I kolonihavehusene på Solbærstienog Stikkelsbærstien i Rødovre har beboerne slået sig sammen om at tage sig af de herreløse katte i området. Inges Kattehjems journalist besøgte d. 11. oktober 2016 Kirsten og Lars, der har taget initiativ til projektet.

De tre katte kigger opmærksomt op, da vi træder ind i skuret, og to af dem flyver ud af døren. Den tredje, en lille sort-hvid kat stirrer på os med store øjne fra sin forede kattekurv. Så piler den også forbi os.

artikel1_web”De er ikke helt vant til fremmede mennesker. Jeg kan komme tæt på dem, men de er stadig meget sky,” siger Kirsten Røgenes, der tager sig af de herreløse katte på Solbærstien og Stikkelsbærstien i Rødovre og tidligere [før kattene blev neutraliseret] har sørget for at bortadoptere killingerne til nye hjem.

”Men de gør deres til for at holde bestanden af rotter og mus nede hele året og de fleste bliver også tamme nok til på et tidspunkt at få et nyt hjem.”

Kirsten kontaktede i foråret 2016 sammen med Lars Johansen Inges Kattehjem for at få rådgivning om og hjælp til at indfange kattene og få dem neutraliserede. Beboerne på Solbærstien og Stikkelsbærstien var i stigende grad blevet irriteret over de 12 halvvilde katte, der løb rundt blandt kolonihavehusene. De efterlod deres afføring i haver og sandkasser, strintede og lugtede, ligesom de smittede beboernes tamkatte med katteaids og katteleukæmi. Nogle af beboerne var også bange for kattene. Kirsten havde tidligere kontaktet Kattens Værn, men det var løbet ud i sandet, da haveforeningen ikke ville godkende projektet. Inges Kattehjem satte ikke samme betingelse om foreningens godkendelse.

Vildkattene bliver genudsat

Kirsten og Lars lånte fælder fra Inges Kattehjem og startede så med at indfange de katte, der ikke havde killinger.

Kirsten og Lars tager sig kolonihavehusenes herreløse katte.

Kirsten og Lars foran skuret til de herreløse katte.

Vi var seks i nabolaget, der i foråret slog os sammen om udgifterne og om at sørge for dem. Vi lavede en aftale med Inges Kattehjem, at vi ikke skulle betale for dem, der blev aflivet,” sagde Lars.

De fangede vildkattene, som blev kørt til Inges Kattehjem i Glostrup. Fem måtte aflives pga. katteleukæmi, mens syv katte, to hankatte og fem hunkatte, blev hentet tilbage til kolonien til genudsættelse. Her sørger Kirsten for, at de af kattene, der ikke er tamme nok til nye hjem, har tag over hovedet og mad nok.

”Med projektet ønsker vi at opnå en lidt mindre, men stabil bestand af raske katte, som ikke kan formere sig, ikke smitte områdets andre katte med alvorlige sygdomme, men som til gengæld kan holde bestanden af mus og rotter i området nede,” skriver Kirsten og Lars i kolonihaveforeningens blad ”Havelågen”, nr. 5, august 2016.

Læs mere om katte og killingerne, som Kirsten har taget sig af her: Kirstens katte.

Alle har fået det bedre

Da vi går videre, ser vi to af katte, der sidder og kigger på os på sikker afstand. Det er både Kirstens og Lars’ indtryk, at kattene har fået det bedre og at beboerne også har fået et bedre forhold til kattene.

”Nu kan vi bedre sørge for dem. Flere har også bemærket, at der ikke ligger så meget kattelort rundt omkring mere,” siger Kirsten.

Det er også blevet bedre i forhold til tamkattene, hvilket ligger både Kirsten og Lars på sinde, da de begge har katte. De halvvilde katte er også blevet tykkere og der er ikke flere killinger i området.

”Vi har ikke, af det vi ved, nogen katte tilbage, der kan få killinger. Men der kan selvfølgelig komme tilløbere,” siger Lars. Kirsten peger op mod gavlen på taget, hvor en af kattene sidder og holder udkig.

”Og kattene virker som om de har det bedre,” tilføjer hun med et lille smil.

artikel2_web2

 

Artiklen er skrevet af Annette Birch.

Billeder af Kirsten Røgenes, Lars Johansen og Annette Birch.