Sådan bliver din kat chippet

Chipning af katte foregår med en kanyle og kræver ikke bedøvelse. Katten kan selvfølgelig godt mærke det, men kanylen er skarp og glider let ind.

Den microchip, man giver til dyr, er ikke ret stor. Den måler 8 mm x 2 mm. Den består af en glaskappe, der indeholder en metalspole og en computerchip. Spolen virker som antenne til at modtage og sende den information, der ligger på chippen. Man bruger den samme type chip til både katte, hunde, heste, fritter etc.

Dyrlæge Søren Pejstrup

Se mere på www.spoergdyrlaegen.dk

Se priser på chipning af din kat her.

To katte sammen

Det kan godt lade sig gøre at sætte to katte sammen, hvis du følger vores råd

Det er en forudsætning, at kønsmodne katte er neutraliserede (steriliserede eller kastrerede), inden du sætter kattene sammen. Ellers vil de slås på grund af hormoner og kamp om territorium. Desuden må to voksne katte aldrig sættes sammen for hurtigt. Katte vil – fra naturens side – ikke bare uden videre acceptere en anden kat.

 

Sådan sætter du to katte sammen

Ny kat på begrænset plads Den ”nye” kat begynder med at opholde sig i et begrænset rum; f.eks. badeværelset med kattebakke, mad og vand. En kat kan få stress (diarré og nægte at spise), hvis du giver den for meget plads i starten. Den har brug for tid til at vænne sig til de nye lyde og lugte – og den nye “fremmede” kat.

De to katte introduceres Sæt døren på klem med en avis (i spænd) under, der forhindrer døren i at åbne eller lukke. Gennem sprækken (på 3-4 cm) kan kattene snuse til hinanden og gradvist vænne sig til hinandens lugte. Du fører også duftene frem og tilbage, når du har kælet med kattene. Du skal ikke opholde dig sammen med kattene 24 timer i døgnet, da kattene også har brug for ro til at vænne sig til den nye situation. Gå på arbejde eller forlad hjemmet, og lad kattene være alene hjemme – stadig med mellemrummet i døren.

I starten vil kattene hvæse ad hinanden og måske oven i købet af dig, fordi de er bange. Når kattene er ovre den værste ”sprutten”, kan den ”nye” kat tages med ind i en transportkasse til den ”gamle” kat, som kan få lov til at snuse. Lad eventuelt kattene bytte rum, så de også kan vænne sig til hinandens lugte på denne måde. Efter 1-4 uger lader du kattene møde hinanden.

De to katte mødes

Når kattene ikke hvæser og gemmer sig mere, åbner du døren op og lader kattene møde hinanden. Hvis kattene stadig er skræmte og hvæser meget, skiller du dem ad igen. Vent lidt længere med at sætte dem sammen. En udekat holdes inde, mens de to katte lærer hinanden at kende. Ellers risikerer du, at den ”gamle” kat tilbringer mere tid væk fra huset, og så får du aldrig kattene til at vænne sig til hinanden. Når den ”gamle” kat er tryg ved den ”nye” kat, kan du lukke den ud som sædvanligt. Den ”nye” kat holdes inde i minimum 14 dage. Du bør først lukke den ud, når den er helt tryg ved sit nye hjem. Det vil sige, at den først skal have vænnet sig til den anden kat og alle de nye lyde, lugte og mennesker.

Hvis de to katte pludselig bliver uvenner

Nogle gange oplever katteejere, at to katte, som i en længere periode har haft et godt forhold til hinanden, pludselig bliver uvenner. Det skyldes ofte, at den ene kat ikke er rask – f.eks. har
tandpine. Et dyr med smerter reagerer gerne aggressivt. Omvendt kan et dyr, der er svækket af sygdom, udsende nogle andre signaler end vanligt, der gør det andet dyr utrygt, hvorfor det angriber. Få kattene undersøgt hos dyrlægen for at udelukke sygdom som årsag til uvenskabet.

Fjendtlighed mellem to ellers gode venner kan også opstå ved utryghed pga. forandringer; f.eks. endnu en kat i flokken, en ny baby i familien eller flytning. Skil kattene ad og sammenfør dem på ny, som vi forklarer længere oppe.

Chipmærkede katte er nemmere at finde

klinik2

Mange katteejere vælger at få deres kat chippet som en sikring i tilfælde af, at katten forvilder sig bort. Chippen lægges i venstre side af nakken med en kanyle og kræver ikke narkose. Man aflæser chippen med en speciel scanner hos dyrlægen og får derved oplyst, hvem ejeren er.

Chipkoden

Chipkoder består ifølge ISO standard af 16 cifre. Det første er et fabrikant-nr. og anvendes ikke. Derfor bruges kun 15 cifre i koden.

Fordele ved chipmærkning:

 • indgrebet skal ikke foretages i narkose,
 • Een chip viser altid det korrekte nummer.
 • Man kan købe en kattelem, som kun reagerer på de chips, man har lagret i den. Det vil sige, at kun ens egne katte bliver lukket ind.

Det er vigtigt at holde sig for øje, at katte, der ikke er mærkede før 3. juli 2011, skal være chippede, hvis de skal rejse til eller fra Danmark.

Chippen bør kun ses som et supplement til øremærkningen, da alle kan aflæse et øremærke, hvorimod den chippede kat skal bringes til et sted med en scanner (dyrlæge/internat/Falck).

Husk at registrere din kat i Dansk Katteregister .

Øremærkning

Øremærket er et unikt kodenummer, der tatoveres i begge kattens ører. Øremærkningen foretages gerne i forbindelse med neutralisering i 4-5 måneders alderen. Dyrlægen smører farve i ørerne og benytter en speciel tang til at lave øremærket. Katten mærker intet.

Øremærket er altid 6 positioner langt som først består af 3 bogstaver og derefter 3 tal.

Inges Kattehjem anbefaler, at man lader sin kat øremærke og registrerer den i Dansk Katteregister.

Når katten er øremærket, skal du oprette den i Dansk Katteregister, som administreres af Inges Kattehjem. Oprettelsen er gratis. Uanset om katten kommer ud eller kun lever inden døre, er det vigtigt, at den bliver øremærket, da tusindvis af både inde- og udekatte forsvinder fra deres ejere hvert år. Øremærkningen sikrer da, at man kan finde frem til kattens ejer via Dansk Katteregister.

Chipmærkning er et godt supplement til øremærkning men bør aldrig stå alene. Aflæsningen af en chipp kræver en speciel scanner som kun dyrlæger og internater er i besiddelse af, og man kan ikke se på katten, at den er mærket og derfor har en ejer.

Øremærkningen kan til gengæld aflæses af alle, og man kan på afstand se, at katten tilhører nogen.

Chippens fordel er, at den altid vil angive den korrekte kode, hvorimod øremærkningen som enhver anden tatovering kan blegne med alderen eller være svær at aflæse.

Hos Dansk Katteregister får du gratis og professionel registrering af din kats øre- og chipmærke online.

Neutralisering

Neutralisering_red

Neutralisering er et lille, operativt indgreb udført af en dyrlæge, som fjerner kattens kønsdrift, så den ikke kan formere sig. Katten er i fuld narkose under indgrebet og kommer sig hurtigt.

For hankattens vedkommende lægger dyrlægen et snit på ca. 5 mm i pungen, lukker blodkarrene, skærer sædstrengene over og tager testiklerne ud. Hankatten sys ikke, da det lille snit hurtigt heler.

For hunkattens vedkommende lægger dyrlægen et snit på ca. 2 cm i den nedre del af bugen og skærer æggestokkene fri. Herefter syr dyrlægen bughulen og lukker til sidst snittet med ca. 3 sting, som forsvinder af sig selv.

Øremærk din kat i samme omgang

Det anbefales at øremærke katten samtidig med at den neutraliseres, da den i forvejen er i narkose. Ved øremærkning presses små huller i ørerne med en speciel tang som derefter fyldes med farve.

Inges Kattehjem anbefaler, at man neutraliserer og øremærker sin kat, når den er 4-5 måneder gammel.

Fordele ved neutralisering

 • Katten lever længere: Studier viser, at neutraliserede katte generelt kan lægge et par år til den forventede levealder.
 • Katten formerer sig ikke: Der er alt for mange katte i Danmark, og en neutraliseret kat bidrager ikke til overproduktionen.
 • Katten er lettere at leve sammen med: Neutraliserede katte strinter ikke med ildelugtende urin for at markere deres territorium, og de larmer ikke, når de er i løbetid eller vil ud for at parre sig.
 • Katten bliver mere kælen: Vores erfaring viser, at mange katte knytter sig stærkere til ejeren, når de bliver neutraliseret.
 • Katten får ikke FIV (katte-aids): Neutraliserede katte får sjældent FIV, da de ikke parrer sig eller slås så hyppigt som fertile katte.
 • Katten strejfer ikke: Neutraliserede katte har mindre territorier end fertile katte og forvilder sig sjældnere væk.
 • Katten kan bedre med andre dyr: Det er meget lettere at sætte to neutraliserede katte sammen, end hvis den ene eller begge er fertile.
 • Kattens risiko for cancer falder: Visse cancerformer ses sjældnere eller aldrig hos neutraliserede katte.

Ved at neutralisere sin kat bidrager den ikke længere til overproduktionen af killinger, der ikke er hjem til. Alternativer til neutralisering såsom p-piller frarådes konsekvent, da p-piller er skadelige for katten. Desuden anbefales det også at neutralisere og øremærke katte, der holdes inde.

Registrer din kat gratis i Dansk Katteregister

Vaccination

Den årlige vaccination er en let og smertefri måde at beskytte sin kat mod kattesyge og katteinfluenza. Desuden får katten samtidig et sundhedstjek, så du er sikker på, at den er sund og rask.

Hvorfor skal katten vaccineres?

En killing kommer fra en tryg, steril tilværelse i livmoderen til en verden fuld af bakterier og virus. Killingen får antistoffer fra moderen gennem den første modermælk, råmælken, som beskytter den mod forskellige sygdomme. Jo flere antistoffer hunkatten har i blodbanen, des flere overføres til killingen med råmælken.

Antistofferne forsvinder langsomt, og ved 8-12 ugers alderen giver de ikke længere beskyttelse. For at undgå sygdom må killingens eget immunsystem producere antistoffer, og det er denne produktion, som sættes i gang ved vaccination.

Hvad skal katten vaccineres imod?

De to vigtigste sygdomme at vaccinere imod er kattesyge og katteinfluenza. Før i tiden, da kattene ikke blev vaccineret mod kattesyge, var det en af de hyppigste dødsårsager blandt killinger og ungkatte. Katteinfluenza er ikke så farlig som kattesyge, men det er en meget ubehagelig sygdom. Både kattesyge og katteinfluenza skyldes virus, og de er begge meget smitsomme.

Hvornår skal katten vaccineres?

Killingen basisvaccineres; dvs. to vaccinationer med ca. 4 ugers mellemrum. Første vaccination gives i 10-12 ugers alderen. Mange eksperter mener, at netop basisvaccinationen er den mest betydningsfulde for kattens modstandskraft fremover.

For at sikre et højt indhold af antistoffer i blodet hos den voksne kat er det nødvendigt at revaccinere en gang årligt.

Hvilke bivirkninger er der?

Der er sjældent bivirkninger i forbindelse med vaccination. I enkelte tilfælde kan katten dog blive lidt mere stille eller miste ædelysten. I løbet af et døgns tid er katten sig selv igen. Hvis ikke kontaktes dyrlægen.

Fakta:

På Inges Kattehjem er alle vores katte altid vaccineret mod kattesyge, katteinfluenza og afhængig af landsdel vaccinerer vi også mod FeLV.

På vores klinikker kan man som kunde i samråd med dyrlægen vælge mellem de to typer vacciner.

Katte og gravide

Du kan sagtens holde kat, selvom du er gravid eller planlægger at blive gravid. Faren for at blive smittet med toxoplasmose er faktisk lig nul, hvis du blot udviser lidt sund fornuft. Risikoen for smitte via fødevarer er langt større end fra katte. Du kan få foretaget en undersøgelse for toxoplasmose hos din læge. Mange af os er allerede immune over for smitten.

Hvad er toxoplasmose?

Toxoplasmose er en parasit, som lever i nogle kattes tarmsystem. Katten kan blive smittet ved at spise mus, fugle og andre byttedyr. Parasitten bruger katten til at udskille sine æg via kattens afføring. Undersøgelser viser, at det faktisk kun er 1,5 ud af 100 katte, der udskiller æg, så allerede her er risikoen lav.

Sådan forebygger du smitte mod toxoplasmose:

   • Brug handsker når du rører ved råt kød, rå, ikke skyllede grøntsager, jord og kattebakken
   • Vask altid hænder grundigt
   • Rengør kattebakken dagligt. Æggene smitter først efter ca. 1-5 døgn.
   • Overdæk sandkassen
   • Undgå tæt kontakt med unge, hjemløse katte, specielt killinger. Yngre katte udskiller hyppigere æg end ældre, hvorefter de bliver immune over for parasitten.
   • Undgå at spise råt kød. Kød der er opvarmet til mere end 60° C, og kød der har været frosset (-20° C) udgør ingen risiko for smitte.
   • Hold god hygiejne i køkkenet.
   • Giv ikke katten råt kød men tørfoder (fra dyrlægen) eller dåsemad i stedet.

Din kat udgør ikke en risiko

Indekatte, der kun får tilberedt og gennemkogt mad, kan ikke have toxoplasmose.

Voksne katte har mindre sandsynlighed for at udskille æggene. Der er langt støre risiko for at blive smittet, hvis du spiser råt kød eller mad, der ikke er varmebehandlet.

En undersøgelse viser endda, at katte ingen smittefare udgør, men at al smitte skyldes utilstrækkeligt varmebehandlede fødevarer eller kontakt med jord. Gravide katteejere er således ikke mere udsatte end gravide, der ikke har kat. Det kræver blot, at du følger vores råd.

Du kan læse meget mere om livet som gravid med dyr og meget andet på Graviditet.dk.

Katte og børn kan blive venner

Det kan sagtens lade sig gøre at have katte og børn sammen og de kan endda få stor glæde af hinanden. Her er nogle råd til, hvordan det kan blive lettere at introducere katte og børn for hinanden.

Katte og babyer

Mens mor og det nyfødte barn er indlagt: Det er en god idé at tage et stykke tøj eller et tæppe, der “dufter” af babyen, med hjem fra hospitalet, som katten kan lugte til.

Når I kommer hjem med barnet: Hav tålmodighed. Det er en stor omvæltning for katten, og den har brug for tid til at vænne sig til de nye lugte og lyde. Snak beroligende til katten, og lad katten snuse til barnet, så den finder ud af, at det ikke er farligt. Lad katten være med, mens du ammer barnet.

Katten er vant til at være nr. 1, og nu er den pludselig nr. 2. Det kan være svært for katten at forstå. Brug derfor tid på at kæle og lege med katten. Kæl og ros katten hver gang den kommer hen for at snuse til babyen.

Nogle katte kan godt lide at lægge sig op til barnet i barnevognen. Du kan købe et kraftigt myggenet i diverse babyforretninger til at lægge over, hvis du ikke vil have det.

Når barnet begynder at kravle og gå: Sørg for at katten har steder, den kan være i fred og ro. F.eks. højt oppe på skabe og reoler. Lær barnet at respektere katten. Katten skal have fred, når den sover, spiser og går på bakken. Lad ikke barn og kat være alene uden opsyn i starten, da en af parterne kan komme galt af sted. Barnet skal selvfølgelig lære, at når katten går eller siger fra, skal man ikke blive ved. Dyr er jo ikke legetøj.

Katte og større børn

Børn og dyr har utrolig stor glæde af hinanden. Her på Kattehjemmet bliver vi meget kede af det, når folk ringer og siger, at nu vil de af med deres kat, fordi de har fået et barn. Det kan sagtens lade sig gøre at have kat og barn sammen. Vi har endda nogle råd, du kan følge, så det bliver endnu lettere.

Hvis du ikke har det store overskud til katten i starten, skal katten nok klare sig alligevel. Det er bedre for katten end at skulle skifte hjem, hvilket er hårdt for en kat. Vi oplever ofte, at det er folks dårlige samvittighed, der er det største problem. Lige så snart barnet bliver større, kan det lege med katten. Hermed er det sagt – der er ingen grund til dårlig samvittighed.

Børn lærer meget af at vokse op med dyr. De lærer at sætte sig ind i dyrenes behov. Der skal selvfølgelig ikke være nogen tvivl om, at de voksne har ansvaret for at passe dyrene. Men børnene kan være med til det og dermed få et medansvar. De lærer at omgås levende væsener med respekt og empati (forståelse, indlevelse).

Børn er dyrenes fremtid. Når børn får et fornuftigt forhold til dyr, vil dyrene blive behandlet bedre. Forholdet til dyr generelt har noget at gøre med folks holdninger til dyrevelfærd eller mangel på samme. Mennesker, der er ligeglade med dyr, og f.eks. kan finde på at sætte et kæledyr ”ud på gaden” til sin egen skæbne, har ikke lært at sætte sig ind i de lidelser, det påfører dyret.

Katte og gnavere

kat-efter-mus_red

Gnavere (marsvin, kaniner, hamstrere, m.fl.) og fugle er byttedyr for en kat. Kattens instinkt fortæller den, at den skal jagte og nedlægge byttedyr. Nogle katte kan dog blive gode venner med f.eks. kaniner og marsvin.

Men lad aldrig kat og byttedyr alene uden opsyn. Tag ingen chancer! Pas især på med mindre byttedyr. Luk døren ind til rummet, hvor buret står, så katten ikke kan få fat i f.eks. en hamster eller en fugl gennem tremmerne.

Katte og hunde kan blive gode venner

Hunde og katte kan blive rigtig gode venner, hvis man følger nogle retningslinjer. Her beskriver hundetræner Priscilla Mejlstrup og Fransiska Andersen fra Inges Kattehjem, hvordan man på bedst mulige vis introducerer dyrene for hinanden.

Voksen kat og hvalp

PM: En hvalp er meget nysgerrig og opmærksom på alt, der bevæger sig. Hvis katten løber, er det naturligt for hvalpen at sætte efter, så sørg for at have hvalpen i snor, til dyrene er trygge ved hinanden. Hvalpen er dog nem at aflede fra en ellers interessant kat, da dens opmærksomhed hurtigt vil rette sig mod hygge med kærlige stryg langs ryggen eller konstruktiv leg. Vigtigst er dog, at katten ikke er aggressiv, så hvalpen ikke bliver angst.

FA: En voksen kat kan have svært ved at acceptere hvalpens høje energiniveau. Derfor skal katten altid have mulighed for at søge væk, hvis den har brug for at være i fred. Katten skal lære, at hvalpen ikke udgør en trussel, og at den derfor kan accepteres på kattens territorium. Oplever katten, at den har kontrol over situationen og opnår hvalpens respekt, vil der formentlig ikke opstå problemer.

Voksen kat og voksen hund

PM: Benyt øvelser som hunden kender og er tryg ved til at holde den mentalt beskæftiget, så den ikke tager mere notits af katten, end godt er. Hunden skal altid være i snor. Det er en god idé at give godbidder, så hunden opfatter samværet med katten som noget rart. Brug eventuelt dit kropssprog til at blokere for hundens syn ved at gå imellem hund og kat for at aflede hunden.

FA: Hvis katten tidligere har været vant til hund, vil den muligvis acceptere en anden voksen hund relativt let. Har katten ikke før stiftet bekendtskab med hunde, skal den sandsynligvis bruge en rum tid på at vænne sig til hundens tilstedeværelse. Som med en hvalp gælder det om at sikre kattens muligheder for at søge tilflugt til områder, hunden ikke kan komme til. Desuden må man væbne sig med en god portion tålmodighed: katten vil forsvare sig med hyl, hvæs og måske endda kløer, til den føler sig fuldkommen tryg, og der kan gå lang tid.

Voksen hund og killing

PM: Hunden er et flokdyr i forhold til sin egen art, og dette flokinstinkt kan overføres til at dække andre dyr – herunder katte. Dog skal man være opmærksom på, at nogle hunderacer egner sig bedre i samvær med katte end andre. F.eks. er labrador retriever kendt for at være en god hund til både børn og andre dyr, mens flere hunde af spidshundetypen er for egenrådige. Læs på nettet og kontakt opdrættere før du beslutter dig for en hunderace.

FA: En killing på 12 uger er som udgangspunkt gammel nok til at udvise forsigtighed over for fremmede situationer, men dens nysgerrighed vil næsten altid få krammet på den i sidste ende. Derfor vil en killing nemt kunne acceptere en hund, hvis blot hunden ikke jager den. Sørg dog for at killingen ikke driver rovdrift på hundens tålmodighed, men afled dens opmærksomhed med eksempelvis en snor, hvis den stresser hunden.

Killing og hvalp

PM: Husk at der er stor forskel på størrelsen af hvalpe. En chihuahuahvalp er mindre end en killing, og en grand danois hvalp er mange gange større. Hvalpen ved ikke, hvor mange kræfter den har, så man skal holde dyrene under opsyn, til man er tryg ved, at de kender hinandens signaler.

FA: Her findes det bedste udgangspunkt for et livslangt venskab. Begge dyr er små, nysgerrige og fulde af energi. Desuden er de meget lærenemme, og det gælder i særdeleshed i forhold til forståelsen for hinandens kropssprog.

Vil alle hunde og katte kunne finde melodien sammen, hvis man blot giver forholdet tid?

PM: Som tidligere nævnt er der stor forskel på hunderacer i forhold til, hvor godt de egner sig til at blive ført sammen med katte. Desuden er der stor forskel fra hund til hund inden for samme race. Tal med en hundekyndig om, hvorvidt din hund egner sig til at blive sammenført med en kat.

FA: Bestemt nej. Har ens kat et nervøst sind, og er den ikke vant til hunde, vil jeg som udgangspunkt fraråde at føre den sammen med en hund. Det kræver en vis selvtillid hos en lille kat at matche en måske fem gange så stor hund. Hunden skal opfatte katten som lederen af deres lille flok, og det vil den ikke gøre, hvis katten konstant er usikker. I så fald er det bedre at vente med at anskaffe sig en hund, til katten er gået bort.

Råd og tips om indekatte

indekat_2_alternativ

Katten kan trives udmærket inde døre, hvis den ikke har været vant til at komme ud, da den dermed ikke vil længes efter det. Det er de absolut færreste katte, der kan vænne sig til at være inde, når først de har løbet ude.

Katten skal være neutraliseret (steriliseret eller kastreret). Ellers vil den mistrives ved at være spærret inde med sin kønsdrift. Ukastrerede hankatte afmærker deres territorium med ildelugtende urinudladninger. Usteriliserede hunkatte er også urenlige og kalder på partnere gennem vedvarende mjaven – ofte om natten.

En kat, der kun lever inde, har brug for aktivering. Det er f.eks. en rigtig god investering at anskaffe sig et stort kradsetræ fra gulv til loft, som den kan boltre sig på. Gå eventuelt på internettet for at finde gode tilbud på kradsetræer. Derudover kan man med få midler lave kreative indretninger, der ikke vil være til gene for dig men til stor glæde for kattene. Sæt f.eks. hylder op som tilgodeser kattens behov for at bevæge sig i de højere luftlag. Det sikrer samtidig god motion. Skær små huller i forskellige æsker og kartonner og lad katten fiske tørfoder ud. Tænk i muligheder for at beskæftige katten både fysisk og mentalt.

Inges Kattehjem anbefaler, at man holder to katte sammen. De aktiverer hinanden.

 

Adfærdsproblemer

Katte, der keder sig, udvikler ofte adfærdsproblemer. De kan blive urenlige, soignere sig overdreven, blive destruktive i deres adfærd eller aggressive i deres leg. Et eksempel på sidstnævnte kan være, at katten kan finde på at ”overfalde” ejerens ben eller andet, fordi den savner at blive leget med. Hvis du følger ovennævnte råd, er der store chancer for, at dine kat vil trives som indekat.

Husk:

At sikre vinduer og altaner

Katte kan få meget tid til at gå med at kigge ud og følge med i, hvad der foregår. Men hvis en kat ser en fugl, en flue eller lignende, vil den sætte efter, da en kat handler pr. instinkt. Husk derfor at sikre vinduer og altaner med net, så katten ikke kan falde ud eller stikke af.

Kattegræs eller kattemalt

Det er en god idé med kattegræs eller kattemalt til indekatte, da det holder maven fri for hårboller. Kattegræs påvirker maven, så katten kaster hårbollerne op, såfremt de stadig ligger i mavesækken. Kattemalt hjælper med at få hårbollerne til at passere ud med afføringen.

Download denne folder fuld af gode tips

Råd og tips om udekatte

Katte, der færdes ude, får stimuleret deres sanser ved at forholde sig til omgivelserne. De får mere motion og hjælper til med at holde mus ude. En kattelem giver katten endnu mere frihed til lige så meget aktivering, den ønsker. Dog anbefaler vi at holde katten inde om natten, hvor det er mest risikabelt at lukke den ud. Sørg for at din kat er neutraliseret og vaccineret, før du lader den løbe ude.

 

Hold dig gode venner med naboerne

Som katteejer har du i realiteten pligt til at holde din kat på egen grund, hvis der opstår problemer med naboerne. I praksis kan det være svært, så derfor gælder det om at holde sig gode venner med de andre beboere. Tag en snak med din nabo. Forklar at din kat er neutraliseret (steriliseret eller kastreret) og derfor ikke strinter, slås, hyler om natten eller andet, der er til gene for omgivelserne. Hold øje med din kats gøren og laden. Det er dig, der bør komme med løsninger, hvis der opstår problemer på grund af din kat. F.eks. kan du tilbyde at der bliver lagt flis eller hønsenet over naboens bed, hvis din kat besørger der. En løbegård er et godt alternativ.

 

En kattelem giver frihed for både dig og katten

En kattelem giver din kat mulighed for at komme og gå, som den vil. Dette er en fordel for katten (og din samvittighed), hvis du er væk hjemmefra mange timer om dagen. Hjælp katten til at lære at gå gennem kattelemmen ved at lokke den med godbidder på den anden side. Stå eventuelt en person på hver side af kattelemmen og hjælp katten igennem, indtil den til sidst har lært det. Hvis muligt bør du holde katten inde om natten, da de fleste ulykker ske der (især hvis du bor i nærheden af en stor vej). Vi sælger kattelemme her på siden. tryk på billedet for at se vores udvalg.

HUSK: Katten skal være øremærket og registreret, inden du lukker den ud. Se www.danskkatteregister.dk

 

En løbegård kan være løsningen
Hvis katten ikke må færdes frit i området af hensyn til naboer, er en løbegård et godt alternativ. Den giver katten mulighed for at få frisk luft og motion, da den bør være indrettet med forskellige muligheder for aktivering. En løbegård er ikke svær at bygge, og det kan gøres for rimelige penge. Få inspiration på internettet og se også vores medlemsblade. Husk at løbegården skal være med net/tag, da katten ellers kan kravle eller springe over.

 

Sundhed og sygdom

Det er vigtigt at holde sin kat sund og rask. I menuen til venstre har vi samlet vores bedste artikler om katte sygdomme,  behov og pleje.

Tjek også vores symptom og sygdom oversigt. Ud fra din kats symptomer kan du læse, hvad din kat eventuelt fejler. Vi anbefaler dog altid, at du kontakter dyrlægen for at få bekræftet diagnosen og påbegynde en behandling.