Har du fundet en kat?
Fund af hjemløse katte og killinger er en af de hyppigste årsager til, at folk kontakter Inges Kattehjem. Husk, at det altid er vigtigt at GØRE noget, når du ser en kat strejfe forvildet rundt. Vi står altid klar til at hjælpe dig i vores rådgivning her.
Vi har også udarbejdet denne let tilgængelige oversigt, så man hurtigt kan se, hvilke forholdsregler man skal tage, hvis du en dag finder en killing eller en voksen kat, som tilsyneladende er hjemløs:
Hvis katten er meget syg eller tilskadekommen
Dyreambulancen kontaktes omgående på 1812.
Hvis katten er øremærket
- Forsøg at aflæse øremærket. Husk at en øremærkning som regel består af tre bogstaver og tre tal.
- Kontakt herefter Dansk Katteregister som er behjælpelige, også selvom ikke alle tegn er tydelige.
Er katten aggressiv eller sky, så du ikke kan komme til den, må du låne en fælde hos et internat, som katten kan gå i. Herefter kan du indlevere den på nærmeste dyrehospital eller internat, hvor personalet vil hjælpe med aflæsningen.
Hvis katten er tam og ikke øremærket
Katten har med sikkerhed haft et hjem engang, og har det måske stadig. Er katten i nød, er den tynd, sulten og klagende, skal du selvfølgelig reagere med det samme. Men ellers så har vi følgende råd:
- Lad dyrlægen eller dit nærmeste internat scanne den, da den kan være chippet.
- Fremlys katten i lokalområdet vha. sedler i dagligvarebutikker og på lygtepæle, eller ved at lave en fremlysning i lokale Facebookgrupper.
- Spørg naboer om de kender til den.
- Giv katten et halsbånd om halsen med en seddel, hvorpå der står ”hvem ejer mig?” samt telefonnummer.
Får du ingen respons, kan du kontakte nærmeste internat.
Desuden fodrer du den selvfølgelig med det samme, hvis den er sulten og tørstig imens du venter.
Hvis katten er tam og har killinger
Finder du en tam morkat med killinger
- Check om hun er øremærket
- Fremlys hende i lokalområdet.
Herefter kan du kontakte dit nærmeste internat og høre, om de har plads til den lille familie. Hos os benytter vi plejefamilier, der efterfølgende kan tage sig af mor og killinger, indtil killingerne er gamle nok til at få deres egne hjem via vores kattehjem.
Hvis katten er vild og ikke øremærket
Her har du med god sandsynlighed fat i en vildtlevende kat, som sikkert aldrig har haft et hjem – i hvert fald er det længe siden. Vi har her følgende råd:
- At have den som genudsætningskat. Dette forudsætter, at du vil holde katten med foder og frisk vand hver dag samt sørge for, at den har et trygt sted at sove; f.eks. et udhus. Vælger du denne løsning, låner du en fælde på nærmeste internat, og når katten er indfanget, skal den neutraliseres og øremærkes hos en dyrlæge, som samtidig tester den for FIV (katte-aids) og FeLV (katte-læukemi). Bliver katten testet positivt bliver den aflivet.
- Er ingen interessered i at have katten som genudsætningskat, skal den indfanges og aflives på human vis.
Hvis katten er vild og har killinger
Når en vildtlevende hunkat, som aldrig har været i menneskehænder og derfor ikke er tam, føder killinger, bliver disse også vilde.
Sådanne katte kan man umuligt formidle til nye hjem, og siden morkatten er hjemløs, er dette en opgave for Teknisk Forvaltning i den pågældende kommune. Husk dog at fremlyse morkat og killinger for en sikkerheds skyld.
Hvis killingen er moderløs
Moderløse killinger kendetegnes ved, at de hyler højt. Normalt ligger killinger helt stille, når deres mor ikke er hos dem, men efter noget tid alene begynder killingerne at hyle hjerteskærende. Situationen er den samme som beskrevet om den tamme morkat med killinger: Killingerne kan indleveres på et internat, eller man kan vælge at pleje dem privat.