Mange værger sig imod at lade deres flotte langhårskat klippe, selvom pelsen fra tid til anden er godt filtret.

Langhårskatte skal generelt børstes igennem, så godt man kan, uden det gør ondt på katten. Nogle langhårskattes pels filtrer hurtigere end andres, så det kan være nødvendigt at børste hver dag. Trods alle gode intentioner kan det dog blive nødvendigt at lade katten klippe af en dyrlæge, hvis pelsen er blevet så sammenfiltret, at den ikke lader sig rede ud. Det kan gøre helt forfærdeligt ondt på katten, når hårene strammes til i underpelsen, og i værste tilfælde kan katten ikke gå mere.

En såkaldt ”løveklipning” bevirker, at kattens hud får lidt luft, samtidig med at en ny, frisk pels vokser ud igen indenfor 3-4 måneder. Ved en ”løveklipning” får katten klippet pelsen af på mave og ryg. Den bevarer dog pelsen på poter, ben, hale og hoved. Katten er i fuld narkose under klipningen. Hvis man har en kat som kommer ud, skal man bede dyrlægen vurdere, om ”løveklipning” er en god idé. Katten kan nemlig komme til at fryse. Der er med andre ord ingen sundhedsmæssig grund at lade katten klippe, hvis dens pels er i ordentlig stand.

Dog vælger en del alligevel at få deres langhårskat klippet, da pelsen derved er lettere at holde fri for knuder; især hvis det drejer sig om en kat med en genstridig pels. Man må som ejer af en langhårskat vægte, om katten skal i narkose en gang om året for at blive klippet, eller om man selv kan opfylde dens behov for at blive børstet. Man skal aldrig begynde at klippe sin kat selv, da katten har en meget tynd hud, som man kan komme til at ramme. I værste tilfælde kan katten få et stort, åbent sår, som man skal til dyrlægen med.

Har man ikke tid og overskud til at pleje sin langhårskats pels, anbefaler vi, at man fremover kun anskaffer sig katte, som ikke har noget behov for pelspleje.