Tag dig af en hjemløs kat

gaardkat_2_alternativ

Fund af hjemløse katte er en af de hyppigste årsager til, at folk kontakter Inges Kattehjem. Husk, at det altid er vigtigt at GØRE noget, når du ser en kat strejfe forvildet rundt.

Derfor har vi udarbejdet denne let tilgængelige oversigt, så man hurtigt kan se, hvilke forholdsregler man skal tage, hvis du en dag finder en killing eller en voksen kat, som tilsyneladende er hjemløs:

Hvis katten er syg eller tilskadekommen

Dyreambulancen kontaktes omgående på 1812.

Hvis katten er øremærket

  • Forsøg at aflæse øremærket. Husk at en øremærkning som regel består af tre bogstaver og tre tal.
  • Kontakt herefter Dansk Katteregister som er behjælpelige. Også selvom ikke alle tegn er tydelige.

Er katten aggressiv eller sky, så du ikke kan komme til den, må du låne en fælde hos et internat, som katten kan gå i. Herefter kan du indlevere den på nærmeste dyrehospital eller internat, hvor personalet vil hjælpe med aflæsningen.

Hvis katten er tam og ikke øremærket
Katten har med sikkerhed haft et hjem engang, og har det måske stadig.

  • Lad dyrlægen scanne den, da den kan være chippet.
  • Fremlys katten i lokalområdet vha. sedler i dagligvarebutikker og på lygtepæle, eller ved at lave en fremlysning i lokale Facebookgrupper.
  • Sæt en annonce i lokalavisen eller spørg naboer om de kender til den.
  • Giv katten et halsbånd om halsen med en seddel, hvorpå der står ”hvem ejer mig?” samt telefonnummer.

Får du ingen respons indenfor en uge, kan du kontakte nærmeste internat. Husk at der kan være ventetid, før internatet har plads, så forsøg at gøre det så mageligt for katten som muligt, mens den venter på at komme videre.

Desuden fodrer du den selvfølgelig, hvis den er sulten og tørstig.

Hvis katten er tam og har killinger

Finder du en tam morkat med killinger

  • Check om hun er øremærket
  • Fremlys hende i lokalområdet.

Herefter kan du kontakte dit nærmeste internat og høre, om de har plads til den lille familie. I sommerhalvåret, hvor hunkattene har killinger, er alle internater hårdt pressede. Der kan derfor være ventetid på en plejefamilie, der kan tage sig af mor og killinger, indtil killingerne er gamle nok til at få deres egne hjem.

Er alle plejefamilier i brug, kan du blive bedt om selv at passe mor og killinger, til der er plads. Det er en både glædelig men også krævende opgave at tage sig af en kattefamilie, og kan du ikke finde et ledigt internat eller selv pleje kattene, må du få dem aflivet på forsvarlig vis hos en dyrlæge.

Hvis katten er vild og ikke øremærket
Her har du med god sandsynlighed fat i en vildtlevende kat, som sikkert aldrig har haft et hjem – i hvert fald er det længe siden.

Alligevel skal den fremlyses på samme måde som beskrevet ovenfor. Når ingen ejer har meldt sig indenfor en uge, kan du beslutte dig for:

  • At have den som genudsætningskat. Dette forudsætter, at du vil holde katten med foder og frisk vand hver dag samt sørge for, at den har et trygt sted at sove i; f.eks. et udhus. Vælger du denne løsning, låner man en fælde på nærmeste internat, og når katten er indfanget, skal den neutraliseres og øremærkes hos en dyrlæge, som samtidig tester den for (FIV (katte-aids) og FeLV (katte-læukemi)).
  • Er du ikke interesseret i at have katten som genudsætningskat, skal den indfanges og aflives på human vis.

Teknisk Forvaltning kan hjælpe med indfangning og aflivning.

Hvis katten er vild og har killinger 
Når en vildtlevende hunkat, som aldrig har været i menneskehænder og derfor ikke er tam, føder killinger, bliver disse også vilde.

Sådanne katte kan man umuligt formidle til nye hjem, og siden morkatten er herreløs, er dette en opgave for Teknisk Forvaltning i den pågældende kommune. Husk dog at fremlyse morkat og killinger for en sikkerheds skyld. Kommunalarbejderne kommer herefter og sætter fælder op, indfanger kattene og tager dem til nærmeste dyrehospital, hvor de bliver aflivet.

Hvis killingen er moderløs

Moderløse killinger kendetegnes ved, at de hyler højt. Normalt ligger killinger helt stille, når deres mor ikke er hos dem, men efter noget tid alene begynder killingerne at hyle hjerteskærende.

Situationen er den samme som beskrevet om den tamme morkat med killinger: Killingerne kan indleveres på et internat, eller man kan vælge at pleje dem privat. Er internaterne fulde, og har du ikke selv mulighed for at være killingepasser, kan man kontakte Dyreambulancen på 1812; som derefter tager sig af dem.