Kære Katteven
Sommeren er så småt på vej og på Inges Kattehjem forbereder vi os på den kommende killingesæson. De første killinger er ankommet og det varer ikke længe før endnu flere vil komme til. Heldigvis har vi mange skønne plejefamilier, der sidder klar og glæder sig til at passe de mange små killinger.
Vi har på afdelingen i Glostrup netop overstået påsken i vores kattepension. Mange katte blev passet og vi har også ekstra travlt på telefonerne. Det vælter nemlig ind med bookninger til den kommende sommerferie, så skal du sikre dig en plads, så er det nu. Kattepensionen er en af vores vigtigste indtægter, der udelukkende går til vores arbejde med de hjemløse katte. Så det er dejligt at vores pension er så populær.
Har du nogensinde tænkt over hvor langt din kat går, når du lukker den ud i haven? Det har helt ny forskning fra Norge kastet nyt lys over. Dette og meget andet, kan du læse mere om i dette nyhedsbrev.
Kærlig hilsen
Inges Kattehjem
Ny forskning fra Norge
100 kattes udeadfærd blev kortlagt i byen Ås i Norge, ved hjælp af GPS sporing
Huskatten er et af vores mest populære kæledyr. Dette gælder også i Norge, hvor det anslås at der er 770.000 katte. Men hvor går de firbenede egentlig hen, når de er ude på egen hånd?
Din kat vil ud, du åbner døren, den går ud og forsvinder. Efter et stykke tid vender den tilbage, men hvor den har været i mellemtiden, har vi ikke vidst noget om. Indtil nu.
Forskere og kandidatstuderende ved NMBU – Norges Universitet for Miljø- og Biovidenskab ved Ås kaster nu lys over mysteriet. De har GPS-mærket næsten 100 katte i Ås kommune i Viken og sporet gåturene, når kattene var ude på egen hånd. Målet var at finde ud af, hvor kattene er, når de er ude og hvor langt de går.
Går ikke langt
Katteejerne boede alle inden for det samme område på omkring en kvadratkilometer, hvilket gav forskerne et meget detaljeret indblik i de mange kattes aktiviteter inden for et lille, afgrænset område. Svaret på det store kattemysterium, viste sig dog at være væsentligt tættere på hjemmet, end ejerne nok selv gik og troede. Kattene tilbragte i gennemsnit 79 % af deres tid udendørs inden for 50 meter fra ejerens hjem. Den gennemsnitlige længste distance for alle katte var 352 meter. Nogle af kattene gik relativt langt, vi snakker flere kilometer, men det var undtagelserne. Langt de fleste katte er bogstaveligt talt lige rundt om hjørnet, når de er ude.
Et af verdens største forskningsprojekter om katte
Det høje antal katte gør undersøgelsen til et af verdens største indenfor sporing af katte. Ingen har nogensinde kortlagt så mange katte i ét lille lokalområde. Det har gjort det muligt at vise, hvordan et helt normalt område med beboelse og huskatte ser ud i tid og rum. Din kat er ikke alene derude, hvilket også blev vist i resultaterne. Tætheden af katte i Ås var skyhøj. Undersøgelsen påpeger, at de fleste katteejere næppe tænker på deres kat som en del af en større dyrebestand, men det er den.
Ændring i forskningen
Resultaterne er en del af en større forskningstendens. Vi skal stoppe med at se på dyrepopulationer som en samling af individer eller et enkelt tal, kommenterer Professor Richard Bischof, der var med i undersøgelsen. De opfører sig mere som overfladen af en bølge og bruger hele landskabet. Nogle dele bruger de meget, og andre dele bruger de lidt, men de er der stadig. Der er kun tale om en vis sandsynlighed for, at de er til stede.
Stor forskel på individerne
Resultaterne viste, at der var stor variation mellem de enkelte katte i, hvordan de brugte landskabet. Det er ret typisk, siger Bjarne O. Braastad, professor emeritus i etologi ved NMBU. Katte har forskellige personligheder og det afspejler sig i forskningen: Der er ofte stor variation. Han fortæller videre, at kattene nok tilbringer meget tid i nærheden af hjemmet i deres egen have, for at hvile sig. Det er også værd at bemærke, at næsten alle kattene var neutraliseret, tilføjer han. Det kommer selvfølgelig til at spille en vigtig rolle. Neutraliserede katte er bare mere hjemme.
Deltagende elever
Hvordan dyrene bruger landskabet, dikterer også, hvordan de interagerer med miljøet. Katte har helt sikkert nogle effekter på naturen omkring dem. Et interessant emne for videre undersøgelser er naturligvis virkningerne af det lokale dyreliv, siger projektleder og professor Torbjørn Haugaasen. Vi havde ikke mulighed for at tage det med i denne omgang, men i fremtiden vil vi gerne kigge nærmere på det også. En stor del af projektet er udført af NMBUs kandidatstuderende. Det har været en god kombination af forskning og uddannelse, siger Haugaasen. Eleverne har fået en masse praktisk erfaring med anvendt videnskab og har desuden været medforfattere til den videnskabelige artikel.
Populært projekt
Selvom forskerne sigtede mod Østnorge-området, spredte rygterne sig, og projektet fik henvendelser fra hele landet om at være med. Folk er selvfølgelig meget nysgerrige på, hvad katten laver, når den er ude på egen hånd. Engagementet har været skyhøjt, siger Haugaasen.
Efter at registreringsperioden var slut, fik katteejerne adgang til digitale kort, hvor de kunne se præcis, hvor deres kat havde været. Forskerne afslutter med at pege på, hvor vigtig katteejernes hjælp har været. De kunne ikke have gennemført det her uden dem.
Katteloppen i Odense søger frivillige
Katteloppen i Odense søger frivillige til at stå i butikken om søndagen, ekspedere kunder samt sortere i donationer.
Hvem er vi? Katteloppen er en genbrugsbutik beliggende på Landbrugsvej 18, 5260 Odense S. Vi er ikke en del af selve Inges kattehjem, men vores formål er at skaffe penge til Inges Kattehjem og deres store arbejde for de herreløse katte i Danmark, derfor går alle vores indtægter direkte til dem. Butikken drives udelukkende af frivillige.
Som butik sælger vi alt mellem himmel og jord; tøj, køkkenting, billeder, bøger, legetøj osv., præcis som andre genbrugsbutikker. Vi har pt åbent hver søndag, men håber på sigt at kunne holde åbent flere dage i ugen (dette vil dog kræve en del flere frivillige).
Vi søger frivillige der har mulighed for at tage mindst én vagt i måneden, til gengæld kan du selv melde dig på vagter, alt efter hvornår det passer ind i din kalender. Du vil få mulighed for at sætte dig eget præg på butikken, mulighed for at få dit eget ansvarsområde og lave udstillinger mv.
Da det er frivilligt, er det ulønnet, til gengæld er der ikke store krav til produktiviteten, da det skal være hyggeligt at være på arbejde i Katteloppen. Derudover ser frivilligt arbejde godt ud på et CV.
Vil du høre mere, så kontakt os gerne via vores facebookside, Katteloppen-Odense, eller kom forbi i vores åbningstid, der er søndage fra 12:00-16:00, til en uforpligtende snak
Kærlig hilsen
Katteloppen Odense
Påskekillinger
Esther var hjemløs og højdrægtig. Heldigvis blev hun bragt ind på Inges Kattehjem i Odense.
Da Esther ankom til kattehjemmet, havde hun allerede født 3 killinger. Den ene var død, og de 2 andre var tydeligvis kun blevet vasket nødtørftigt og havde stadig moderkager hængende efter sig.
Esther blev straks tilbudt en dejlig stor blød seng samt noget mad og vand, så hun kunne slappe af og styrke sig ovenpå fødslen.
Navlestrengene blev klippet, og de 2 små nyfødte fik nu en chance for at komme til at die, da Esther faldt til ro ved at blive nusset.
Vi havde en klar fornemmelse af, at Esther ikke var færdig med at føde.
Normalt er katte enormt dygtige til at føde og tage sig af deres smålinger. Alligevel hænder det, at nogle hunkatte har brug for hjælp. Det er typisk de helt unge katte/store killinger og meget stressede katte. De kan være så forvirrede, at de ikke kan finde ud af, at fjerne fosterhinden fra luftvejene, så killingerne kan trække vejret, at få slikket killingerne tørre for fostervand, så de kan holde varmen, at få bidt navlestrengene over og spise moderkagen, eller at lægge sig roligt ned, så killingerne kan komme til at die. Endvidere kan der opstå komplikationer i forbindelse med selve fødslen, der gør at kattemoderen har behov for et kejsersnit.
Senere på aftenen fødte Esther 2 killinger mere. Hun fødte dem ved siden af sengen. Hun kunne ikke rigtigt finde ud af hvilken ende, der var vigtigst at vaske ren først, så vi måtte hjælpe hende med at fjerne fosterhinderne, inden de små blev kvalt.
Vi sørgede selvfølgelig for at holde os lidt på afstand og give kattemor plads til at tage sig af de 2 nyankomne, men inden længe blev vi nødt til at hjælpe hende, da det stod klart, at Esther var alt for forvirret til at tage sig af dem. Det var også tydeligt, at hun faldt mere til ro, når vi nussede og talte med hende.
Esther tyggede lidt i den ene killings navlestreng, men holdt hurtigt op og begyndte i stedet at gå lidt omkring. Endnu engang måtte vi klippe dem, da de små jo ikke kunne kravle rundt og trække hver sin moderkage efter sig.
Vi fik tørret de sjaskvåde killinger med håndklæder og lagt dem hen i sengen til resten af familien.
Da Esther var færdig med at føde og lå i den store varme seng med 4 tørre og diende killinger, kunne hun endelig slappe af og holde sig i ro.
Esther og de 4 påskekillinger har det alle godt nu.
SPAR PÅ SKATTEN – HJÆLP OS MED KATTEN!
Vi hjælper flere tusinde katte ud i nye, kærlige hjem og det kunne vi godt tænke os at blive ved med.
Vidste du at du kan få fradrag ?
Du kan få fradrag i Skat for de penge du donerer til os. Send os din donation på mobilepay 221540 og husk at skrive dit cpr-nummer i kommentarfeltet – så sørger vi for at indberette det til Skat!
Du kan også give din donation via vores hjemmeside her:
inges-kattehjem.dk