Støt Inges Kattehjem

HVORFOR SKAL DU ADOPTERE EN HJEMLØS KAT?

Når du vælger at adoptere en kat hos os, så skal du være indstillet på at der her er tale om et ”brugt” dyr – lidt ligesom når man shopper tøj i en genbrugsbutik, eller køber en brugt bil der allerede har kørt 10.000 km. Man må være forberedt på uforudsete ting.

FORVENTNINGSAFSTEMNING

Vi har oplevet at der er en stigende tendens til at vores kunder forventer et helt fejlfrit produkt, når de kommer for at adoptere en kat hos os. Katten skal være faldet til efter max 24 timer, den skal være helt sund og rask og den skulle også meget gerne kunne med både, børn, hunde, andre katte og gæster. Men det kan vi simpelthen ikke love. Her er tale om levende væsner og ofte ved vi ikke meget om katten, før vi formidler den ud til et nyt hjem. Vi har jo altid kun tidligere ejers udtalelser om dyrets væsen og hvis katten er en tilløber kat, ved vi ingenting. Alt efter hvor længe katten bor på internatet, kan vores dyrepassere selvfølgelig danne sig en overordnet indtryk om kattens væsen, men det er svært at give et klart bud på hvordan katten kommer til at være når den kommer hjem i rolige omgivelser. Når katten sidder på internatet, skal man huske på at der er mange ting der kan påvirke kattens humør og væremåde – de andre kattes lyde og lugte, dyrepasserne der kommer og gør rent og den linde strøm af mennesker der kommer og kigger på dem i løbet af dagen.

KATTEN PÅ INTERNAT

Når en kat ankommer til Inges Kattehjem, vurderer vi først om katten overhovedet har potentiale til at blive familiekat. Der findes ikke vildkatte i Danmark, men der findes vildtlevende katte. Det vil sige katte, som har klaret sig selv i naturen, uden daglig kontakt til mennesker. Killingers primære prægningsperiode er fra den 3.-7. leveuge og det er her at kattens tillid til mennesker grundlægges. Er killingen vokset op uden tilstrækkelig kontakt til mennesker i denne periode af deres liv, kan det være næsten forgæves at forsøge at gøre katten til en kælekat. Hvis dette er tilfældet med en kat, vil den blive neutraliseret og mærket og enten formidlet som gårdkat, eller som genudsætningskat. Ved genudsætningskat forstås, at katten lever udenfor, men et menneske tager ansvaret for katten og sørger for at der er mad og ly – for som udgangspunkt kan en kat ikke klare sig selv i den danske natur. I enkelte tilfælde kan dyrlægen rent dyreetisk vælge at det bedste for katten er en aflivning.

HOS DYRLÆGEN

Inden en kat er klar til videreformidling, skal den have et tjek hos dyrlægen. Her tjekkes kattens overordnede sundhedstilstand. I kattehjemmets lille dyreklinik har vi ikke de samme muligheder og midler til at tjekke katten helt i bund, som der er på større og mere veletablerede klinikker. Derfor er det i første omgang kun de ydre ting som dyrlægen kan se og mærke, der tjekkes på katten. Der bliver ikke taget blodprøver, medmindre vi har en stærk mistanke om at katten har et helbredsproblem. Når katten er kommet igennem sit sundhedstjek bliver den efterfølgende neutraliseret, øremærket, vaccineret og chippet og når den er kommet ud af sin narkose, er den sådan set klar til videreformidling. I de fleste af vores afdelinger, sidder kattene i nogle forholdsvis små bure og det har vi gennem årene fået meget kritik for. Men der er dog flere grunde til at dette, ifølge os, er den bedste løsning for kattene. Langt størstedelen af de katte der kommer ind på internatet er meget bange, forvirrede og stressede over den situation de er havnet i. De er et helt nyt sted, med nye og ukendte lyde og lugte. Ved at sætte dem i et lille bur, uden for meget udsigt til de andre katte, hjælper vi dem til hurtigere at falde til ro. Jo mindre plads og jo færre ting katten har at forholde sig til, jo hurtigere bliver den mere komfortabel med situationen. Derudover er disse bure rigtig nemme for vores dyrepassere at gøre rene. Dette er med til at mindske risikoen for overførsel af diverse sygdomme, lopper osv., som især udendørskattene kan tage med sig til internatet. Derudover sidder kattene i gennemsnit kun 7-14 dage på vores internater og derfor er det meget begrænset hvor længe de skal sidde i disse små bure. I særlige tilfælde er der katte der sidder her i længere tid. I disse tilfælde får kattene mulighed for at komme ud og strække poterne i vores pensionsafdelinger. Små bure gør også at vi kan have flere bure på hver enkelt afdeling og på denne måde kan vi få langt flere katte igennem vores internater hvert år.

RETURRET

For os er det vigtigt at alle er glade når en kat får et nyt hjem. Derfor reserverer og bortadopterer vi ikke katte over telefonen. Kemi er det vigtigste når du skal anskaffe dig en kat og det kan godt være at du kommer ind med en ide om at du skal have en rød hankat på 9 måneder, men forlader internatet med en sort hunkat på 5 år, fordi kemien bare var helt rigtig med netop den kat. For at sikre at alle blive glade, så tilbyder Inges kattehjem 30 dages returret. Det vil sige at man har 30 dage til at prøve af, om kat og ejer passer sammen. Dette gør vi for at sikre at alle er glade i den nye situation. Vi håber dog altid på at det ikke bliver aktuelt at returretten bliver anvendt. Det er vigtigt at understrege at hver gang en kat vender tilbage på internatet, får den et knæk og en kat kan altså kun klare et vist antal knæk i sin levetid. Vi gør derfor meget ud af at forsøge at matche, den nye ejer med den helt rigtige kat. Når du kommer for at adoptere kat på Inges kattehjem, skal du derfor være forberedt på at vores medarbejdere vil spørge ind til dig/jer og jeres levevis og bolig – ikke for at kunne sortere jer fra, men for at kunne matche jer op med netop den kat der ville passe bedst ind hos dig/jer.

AT VÆLGE EN KAT FRA ET INTERNAT

Så når du vælger at købe en kat på et internat, er det så noget du gør for din egen skyld? – eller gør du det fordi du gerne vil redde et dyr i nød? – Det er en af de mange overvejelser man skal gøre sig når man vælger at komme til et internat. Vi kan ikke give dig et fejlfrit produkt, men vi vil gerne love at du får en ven for livet.

Herunder kan du se en liste over ting du bør have med i dine overvejelser, når du anskaffer dig en kat.