Børn i Østrig lærer allerede fra børnehaven om, hvordan man skal behandle familiedyr som katte, hunde, marsvin og kaniner. Ekspert mener, at Danmark kunne lære noget af det.
Kattene Simba, Bio, Foxy, Rasputin og Tiger er blevet afleveret på et dyreinternat, fordi deres ejere ikke forstod dem. Så får de en god ide: Hvis de nu kunne fortælle deres historier, så kunne de måske lære menneskene at forstå dem.
Sådan begynder bogen ‘Well-KA-HU-KA-MEER-PLOPP’, som børn i Østrig bliver undervist i fra børnehaven af. Her fortæller fem katte deres historie og lærer derigennem børnene, hvordan de bedre kan forstå deres kat.
“Østrig har gjort dyrevelfærd til alles ansvar. Det indgår som en del af den almindelige skoleundervisning og er finansieret af ministerierne. Det kunne Danmark lære af,” siger Malene Kirchner, der er adjunkt på Københavns Universitets sektion for Dyrevelfærd og Sygdomsbekæmpelse.
“Det er vigtigt, at det er børnenes egne lærere, der underviser i dyrevelfærd. Så bliver det mere en hverdagsting og ikke nogle eksperter, der kommer en eller to gange. Det giver mere respekt for dyrene og gør dyrevelfærd mere naturligt for børnene.
“I Østrig begynder man allerede at uddanne børnene i børne- haven om dyrevelfærd og stopper ikke, før børnene er 18 år.
Via programmet ‘Tierschutz macht Schule’ uddanner man lærere, forældre og elever i dyrenes behov. De små børn (fra 5 år) lærer om familiedyr som katte, hunde, marsvin og kaniner, mens de 8-13 årige bliver undervist i landbrugsdyr som grise og køer. De lærer først om forsøgsdyr, når de er er 11 år og ældre. Programmet er sponsoreret af flere ministerier.
MÅL: BEDRE DYREVELFÆRD
Formålet med programmet er at forbedre livsvilkårene for kæledyr, landbrugsdyr, forsøgsdyr og vilde dyr ved at give børn, unge og offentligheden viden om deres behov og adfærd. Romana Bräuer, der er konsulent hos ‘Tierschutz macht Schule’, fortæller, at programmet udarbejder pjecer og lærebøger om både kæledyr og landbrugsdyr, som indgår i undervisningen, afholder workshops og seminarer for lærere, og uddanner udvalgte børn og forældre i at være ambassadører for dyrevelfærd (kæledyrsvenner).
Der er indtil videre udarbejdet tre brochurer om katte – en for voksne og to til brug for undervisningen. Børnene lærer gennem historier og medfølgende spil, sange og opgaver, hvordan de kan lære at forstå deres kat og give den et kattevenligt liv.
Den østrigske organisation ‘Tierschutz macht Schule’ startede officielt den 8. maj 2006. Men projektet tog allerede sin begyndelse i 1998, da dyrlæge Erik Schmid udarbejdede undervisningsmateriale om dyrevelfærd for lærere, der underviste 5.-9. klasse i Østrig. Materialet var inspireret af undervisningsmateriale fra det føderale veterinærkontor i Bern, Schweiz. Det blev hurtigt poulært og i 2001 blev det besluttet at sprede det til resten af landet. Forskellige initiativer rundt omkring i landet understøttede projektet og i 2002 startede et nyt projekt, der skulle uddanne lærere i dyrevelfærd. Initiativerne fangede landsdækkende opmærksomhed, og efter vedtagelse af en landsdækkende dyrevelfærdslov i 2005, besluttede man at lægge det sammen til organisationen ‘Tierschutz macht Schule’. Ifølge loven skal offentlige myndigheder, både nationalt og i de enkelte provinser, informere offentligheden – og særligt børn og unge – om dyrevelfærd og fremme forståelsen for vigtigheden heraf.
ELEVER OG LÆRERE ER BEGEJSTREDE
Siden programmets start for 10 år siden. Siden da har over 600.000 elever og børn brugt det udarbejdede læremateriale, 3.100 uddannelsesorganisationer har bestilt materialet, og tusinder af lærere har deltaget i workshops og seminarer om dyrevelfærd. Desuden har programmet nået omkring 49.000 med deres initiativ om dyrevenligt forbrug og sikker håndtering af hunde og katte.
“Lærerne har fortalt os, at børnene er begejstrede for undervisningsmaterialet. Det er farverigt, klart, ligetil og børnene kan også bruge det hjemme hos dem selv,” siger Romana Bräuer. Hun tilføjer, at det ikke kun er børnene, som er glade for materialet:
“Vi fik mest positiv feedback på vores undersøgelse blandt lærere i 2016. Lærerne værdsætter særligt de interaktive komponenter af vores magasiner og er også glade for de quizzer, sange, lege, instruktioner, m.m., der følger med historierne.”
En af de interaktive komponenter er bl. a. et terningespil for børn og voksne. Der kan deltage op til fire personer og der skal bruges en terning og 2-4 spillebrikker.
BØRN BLIVER KÆLEDYRS VENNER
Børn, forældre og lærere kan også indgå aktivt i undervisningen, bl.a. kan børn være kæledyrsvenner for en hund, kat, marsvin eller kanin. Fra 2012 til 2016 er antallet af børn, der er blevet kæledyrsven steget fra 201 til 532.
For at blive kæledyrsvenner skal børnene undervises i dyrevelfærd over to halve dage på to forskellige dyrefaciliteter. De kan være kæledyrsven for katte, hunde, marsvin og kaniner.
Lærere, som vil undervise i dyrevelfærd, introduceres til det af nationale eksperter på ‘blokerede’ weekender over to semestre med udflugter til forskellige dyrefaciliteter. De skal bestå en teo- retisk og praktisk eksamen for at kunne undervise i dyrevelfærd.
BØRNENE TAGER ANSVAR- OGSÅ PÅ SIGT
Romana Bräuer mener, at undervisningen også gør børnene bedre i stand til på længere sigt at tage ansvar for katte generelt og når de evt. skal have deres egen kat.
“Hver brochure indeholder en test for ansvarlige dyrefans, der skal sikre mod fejlkøb og undgå dyremishandling. Forældre og børn kan lave testen sammen, hvis de planlægger at få en kat. Den vil hjælpe dem med at bestemme om familien er klar til at have en kat i huset,” siger Romana Bräuer.
Malene Kirchner mener, at et lignende projekt vil hjælpe danske børn til at passe bedre på deres dyr og forbedre dyrevelfærden generelt.
“Det er selvfølgelig vigtigt at få afklaret, hvilke dyr projektet skal omfatte. Skal børnene undervises i kæledyrs adfærd eller landbrugsdyr – eller måske begge dele?” siger Marlene Kirchner.
Du kan læse mere om det østrigske program på www.tierschutzmachtschule.at
Artiklen er skrevet af Annette Birch