FeLV

Kræftformen FeLV har været kendt siden 1969, og virussen er udbredt over hele verden. Har katten først fået sygdommen, kan vi desværre ikke helbrede den, men du kan forebygge sygdommen ved at vaccinere din kat.

Ikke alle katte dør af FeLV

Ca. 30% af de smittede katte bliver kroniske smittebærere, og disse vil typisk få symptomer og deraf dø 2-3 år efter, at de er blevet smittet. Andre 30% af de smittede katte har – for en periode – virus i kroppen og vil typisk være raske igen efter 4-6 uger. Disse katte producerer antistoffer, der kan neutralisere virus. De resterende 40% er latent inficerede, hvilket vil sige, at sygdom og symptomer kan aktiveres ved stress, anden infektion eller ved brug af medicin, der undertrykker kattens immunforsvar.

Om katten „renser sig selv“ og bliver rask, eller om den udvikler sygdommen afhænger af mængden af påført virus, varigheden af påvirkningen, alder, og hvor godt kattens immunsystem fungerer generelt.

Spredning

Der findes virus i blod, spyt, tårer og næsesekret hos katte smittet med FeLV. Kattene smitter hinanden, når de er sammen og vasker hinanden samt deler mad- og vandskål. Smitte via moderkage, ved diegivning og fødsel ses sjældent sammenlignet med smitte via den almindelige kontakt. Virus kan ikke overleve ”udenfor” katten og heller ikke i urin og afføring. Man kan ikke helbrede katteleukæmi, og katte der er testet positive for FeLV  bør isoleres eller aflives for at undgå smittespredning.

Symptomer

Symptomerne ved FeLV er ikke specifikke. De kan være appetitløshed, vægttab, nedstemthed, diarré, opkast og sår i munden. Katten kan drikke og tisse unormalt meget, lide af inkontinens, blodmangel, og den kan have svært ved at styre sine bevægelser. Desuden kan kræftformen sprede sig til tarmene, lymfeknuder, lever og nyrer. Hos hunkatte kan der desuden være problemer med reproduktionen i form af abort, dødfødte killinger eller eventuelt manglende frugtbarhed.

Diagnose

Diagnosen stilles på baggrund af en blodprøve, og der testes for både FIV (katte-aids) og FeLV på én gang.