Din kat kan begynde at kradse i møbler, tisse i hjørnerne og blive aggressiv, hvis den ikke føler sig godt tilpas. Det gode er, at du relativt let kan forebygge problemerne. Det viser et nyt speciale fra Københavns Universitet, der er en del af et netop offentliggjort projekt om katte. Specialet vil blive offentligt i et engelsk tidsskrift senere på året.
“Undersøgelsen viser, at man skal tænke sig om, før man anskaffer sig en kat. Hvis man ikke er opmærksom på kattens behov, kan den få adfærdsproblemer,” sagde Annika Patursson Nørspang i forbindelse med specialeforsvaret d. 29. januar. Hun slår til lyd for, at der kunne laves en kampagne om, at katte også kan få adfærdsproblemer.
Der er befolkningsmæssigt et grundlag for kampagnen, da ca. en femtedel af alle husstande i Danmark har kat og flere har mere end kat. Det gør katten til det mest udbredte kæledyr i Danmark – mere populær end hunden. Heraf er 16,8 % indendørskatte, som ikke har mulighed for at komme ud. Annika konkluderer, at det særligt er denne gruppe, der kan få adfærdsproblemer, hvis katteejeren ikke er opmærksom på kattens behov.
Adfærdsproblemerne viser sig især ved, at katten begynder at kradse i møbler og ting, er urenlig eller kan blive aggressiv mod ejeren, gæster eller andre kæledyr. Årsagerne kan f.eks. være kedsomhed, stress eller mangel på stimulering.
Annika har i specialet undersøgt om domesticeringen af huskatte særligt de sidste 150 år har påvirket deres adfærd og helbred. Hun har stillet 415 katteejere hver 45 spørgsmål. Specialet er en del af et større projekt under Københavns Universitet, der også kigger på holdninger til domesticeringen af katte, fordelt efter alder, køn og geografisk placering. Første del er offentliggjort i en artikel i Dyreetik. Den viser, at selv om katten er populær og langt de fleste katteejere sørger for at få deres kat steriliseret, så bruger katteejere også igen med at bruge penge på anskaffelse af og dyrlægeudgifter amt mærkning af katten. Du kan læse mere om projektet i bladet Dansk Veterinær tidsskrift, maj 2016.
Du kan forebygge adfærdsproblemer
Det er imidlertid ikke svært at sørge for, at katten ikke får adfærdsproblemer, hvis der tages hensyn til kattens behov. Annika understreger, at mange ejere af indekatte heldigvis går meget op i, hvordan de er som ejere og hvad det kræver at have en indekat.
“En indekat kommer til at mangle naturlig katteadfærd. Men prøver man at simulere dens naturlige miljø mere, så er der ikke nogen problemer,” siger Annika og henviser til, at to tredjedele leger med deres kat, mens langt de fleste kæler med deres kat. De fleste katte har også legetøj og mulighed for at komme op i højderne. Undersøgelsen viser da også, at halvdelen af katteejerne ikke havde oplevet nogen problemer med deres kats adfærd.
Professor i bioetik Peter Sandøe fra Københavns Universitet, der har været Annikas vejleder og har skrevet en del om katte, mener, at kattens adfærdsproblemer ikke behøver at betyde, at der er noget galt med katten.
“Adfærdsproblemer kan være udtryk for mange forskellige ting. Selv normal katteadfærd kan blive et problem for ejeren. Det kan indirekte også blive et problem for katten, da den risikerer at komme af dage i utide,” siger professor Peter Sandøe.
Tilbage til Færøerne
Specialet er ikke det sidste Annika Patursson Nørspang får at gøre med katte. Hun vil fortsætte sit arbejde for at hjælpe katte og andre dyr, når hun sidst i februar vender tilbage til Færøerne, som hun forlod for ca. 10 år siden for at studere til dyrlæge i København. Nu har hun fået job som dyrlæge på en privat klinik i Thorshavn.
Du kan læse et portræt af Annika og hendes passion for katte her.
Artiklen er skrevet af Annette Birch.