Kattemødre ligger rundt omkring på havnen, mens deres killinger løber rundt og leger. Der er katte ved supermarkederne og de bliver fodret ved husene af velmenende mennesker. Fælles for mange af kattene i Guldborgsund er, at der ikke er nogen, der tager ansvar for dem. De er herreløse.

Herreløse katte på Bøtø.

Herreløse katte på Bøtø.

Guldborgsund Kommune har ligesom Lolland mange herreløse katte og ingen aftaler om, hvem der skal tage sig af dem. Nu har en gruppe borgere besluttet, at det skal være nok og at kommunen må indgå en aftale med Kattens værn om indfangning af herreløse katte. Indtil videre har de indsamlet 1.171 underskrifter.

”Det er voldsomt hernede med vildtlevende katte. Jeg knokler, men interessen falder og det er svært at få folk engageret,” fortæller Jeanette Vellier, der for et år siden tog initiativ til underskriftindsamlingen og Facebook gruppen ’Vildkatte i Guldborgsund’.

På Facebook siden annoncerer Jeanette Vellier efter plejefamilier til kattemødre med killinger og killinger uden mødre, som hun har fundet. Hun har også fået samlet lidt penge ind til neutralisering af herreløse katte. For tiden søger hun plejefamilier til fire killinger og to missemødre. Hun prøver også at finde hjem til 3-4 kattemødre og deres killinger, som ligger ved havnen uden, at der er nogen, som vil vedkende sig dem. Forleden fandt hun en død killing i en skraldespand.

Inges Kattehjem får mange henvendelser om herreløse katte i Guldborgsund. I perioden 2006-2016 har der kun været 30 katte fra Guldborgsund til adoption i Glostrup eller Næstved, da kattehjemmet enten ikke har haft plads eller folk synes, at der er for langt at køre.

 

Behov for hjælp til indsats for herreløse katte

guldbordsund_havn2

Herreløse kat ved havn.

Jeanette Vellier har altid hjulpet katte og har også tidligere adopteret en kat fra Inges Kattehjem, som hun havde i 14 år. Men hun ville gerne gøre mere. Derfor startede hun Facebook gruppen. Hun har også gjort opmærksomme på de herreløse katte i avis og radio.

”Jeg følte ikke, at jeg kunne gøre nok. Jeg blev nødt til at få noget hjælp,” siger Jeanette Vellier.

Hun tog kontakt til Kattens Værn og fandt ud af, at der ikke var nogen samarbejdsaftale mellem kommunen og Kattens Værn om indfangning af herreløse katte. Det betød, at borgerne selv skulle betale for en evt. indfangning, neutralisering og overlevering af en herreløs kat – og det er der ikke mange, der er villige til.

 

Her kan du se nogle af de katte og killinger, som Jeanette har hjulpet: Herreløse katte i Guldborgsund.

 

Ansvar for egne katte kræver holdningsændring

En aftale ville hjælpe på situationen for herreløse katte, men ikke nødvendigvis for neutralisering af folks egne katte i Guldborgsund.

”Det ville gøre det lettere for folk at ringe om herreløse katte, hvis de ikke skulle betale for det. Det er værre med deres egne katte. De forstår ikke det med neutralisering og vil ikke betale for det. Det er jo bare en kat,” siger Jeanette Vellier.

Hun har nu allieret sig med et kattehjem i Kalundborg, der kan tage flere af de halvvilde killinger og deres mødre, socialisere dem, og få adopteret dem ud til gode hjem.

 

Artikel skrevet af Annette Birch. Billeder af Jeanette Vellier.