Herpesvirusinfektion hos kat : FHV-1 ( og Calici felis ) er de mest almindelige agens som forårsager øjenbetændelse hos katte ( involverende både slimhinden og hornhinden ) Ved herpesvirusinfektion har katten ( ofte er det killinger der er inficerede ) flåd fra begge øjne, de nyser, de har flåd fra næsen og slimhinden i øjet er hævet og rødt. Herpesvirus findes ofte latent hos hovedparten af alle katte i nervesystemet og kan bryde ud ved stress, når de får nyt hjem, store ændringer i deres omgivelser m.m. og derfor kan det være svært at tage tests som kan påvise om det er herpesvirus eller ej, da man ikke ved om det er den latente virus der er brudt ud eller det er en ny infektion.

Herpesvirus findes overalt i kattepopulationen over hele verden. Og det er også en af de vira man vaccinerer katte mod standardmæssigt. Virus angriber mund, næse eller øjenslimhinden og formerer sig hurtigt og ødelægger det yderste cellelag, katten får flåd fra både øjne og næse og hvis opformering sker hurtigt får katten et blodtilblandet serøst flåd.

Hvis virus angriber de dybere vævslag dannes der noget der hedder sympleharon. Hos nogle killinger er øjne allerede angrebet inden øjnene åbnes, og man skal derfor rense grundigt når killingerne ” får øjne ”.

Hos mennesker findes der forskellige antivirale øjendråber men de virker ikke godt på katte og nogen af dem tåles ikke af katte. Behandling : det er vigtigt at øjenomgivelserne holdes rene, og man kan også give øjensalve med antibiotika i hvis der er sår på cornea og katten generelt er svækket. Her kan man bruge tetracyklin både systemisk og lokalt i øjet. Der kan også bruges kunstige tårer til at bedre miljøet for øjet. Ligeledes kan man give kosttilskud med amonosyren Lysin, som reducerer virus´ evne til at formere sig og reducerer udskillelsen af virus. Katte med  tilbagevendende virus infektion kan få lysin tilskud i længere tid.

Binyrebark skal ikke bruges, da det dæmper immunforsvaret. Som regel er herpesvirusinfektionen selvbegrænsende og forsvinder i løbet af max 20 dage. Hvis katten er alment svækket og ikke spiser gives væske IV (intravenøst) og katten indlægges til symptomatisk behandling indtil den spiser igen af sig selv.

Den herpesvirus som katte har smitter ikke mennesker. Herpes virus findes som nævnt overalt i kattepopulationen, katte smitter hinanden indbyrdes og det smitter via dråbeinfektion. Mennesker kan bære smitten på hænderne og smitte . Ligeledes kan virus overføres med mitter ( små fluer ). Virus ødelægges nemt i omgivelserne af almindelige desinficerende rengøringsmidler.