Saml reglerne om katte i en kattelov og gør det lovpligtigt at mærke og neutralisere katte. Det mener Inges Kattehjem, der særligt her om sommeren, hvor der er mange killinger, har problemet tæt inde på livet. Emnet blev senest rejst af Dansk Folkeparti d. 25. juni 2016 i TV2Nyhederne.

”Hvis vi havde regler om neutralisering og øremærkning, ville vi ikke have alle de problemer med herreløse katte, som vi har nu. Selvfølgelig ville en kattelov ikke automatisk føre til, at alle katte bliver neutraliseret og øremærket. Men hvis signalværdien kunne få 20-30% flere katteejere til at tage et ansvar, så er vi nået et langt stykke hen ad vejen, siger Jørgen S. Petersen, der er leder for Inges Kattehjem. Han mener også, at det vil være en fordel for katteejere at øremærke og neutralisere deres kat.

”Hvis katten løber væk og ikke er øremærket, kan de miste alle muligheder for at få deres kat igen.”

Inges Kattehjem har sammen med andre dyreværnsorganisationer løbende kæmpet for en kattelov, hvor det bliver gjort obligatorisk for alle katteejere at få deres kat neutraliseret og øremærket. Kattehjemmet har stor erfaring med, at mange herreløse katte er tamkatte, der er blevet sat ud eller løber hjemmefra. Hvis de ikke er øremærket, kan det være meget svært at finde frem til den rette ejer. Desuden vil ikke-neutraliserede katte hurtigt producere en jævn strøm af killinger, som vil blive mere eller mindre vilde, hvis de ikke har en ejer.

Det er ikke dyrt

Inges Kattehjem er uenig med folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) i, at det ville blive meget dyrt for staten med en obligatorisk mærkning og neutralisering af katte.

”Reglen kan jo udformes på forskellige måder. Vi mener, at der skal være tale om en generel regel, der giver en signalværdi til katteejere om at øremærke og neutralisere deres katte. Politiet vil først skulle gøre noget, hvis de får en indberetning om umærkede og ikke-neutraliserede katte,” siger Jørgen S. Petersen.

Han mener heller ikke, at det vil give den store udgift for katteejerne at få neutraliseret og øremærket deres kat.

”Priserne for neutralisering og øremærkning er p.t. helt i bund I Københavnsområdet og vi kan håbe på, at det spredes til resten af landet. Desuden er det gratis at få registreret katten i Dansk Katteregister, der drives af Inges Kattehjem.”

 

Inges Kattehjem finder årligt hjem til ca. 4000 herreløse katte. Vi er med i en arbejdsgruppe, der bl.a. arbejder for at få indført regler om mærkning og neutralisering i en samlet kattelov. Arbejdsgruppen består desuden af Kattens Værn, Dyrenes Beskyttelse, Dyrefondet og Dyreværnet Århus.  Du kan læse mere om os på vores hjemmeside: www.inges-kattehjem.dk og om Dansk Katteregister på www.dansk-katteregister.dk