Moderløse killinger

Har du fundet killinger, skal du først konstatere, om de har en mor. Hold øje med dem og se, om moren indfinder sig. Helt små killinger er maksimalt alene i en time, og de vil begynde at hyle, hvis de har været efterladt længere. Større killinger lades alene i længere tid, men moren vil dukke op. Er du sikker på, at killingerne er efterladte, må du gøre op med dig selv, om du har tid og økonomi til at passe dem. Ellers kan de naturligvis indleveres mod forudgående aftale på et af vores kattehjem.

Begrænset område

Hold killingerne i et begrænset område som f.eks. badeværelset, hvor de ikke kan komme galt af sted. Indret rummet med mad, vand, kattebakke, soveplads og legetøj. Gå ud og kæl og leg så meget med dem som overhovedet muligt. Tag dem gerne med ind i andre rum, men lad dem blive i deres, når du ikke er hjemme eller har opsyn med dem. Undgå træk.

Killinger der ikke spiser selv

Killinger under 4-5 uger skal have modermælkserstatning til killinger (f.eks. Royal Canin eller KMR), som købes hos dyrlægen eller dyrehandleren. Killingerne skal fodres hver 3. time. Brug sutteflaske eller engangssprøjter. Læs brugsanvisningen grundigt. Spørg eventuelt dyrlægen eller Inges Kattehjem til råds. Husk at katte ikke kan tåle komælk.

Killinger under 4-5 uger kan ikke selv komme af med deres urin og afføring. Masser derfor killingernes kønsdele og bagdel med vædet vat. Killingernes trang til at besørge er størst lige efter, de har spist eller sovet.

Killinger der spiser selv

Når killingerne er ca. 4 uger, skal du begynde at give dem vådfoder til killinger fra dyrlægen eller dyrehandleren. Bland det med modermælkserstatning til katte og/eller vand, så det bliver til en vælling. Hav også en skål stående kun med modermælkserstatning og en skål med frisk vand. Begynd så småt at vænne killingerne til tørfoder til killinger fra dyrlægen eller dyrehandleren, som i starten kan blødes op med vand eller modermælkserstatning. Giv killingerne frisk mad og drikkelse ca. 3 gange om dagen.

Vægt

Killinger skal tage ca. 10-15 gram på om dagen (100 gram om ugen). Vej dem hver dag og noter deres vægt. Helt små killinger kan hurtigt blive syge og dø, og vægten er en god indikation på, om de er sunde eller ej. Det er normalt, at killinger får lidt tynd mave af modermælkserstatning, men det må ikke påvirke vægten. I tvivlsspørgsmål kontaktes dyrlægen eller Inges Kattehjem.

Tynd mave

  • Giv Royal Canin Intestinal (våd- samt tørfoder): t som fås hos Inges Kattehjem eller hos dyrlægen.
  • ZooLac: Pasta som fås på apoteket.
  • Grød af kogt torsk og kogte grønne ærter. Husk fiskevandet så killingen får væske i sig. Server små måltider.

Læs mere

Om killingestadierne: Kattekillinger

Om bekendtgørelsen om overdragelse af kattekillinger:Retsinformation