som fjerner kattens kønsdrift, så den ikke kan formere sig. Katten er i fuld narkose under indgrebet og kommer sig hurtigt.

For hankattens vedkommende lægger dyrlægen et snit på ca. 5 mm i pungen, lukker blodkarrene, skærer sædstrengene over og tager testiklerne ud. Hankatten sys ikke, da det lille snit hurtigt heler.

For hunkattens vedkommende lægger dyrlægen et snit på ca. 2 cm i den nedre del af bugen og skærer æggestokkene fri. Herefter syr dyrlægen bughulen og lukker til sidst snittet med ca. 2-3 sting, som forsvinder af sig selv.

ØREMÆRK DIN KAT I SAMME OMGANG!

Det anbefales at øremærke katten samtidig med at den neutraliseres, da den i forvejen er i narkose. Ved øremærkning presses små huller i ørerne med en speciel tang som derefter fyldes med farve.

Inges Kattehjem anbefaler, at man neutraliserer og øremærker sin kat, når den er 4-5 måneder gammel.

Fordele ved neutralisering

  • Katten lever længere: Studier viser, at neutraliserede katte generelt kan lægge et par år til den forventede levealder.
  • Katten formerer sig ikke: Der er alt for mange katte i Danmark, og en neutraliseret kat bidrager ikke til overproduktionen.
  • Katten er lettere at leve sammen med: Neutraliserede katte strinter ikke med ildelugtende urin for at markere deres territorium, og de larmer ikke, når de er i løbetid eller vil ud for at parre sig.
  • Katten bliver mere kælen: Vores erfaring viser, at mange katte knytter sig stærkere til ejeren, når de bliver neutraliseret.
  • Katten får sjældent FIV (katte-aids): Neutraliserede katte får sjældent FIV, da de ikke parrer sig eller slås så hyppigt som fertile katte.
  • Katten strejfer sjældent: Neutraliserede katte har mindre territorier end fertile katte og forvilder sig sjældnere væk.
  • Katten kan bedre med andre dyr: Det er meget lettere at sætte to neutraliserede katte sammen, end hvis den ene eller begge er fertile.
  • Kattens risiko for cancer falder: Visse cancerformer ses sjældnere eller aldrig hos neutraliserede katte.

Her er en gennemgang af de argumenter vi hører oftest, om hvorfor katten ikke er neutraliseret:

Jeg har en indekat

Denne begrundelse hører vi ofte. Fordi katten normalt ikke har adgang til haven, tror ejeren, at den hellige gral er velforvaret. Desværre tager det et øjeblik for en kat at smutte ud af et vindue eller en dør, og det tager den tilsvarende et øjeblik selv at blive drægtig eller parre en hunkat. Hvis folk vidste, hvor mange indekatte der forsvinder fra deres hjem hvert eneste år, kan vi ikke forestille os, at nogen ville
spare hverken en neutralisering eller en øremærkning. Desuden lugter fertile kattes urin kraftigt, og de afsætter den rundt omkring i hjemmet som en del af adfærden hos en kønsmoden kat. Fertile katte larmer også gevaldigt, når de vil ud og parre sig. Alt i alt er det ikke gunstigt at holde en fertil kat i lejlighed for hverken ejer eller kat.

Min kat er gammel

Fertiliteten daler naturligvis med alderen, men ældre katte kan sagtens avle killinger. Aldrende hunkatte har ofte svært ved at føde, hvilket udgør en betragtelig risiko for hunkattens sikkerhed, og killingerne kan være dødfødte.

Min kat får p-piller

For det første er en p-pille beregnet til kat en kolossal hormonbombe, som udelukkende bør benyttes i en meget begrænset periode – f.eks. til aftalt sterilisation. Flere undersøgelser viser, at langtidsbrug kan give forskellige former for cancer. For det andet er det svært at holde øje med, om katten rent faktisk sluger pillen, eller om den efterfølgende kaster den op. Og for det tredje bliver killingerne sædvanligvis misdannede, hvis hunkatten alligevel parres. Alt i alt kan vi derfor kun fraråde p-piller.

Jeg har en hankat
Vi bliver altid særdeles fortvivlede, når denne begrundelse benyttes, da den vidner om en total mangel på empati. Man har ikke selv problemet med uønskede killinger, men man er ude af stand til at udvise medfølelse for de killinger, man er med til at sætte i verden hos andre. Det er jo ren logik, at der skal både en hankat og en hunkat til at avle et kuld killinger, og hankatteejeren er lige så „skyldig” som ejeren af den fertile hunkat.
Jeg vil gerne have killinger
Det kan sikkert lyde som om, at Inges Kattehjem slet ikke bryder sig om, at nogen får killinger på deres hunkat – men det er ikke tilfældet. Vi ser intet problem i, at man får et kuld, hvis man er absolut sikker på, at man har kærlige hjem klar, og man samtidig er bevidst om, at en hunkat snildt kan få syv-otte killinger. Dog vil vi naturligvis altid gerne mane til besindighed, da Danmark bestemt ikke har behov for flere katte, end der allerede er i live eller efterhånden bliver født helt af sig selv.
Hunkatten skal have et kuld først

Sikke noget pjat! Vi aner ikke, hvor denne myte stammer fra, men den har absolut intet på sig. Ingen undersøgelser har nogensinde dokumenteret, at det er sundhedsfremmende for en hunkat at få et kuld killinger, før man lader hende sterilisere. Tværtimod hersker der ingen tvivl om, at hver graviditet og fødsel tærer lidt på hende.

Ved at neutralisere sin kat bidrager den ikke længere til overproduktionen af killinger, der ikke er hjem til. Alternativer til neutralisering såsom p-piller frarådes konsekvent, da p-piller er skadelige for katten. Desuden anbefales det også at neutralisere og øremærke katte, der holdes inde.

Hunkatten skal gå i løbetid først

Der florerer også en myte om, at hunkatten skal have haft sin første løbetid, før man må sterilisere. Det har heller intet hold i virkeligheden. Tværtimod ses visse former for cancer i underlivet og mælkekirtlerne sjældnere hos hunkatte, som steriliseres inden de fylder et halvt år. Desuden er det ikke alle hunkatte, som tydeligt viser tegn på at være i løbetid.

Det er synd for hunkatten, at hun ikke bliver mor
Mennesker har følelser omkring graviditet, fødsel og moderskab, og vi nærer disse følelser, fordi vi i vores bevidsthed er i stand til at længes, glæde os og fundere over fremtiden og vores egen plads i den. En kats hjerne fungerer ganske anderledes end vores, og selv om man naturligvis aldrig skal sige aldrig, har der dog aldrig været belæg for at tro, at en hunkat bliver trist over at få frataget muligheden for at føde killinger. En hunkat går i løbetid med cirka tre ugers mellemrum, og i en periode af op til 14 dages varighed kan hun parres. For kattene er selve parringen ikke en lystbetinget handling, som den er hos mennesker, der også dyrker sex, når kvinden ikke kan blive gravid. Sex mellem katte har udelukkende et biologisk formål; at gøre hunnen drægtig, og er hunkatten steriliseret, parrer hun sig ganske enkelt bare ikke. Tværtimod slipper hun for at frustreres hver eneste gang, hun går i løbetid, og hun er ikke længere særligt udsat for at blive smittet med FIV (katte-aids).
Det er synd for hankatten, at han mister sin manddom
Ligesom hunkatten ud fra vores bedste overbevisning ikke nærer nogle tanker om moderskabet, er hankatten hverken mere eller mindre en kat, om han har sine testikler i behold eller ej. En kastreret hankat slås sjældent og er ligesom den steriliserede hunkat væsentligt mindre udsat for at blive smittet med FIV. Generelt er det positivt for dyrene, når et menneskes empati også favner dyr, men vi bør være opmærksomme på, om vi overfører vores egne tanker og forventninger til et dyr, der trods alt ikke kan tænke som os. Især når det drejer sig om at handle i dyrets interesse.
Hankatten holder ikke længere andre katte væk
Det har intet på sig, at den kastrerede hankat ikke længere vil holde andre katte på afstand, hvis det ligger i dens natur at være dominant.
Katten bliver for tyk
Den neutraliserede kats stofskifte falder, og dens aktivitetsniveau kan dale en smule, da den ikke længere er seksuelt aktiv. Som ejer kompenserer man nemt for risikoen for overvægt ved at sikre, at katten ikke spiser for meget, og at den får motion gennem leg.
Det er synd, at katten skal opereres
Naturligvis skal man ikke lægge et dyr i narkose for sjov, men det er bestemt heller ikke tilfældet, når man neutraliserer og øremærker. I dag er både kastration og sterilisation så lille et indgreb, at katten inden for et døgn er helt sig selv igen. Udbyttet af dette indgreb er for det første visheden om, at man ikke sætter killinger i verden, og for det andet at øremærkningen bevirker, at man kan få katten igen, hvis den forsvinder, hvilket tusindvis af katte gør hvert eneste år – også lejlighedskatte. Alt i alt er det altså ikke synd, at katten gennemgår et mindre operativt indgreb – det er tværtimod synd for både katten og dens mulige efterkommere, hvis man lader være.
Katten bliver lille af vækst
Endnu en sejlivet myte. Det er ikke kønshormonerne men væksthormonerne, der bestemmer kattens størrelse. Dog kan sekundære kønstræk såsom hankattens brede kæbe blive mindre udviklede ved tidlig neutralisering.
Man skal ikke pille ved naturen
Nogle mennesker har denne holdning til tilværelsen, og her kan vi ikke stille meget op, når vi fortæller om vigtigheden af neutralisering Dog har vi svært ved at se forskel på, at man sin holdning til trods tager medicin, når man er syg, eller at man lader katten neutralisere for at mindske den samlede lidelse blandt katte i Danmark. I det moderne samfund lever ingen trods alt, som vi gjorde i stenalderen.
Jeg har ikke råd
Hvis man ikke har råd til at lade sin kat neutralisere, har man ikke råd til at holde kat på forsvarlig vis. Neutraliseringen er et forudsigeligt engangsbeløb, hvorimod man ikke kan vide, hvad katten gennem et langt liv kommer til at koste i dyrlægeregninger. Vent i så fald med at anskaffe katten, til økonomien har forbedret sig.

Registrer din kat gratis i Dansk Katteregister.