Katte og børn kan blive venner

Det kan sagtens lade sig gøre at have katte og børn sammen og de kan endda få stor glæde af hinanden. Her er nogle råd til, hvordan det kan blive lettere at introducere katte og børn for hinanden.

Katte og babyer

Mens mor og det nyfødte barn er indlagt: Det er en god idé at tage et stykke tøj eller et tæppe, der “dufter” af babyen, med hjem fra hospitalet, som katten kan lugte til.

Når I kommer hjem med barnet: Hav tålmodighed. Det er en stor omvæltning for katten, og den har brug for tid til at vænne sig til de nye lugte og lyde. Snak beroligende til katten, og lad katten snuse til barnet, så den finder ud af, at det ikke er farligt. Lad katten være med, mens du ammer barnet.

Katten er vant til at være nr. 1, og nu er den pludselig nr. 2. Det kan være svært for katten at forstå. Brug derfor tid på at kæle og lege med katten. Kæl og ros katten hver gang den kommer hen for at snuse til babyen.

Nogle katte kan godt lide at lægge sig op til barnet i barnevognen. Du kan købe et kraftigt myggenet i diverse babyforretninger til at lægge over, hvis du ikke vil have det.

Når barnet begynder at kravle og gå: Sørg for at katten har steder, den kan være i fred og ro. F.eks. højt oppe på skabe og reoler. Lær barnet at respektere katten. Katten skal have fred, når den sover, spiser og går på bakken. Lad ikke barn og kat være alene uden opsyn i starten, da en af parterne kan komme galt af sted. Barnet skal selvfølgelig lære, at når katten går eller siger fra, skal man ikke blive ved. Dyr er jo ikke legetøj.

Katte og større børn

Børn og dyr har utrolig stor glæde af hinanden. Her på Kattehjemmet bliver vi meget kede af det, når folk ringer og siger, at nu vil de af med deres kat, fordi de har fået et barn. Det kan sagtens lade sig gøre at have kat og barn sammen. Vi har endda nogle råd, du kan følge, så det bliver endnu lettere.

Hvis du ikke har det store overskud til katten i starten, skal katten nok klare sig alligevel. Det er bedre for katten end at skulle skifte hjem, hvilket er hårdt for en kat. Vi oplever ofte, at det er folks dårlige samvittighed, der er det største problem. Lige så snart barnet bliver større, kan det lege med katten. Hermed er det sagt – der er ingen grund til dårlig samvittighed.

Børn lærer meget af at vokse op med dyr. De lærer at sætte sig ind i dyrenes behov. Der skal selvfølgelig ikke være nogen tvivl om, at de voksne har ansvaret for at passe dyrene. Men børnene kan være med til det og dermed få et medansvar. De lærer at omgås levende væsener med respekt og empati (forståelse, indlevelse).

Børn er dyrenes fremtid. Når børn får et fornuftigt forhold til dyr, vil dyrene blive behandlet bedre. Forholdet til dyr generelt har noget at gøre med folks holdninger til dyrevelfærd eller mangel på samme. Mennesker, der er ligeglade med dyr, og f.eks. kan finde på at sætte et kæledyr ”ud på gaden” til sin egen skæbne, har ikke lært at sætte sig ind i de lidelser, det påfører dyret.