LOPPER HOS KAT

Loppeallergi er den mest almindelige hudsygdom vi ser hos kat, og lopper kan lejlighedsvist også bide mennesker og give små røde pletter på benene (typisk i sokkekanten), selvom katte og hunde er deres primære værter. Det er især milde vintre og høje luftfugtigheder, der giver mange lopper.

Lopper kan give en loppe-induceret hudallergi hos katte, der er allergiske overfor loppens spyt og andre allergener loppen udskiller. Når først katten er allergisk overfor lopper vil den ofte være det resten af livet. Lopper kan være mellemvært for kattens bændelorm, og hvis katten er meget slemt angrebet kan en loppeinfektion også give blodmangel.  Derfor er forebyggende behandling vigtigt. Lopperne lever hele året, men de har de bedste betingelser om sommeren.

SYMPTOMER

Katten vil typisk få kløe, ofte pludseligt opstået og især i områder, hvor lopperne godt kan lide at sidde: over haleroden, lyske, lår og omkring halsen. Katte klør sig ikke altid når du ser det, så nogle gange vil man også opdage det ved, at de har tabt noget pels eller ved, at de har små sår i huden. Loppeallergikere vil typisk have en meget alvorligere kløe med udvikling af voldsomme sår, pelstab og rødme i huden.

LOPPEN OG DENS LIVSCYKLUS

Den voksne katteloppe, Ctenocephalides felis, er obligat parasitær dvs. at den ikke kan leve uden kontakt til værtsdyret. Katteloppen kan, udover på katten, godt bosætte sig på hunde, geder, kalve og sjældent på kaniner- dog ikke på mennesker. Den voksne loppe lever ca i 1 måned. Loppen lever af kattens blod og lægger æg i kattens pels. Hunloppen, der er den største, kan lægge 20-30 æg om dagen. Æggene indtørrer og falder efter nogle timer af pelsen. De vil typisk falde af på et sovested eller når katten hopper ned fra et sovested f.eks. i og omkring sofaen.

Loppeægget vil klække efter 2-10 dage og larven, der kommer ud lever af hudceller, loppeafføring og loppeæg. Larverne kan bevæge sig rundt og søger efter mørke, lune steder som sprækker i gulvet, i bunden af sofaen eller i bunden af gulvtæppet, hvor de forpupper sig efter 5-11 dage. Pupperne kan leve i nærmiljøet i op til 6 måneder. Den nye loppe kommer ud af pubben ved kontakt med værten, ved fugt, varme eller ved vibrationer og inficerer katten. Det er typisk nyudklækkede lopper, der bider mennesker og ikke de lopper, der allerede bor på katten. En hel loppecyklus i Danmark tage ca. 3-4 uger, men den kan tage op til 5-6 måneder.

SMITTE

Kun 1-2 % af dyrene smittes ved kontakt med andre dyr, der har lopper for som udgangspunkt forlader loppen ikke værtsdyret. Flere katte, der ligger tæt og sover sammen kan dog nemt smitte hinanden, men ofte smittes de fra nærmiljøet og især fra sovepladser. Hvis katten sover udenfor er det især under overdækkede områder (her skylles æg, loppeafføring og larver ikke væk af regnen).

UNDERSØG DIN KAT SELV

Diagnosen stilles ved kæmning af katten med en tættekam, hvor man kan finde enten loppeafføring eller levende lopper. Områder, der især skal kæmmes er over ryggen i området nede ved halen og omkring halsen. Hvis man ser de levende lopper er der ingen tvivl. Hvis man kun finder loppeafføringen (som ligner små sorte pletter) og er i tvivl om det kan være lidt jord kan man lave en test ved at ryste det ud på et fugtigt stykke, hvidt køkkenrulle. Farver de sorte pletter papiret rødt er det loppeafføring med blodrester i og din kat har lopper.

Katte er gode til at soignere pelsen og derfor kan levende lopper og loppeafføring ikke altid findes på katten, men man vil ofte kunne se loppeafføringen ligge på sofaer og andre foretrukne sovesteder din kat bruger. Da katte vasker sig kan døde lopper også nogle gange findes i afføringsprøver.

BEHANDLINGSMULIGHEDER

Alle katte og hunde i hjemmet skal behandles med loppemiddel og gerne i minimum 3 måneder (hvor 90 % af dem, der behandles er fri for lopper), men det vigtigste i behandlingsstrategien for at bryde loppens livscyklus i dit hjem er soignering af nærmiljøet.

Kun 5 % af loppepopulationen lever nemlig på katten, resten (æg, larver, pupper og nyudklækkede lopper) er i nærmiljøet. Her anbefales daglig støvsugning (mindst hveranden dag) og især af områder, hvor katten sover og hvor æggene drysser af pelsen og udvikler sig til nye voksne lopper. Tæpper og sengetøj skal gerne vaskes ved minimum 60°C. Sarte materialer kan tørretumbles eller fryses i 3 uger. Nogle gange kan det være nødvendigt at involvere en skadedyrsbekæmper.

LOPPEMIDDEL

Der er rigtig mange produkter på markedet. Der findes pipetter til dryp i nakken, piller og loppehalsbånd. Hver måde har fordele og ulemper.

  • Pipetter er nemme at bruge, dog skal det ned på huden for at virke og meget af det kan ende i pelsen, hvis man ikke giver det rigtigt. Har man har flere dyr kan de slikke det af hinanden før det når at få effekt.
  • Piller virker hurtigt og at pelsen smøres ikke ind i medicin, som små børn kan få på fingrene, men det kræver selvfølgelig at man kan give sin kat pillerne, og at katten ikke når at kaste den op.
  • Et loppehalsbånd giver en kontinuerlig tilførsel af det aktive stof og at det holder længe, dog tolerer mange katte ikke et loppehalsbånd. Katten kan godt blive kvalt i det, men de fleste loppehalsbånd, der kan købes i dag har en hurtig ”frigiv”- funktion, hvor halsbåndet går op, hvis det udsættes for meget stræk.

Fælles for de fleste loppemidler er, at de kan bekæmpe den voksne loppe og forhindre den i at lægge æg, men nogle produkter angriber loppen på flere af udviklingsstadierne. Ring til din dyrlæge for at få en dybere snak om specifikke produkter.

Kirsten Brolin Thomsen Dyrlæge Husum Dyreklinik