KAN MAN TALE MED SIN KAT?
Katte har kun levet sammen med mennesker i omkring 10.000 år. Det kan lyde som meget lang tid, men i forhold til hunde, som har levet med mennesker i 30.000 år, er det ikke ret længe. Katte er ikke så genetisk forskellige fra de vilde katte de stammer fra, og blev ikke tæmmet på samme måde som hunde. Nogle forskere mener, at katte har tæmmet sig selv, ved at vælge at bo tæt på mennesker. Voksne katte miaver generelt ikke til hinanden, men kun til mennesker for at kommunikere med dem. Vi har en udbredt forestilling om, at katte går rundt udenfor og miaver hele tiden, men den lyd er kun forbeholdt os. De er vant til at vi taler, og de forsøger at sige noget tilbage. Katten bruger denne “miav” lyd for at fortælle dig, at den er sulten, gerne vil ud eller har brug for din opmærksomhed.
Men hvorfor gør de så det og hvorfor kan vi mennesker så godt lide at tale tilbage til vores katte? Professor Bjarne O. Braastad ved det norske universitet for biovidenskab (NMBU) er den helt rette person, man skal spørge hvis man vil forstå katteadfærd. Han forklarer, at kattens miav består af instinktive lyde, som killinger bruger til at kommunikere med deres mor. “Morkatten og hendes killinger miaver til hinanden. Når en killing så får et nyt hjem, vil den forsøge at bruge de samme lyde med sine mennesker, ”fortæller Braastad. “Hvis killingen fornemmer, at vi reagerer, fortsætter den med at tale. Men hvis vi ignorerer kattens miaven, stopper den til sidst, fordi den indser, at mennesker er dumme dyr, der ikke forstår dem,” siger han. Så når katte miaver til mennesker, bruger de det, der oprindeligt var killingelyde. Selvom katte ikke taler med hinanden på samme måde som de gør med mennesker, bruger de stadig lyde. Faktisk har katten omkring 60 forskellige lyde. Hankatte kan hyle for at skræmme en rival. Hunkatte, der ønsker at parre sig, kan kalde på en hankat. Katte hvæser eller knurrer, når de føler sig truede eller er aggressive. Kropssprog og berøring er andre lige så vigtige former for kommunikation.
Mange voksne katte bevarer denne egenskab, så de opfører sig næsten som killinger, når de er sammen med mennesker. De mjaver efter opmærksomhed.
Og dette er normalt ret effektivt for os mennesker. Vi reagerer meget hurtigt og stærkt på lydfrekvensen, som katte bruger. Men vi er ikke altid så gode til at skelne betydningen af de forskellige vokaliseringer. Et miav er ikke kun et miav – den kan skjule nuancer, der kan betyde meget forskellige ting. En måde at skelne betydningen på er at lægge mærke til, hvilken del af miav (eller miauu) vokaliseringen, katten understreger. M- eller mrr-lyden er en behagelig lyd, som katten bruger til mennesker, den kan lide. Det er en hilsen den bruger for at skabe kontakt og kan også bruges til at vise sociale forhold. Mange oplever denne lyd når katten feks hopper op i sofaen eller i sengen til os. Det miav, som katte bruger mest til os mennesker, har en lang a-lyd. Det er kattens måde at kræve noget på. Når katten ikke får, hvad den vil, miaver den med en længere og længere aaaaa, så den til sidst bliver en mi-aaaa-ov. Jo længere a- lyden er, jo mere insisterende er efterspørgslen. Så ved du, at katten virkelig vil have noget fra dig.
Så gå ind og tal med din kat – jo mere du taler med den, jo mere vil den tale med dig. Måske ender du også med at forstå den.