Katte og gravide

Du kan sagtens holde kat, selvom du er gravid eller planlægger at blive gravid. Faren for at blive smittet med toxoplasmose er faktisk lig nul, hvis du blot udviser lidt sund fornuft. Risikoen for smitte via fødevarer er langt større end fra katte. Du kan få foretaget en undersøgelse for toxoplasmose hos din læge. Mange af os er allerede immune over for smitten.

Hvad er toxoplasmose?

Toxoplasmose er en parasit, som lever i nogle kattes tarmsystem. Katten kan blive smittet ved at spise mus, fugle og andre byttedyr. Parasitten bruger katten til at udskille sine æg via kattens afføring. Undersøgelser viser, at det faktisk kun er 1,5 ud af 100 katte, der udskiller æg, så allerede her er risikoen lav.

Sådan forebygger du smitte mod toxoplasmose:

   • Brug handsker når du rører ved råt kød, rå, ikke skyllede grøntsager, jord og kattebakken
   • Vask altid hænder grundigt
   • Rengør kattebakken dagligt. Æggene smitter først efter ca. 1-5 døgn.
   • Overdæk sandkassen
   • Undgå tæt kontakt med unge, hjemløse katte, specielt killinger. Yngre katte udskiller hyppigere æg end ældre, hvorefter de bliver immune over for parasitten.
   • Undgå at spise råt kød. Kød der er opvarmet til mere end 60° C, og kød der har været frosset (-20° C) udgør ingen risiko for smitte.
   • Hold god hygiejne i køkkenet.
   • Giv ikke katten råt kød men tørfoder (fra dyrlægen) eller dåsemad i stedet.

Din kat udgør ikke en risiko

Indekatte, der kun får tilberedt og gennemkogt mad, kan ikke have toxoplasmose.

Voksne katte har mindre sandsynlighed for at udskille æggene. Der er langt støre risiko for at blive smittet, hvis du spiser råt kød eller mad, der ikke er varmebehandlet.

En undersøgelse viser endda, at katte ingen smittefare udgør, men at al smitte skyldes utilstrækkeligt varmebehandlede fødevarer eller kontakt med jord. Gravide katteejere er således ikke mere udsatte end gravide, der ikke har kat. Det kræver blot, at du følger vores råd.

Du kan læse meget mere om livet som gravid med dyr og meget andet på Graviditet.dk.