Herreløse katte i Danmark

Oversigt over, hvilke kommuner i Danmark, der har aftaler om indfangning af herreløse katte i Danmark. Kilde: Kattens Værn.

af Annette Birch

Herreløse katte er et stigende problem i Odense, særligt i det sociale boligområde Korsløkkeparken. Inges Kattehjem fik 2015 og 2016 henholdsvis 33 og 12 katte fra området og vurderer, at der stadig er omkring 100 herreløse derude, som der ikke er nogen, som tager ansvar for.

Det er ikke kun i Odense, at folk ikke tager ansvar for herreløse katte og mange kommuner har ikke aftaler om indfangning. Kattene lever ofte af de rester, som de får af mennesker i boligområderne, og der er ingen, som tager sig af dem, hvis de bliver syge.

Der findes ca. 500.000 herreløse katte i Danmark i følge dyreværnsorganisationer. Kattene er enten blevet efterladt, når ejeren skulle flytte eller på anden måde ikke kan have den, eller er opvokset i naturen, f.eks. som killinger af efterladte tamkatte. Nogle af disse katte er vilde og kan ikke håndteres af mennesker, nogle lader sig kæle for og komme i nærheden af de mennesker, der fodrer dem, og andre er næsten helt tamme og kommer gerne hen for at blive kælet for. Inges Kattehjem, Kattens Værn og andre dyreværnsorganisationer prøver så vidt muligt at skaffe nye hjem til de katte, som er tamme nok, og genudsætte dem, der er for vilde til ikke at kunne fungere i et hjem, men godt kan fodres af mennesker. Desværre er der også katte, som må aflives, fordi de lider af forskellige sygdomme eller er så vilde og aggressive, at der ikke er andre løsninger.

Mange kommuner har ikke aftaler

De enkelte kommuner kan lave en aftale med Kattens Værn om, at de indfanger de herreløse katte. Det betyder, at den enkelte ikke skal betale med indfangning og genudsætning/aflivning af katten samt diverse andre omkostninger, f.eks. neutralisering og vaccination, der ofte følger med en herreløs kat.

Begrundelserne for ikke at have en aftale med Kattens Værn er hovedsageligt, at det ikke er kommunens job at tage sig af herreløse katte.

“Der må være en grænse, kommunen kan jo ikke blande sig i alt,” siger Thomas Andresen til Venstre til DR Syd d. 13. februar 2015. Han ser det ikke som et stort problem med de 25 henvendelser de f.eks. fik i 2014, da langt de fleste optager dem i deres hjem eller får dem fjernet.

Du kan se, hvilke kommuner der har en aftale om indfangning af herreløse katte her.

Hvad du kan gøre

Du kan selv være med til at hjælpe en herreløs kat enten ved at finde dens ejer, tage den til dig eller have den som genudsætningskat. Du kan få hjælp til indfangning og adoption/genudsætning af Inges Kattehjem og Kattens Værn.

Hvis du finder en herreløs kat og ønsker at hjælpe den, skal du først checke om den er tam eller vild. Hvis den er tam, skal du efterlyse ejeren. Du kan bl.a. se om den er øremærket og registreret, hænge sedler op, m.m.

Hvis den er vild, kan du kontakte Kattens Værn for indfangning af katten. Hvis den er tam nok, kan du også komme til Inges Kattehjem eller Kattens Værn. Check med din kommune om de har en aftale med Kattens Værn eller om du selv skal betale udgifterne i forbindelse med indfangningen.

Du kan læse mere om, hvad du selv kan gøre her.