Katte kan sagtens have et godt liv – også i en lejlighed eller hus uden udeadgang. Men det kræver, at katten får mulighed for at jage og lege, enten sammen med en anden kat eller sammen med ejeren.

Du kommer hjem til en stue, der er helt raseret. Gardinerne ligger nede på gulvet, potteplanterne er væltet, og der lugter af kattetis. Din kat virker hyperaktiv og miaver konstant.
“Vi har en del, der ringer med katte, der keder sig, mens deres menneske er væk 8-10 timer om dagen. Katten er ekstremt aktiv og har splittet det hele ad,” siger Christina Christensen Agerskov, der er dyrepasser og dyreadfærdskonsulent på Inges Kattehjem.
På Inges Kattehjem oplever Christina flere eksempler på, at indendørs katte kan blive stressede, fordi de ikke bliver aktiveret. Katte i lejlighed, er mest udsatte for stress men også katte, som er i hus og ikke kan komme ud, kan blive stressede, hvis de ikke bliver tilstrækkeligt aktiveret.

“Det kan stresse en kat, hvis den ikke bliver aktiveret nok eller har været vant til at være ude. Det viser sig ved urenlighed, destruktion, konstant kalden, aggressivitet, m.m.” siger Christina.

Det er der ikke noget mærkeligt i, da katten i en lejlighed ikke får brugt sit jagtinstinkt. En vild kat skal have 10-14 mus i døgnet for at kunne blive mæt, hviket betyder, at det meste af dens vågne tid går på jagt. Derudover skal den passe på sit territorie – og så sover den 18 timer i døgnet.

KATTEN SKAL KÆMPE FOR SIN MAD

I en lejlighed vil kattene få maden serveret. Christina forklarer, at det ikke betyder, at jagtinstinktet forsvinder og at det derfor er vigtigt, at de også får lov til at bruge det.

“De fleste katte med tørkost jager kun for jagtinstinktets skyld. Det er vigtigt, at katten skal kæmpe for at få noget mad og at det ikke bare står tilgængeligt 24 timer om dagen i en madskål,” siger Christina.

Du kan aktivere katten ved at gemme maden i aktiveringslegetøj, oppe på hylderne eller i skabe. Når man leger med katten, skal den kunne fange legetøjet til sidst, så legen (jagten) afsluttes – ellers bliver katten frustreret. Laserpinde er derfor ikke et godt aktiveringslegetøj, da katten aldrig kan fange ’byttet’.

TO KATTE SAMMEN ER BEDST

En af de bedste måder at aktivere katten på er at give den selskab. Hvis du bor i lejlighed og tilbringer en stor del af din tid væk fra hjemmet, er det en god ide at få to katte i stedet for en – hvis du ellers må for dit boligselskab.

“Hvis din kat kan med andre katte og boligselskabet tillader det, er en anden kat en glimrende måde at aktivere katten på. De to katte vil berige og lege med hinanden,” siger Christina.

Hun pointerer, at det er en udbredt misforståelse, at katte er asociale dyr, der foretrækker deres eget selskab og ikke kan med andre katte. Det er rigtigt, at katten er ikke er et flokdyr. De jager alene og kan være alene. Men det betyder ikke, at de foretrækker at være alene. Da katten er semi solitær, vil den finde sammen med andre katte, hvis der er nok føde og liggepladser nok. De vil kunne berige hinanden med leg, selskab og soignering.

se flere gode råd her