Det har altid været Annikas store drøm at blive dyrlæge. Her kunne hun kombinere sin store kærlighed til dyr med sin interesse for sygdomslære og medicin. Den drøm blev til virkelighed i januar i år.

”Jeg har aldrig drømt om at blive andet end dyrlæge. Jeg har altid haft en stor kærlighed for dyr, men samtidig en stor interesse for sygdomslære og medicin,” siger 29-årige Annika Patursson Nørspang.

Hun er i marts begyndt som dyrlæge for familiedyr som katte og hunde på en klinik på Færøerne, hvor hun kommer fra. Hun har tidligere arbejdet som ferieafløser på klinikken, når hun har været hjemme for at besøge familie og venner.

Kattene fangede interessen

Men det er især kattene, som Annika brænder for – og hendes afsluttende speciale omhandlede da også katte og deres adfærd.

”Katte er fantastiske dyr på alle måder. De er utrolig intelligente, selvstændige dyr. Mange tror, at katte ikke kan trænes, men det kan de sagtens,” siger Annika.

Katte har altid været en del af Annikas liv og hun var derfor ikke i tvivl om, at hun skulle søge, da projektgruppen søgte efter en dyrlægestuderende. Hun var især fascineret af, at der modsat for hunde var så lidt viden katte i Danmark, herunder hvordan de holdes og passes samt folks holdninger til katte. Annika fokuserede i specialet især på kattens adfærd, mens det større projekt også omfattede demografi og holdninger i forhold til katte. Første del af projektet er blevet offentliggjort i Dansk Veterinærtidsskrift, mens anden del med Annikas speciale bliver offentliggjort i et engelsk tidsskrift.

Ramos skulle aflives

Annika har selv to katte; Ramos på fire år og Buddy på otte måneder. Den første kat hun selv anskaffede sig var Ramos, en sort tabby huskat på 14 uger, der var i fare for at skulle aflives.

”Desværre har vi ikke katteinternater på Færøerne, så det sker forholdsvist tit at killinger bliver aflivet, der ikke bliver fundet nye hjem. Jeg har godt set, at det som svarer til Dyrenes Beskyttelse på Færøerne havde prøvet at finde et hjem til Ramos, men det var ikke lykkedes dem,” siger Annika, der faldt pladask for billeder af den smukke killing.

Hun fik ham kastreret, vaccineret, chipmærket og udstyret med et pas, så han kunne flytte til København med hende, når sommerferien var ovre.  Hun har ikke fortrudt beslutningen, for Ramos er både klog, lærenem, sjov og meget kælen. Annika klikkertræner med Ramos, så klikkertræner, så han kan flere tricks, som “sit”, “giv pote” og give high fives. Men da hun syntes, at hans liv som indekat var lidt kedeligt, anskaffede hun ham en ven, Europé killingen Buddy.

Opvokset i et hjem med katte

Annika er selv opvokset med kat i hjemmet og har altid været omgivet af dem. En af de katte hun voksede op med var huskatten Jimmy, som var en killing fra hendes søsters kat.

” Jimmy var en fantastisk sød og rolig kat, der altid søgte kontakt. Jeg kan huske, at da min mor var ude i haven og luge, plejede den at ligge ovenpå hendes ryg og sove imens,” fortæller Annika.

Men da hun flyttede til København for at læse til dyrlæge, havde hun ikke kat i nogle år.

”De år savnede jeg at have kat. Mit hjem var tomt og det var nærmest uudholdeligt at ikke have kat. Et hjem uden en kat er for mig slet ikke et hjem,” siger Annika.

 Fremtiden vil også være med katte

Annika brugte dog først tiden på at en rejse til Australien, hvor hun arbejdede frivilligt med dyr. Da hun kom ind på studiet, valgte hun også at bruge et år mere for at nyde studietiden og kunne fordybe sig i nogle af de fag, der interesserede hende mest. I øjeblikket fokuserer hun på at få udgivet sit speciale til en artikel og på hendes nye job som dyrlæge.

”Som nyuddannet er der stadigvæk masser at lære. Der er kun to klinikker på Færøerne og 5 fastansatte dyrlæger. Vi tager os af alle dyr i klinikken og kører også ud til heste, køer og får. Dog beskæftiger jeg mig primært med katte og hunde,” fortæller Annika.

Hun er imidlertid ikke i tvivl om, at hendes fremtid indebærer arbejde med katte. Hun kunne bl.a. godt tænke sig at lave en undersøgelse af, hvilke parasitter, der er blandt kattene på Færøerne.

 

Skrevet af: Annette Birch.