Hvad gør du, hvis din kat er urenlig

Hvis din kat begynder at urinere eller lave afføring udenfor kattebakken, er det vigtigt, at du først finder kattens mønster. Observer, hvor katten urinerer eller har afføring. Prøver den at fortælle noget? Du kan finde ud af meget ved at kigge på kattens adfærd.

Prøv eventuelt at flytte kattebakken hen, hvor katten besørger for en periode. Eller prøv at begrænse kattens adgang til dér, hvor den besørger og stil en kattebakke i nærheden for at se, om adfærden ændrer sig. Tisser katten i sengen, så luk døren til soveværelset. Gem alle bløde ting væk såsom tøj og lignende, som katte kan lide at besørge i. Folie eller plastik kan bruges til at begrænse kattens adgang til udsatte steder.

Det kan sommetider hjælpe at begrænse kattens omgivelser til ét rum (helst badeværelse eller bryggers) med kattebakke, mad, vand og soveplads. Her holdes katten i et par dage med lukket dør – selvfølgelig med besøg af dig. Det tvinger katten til at gå på bakke, da der ikke er andre muligheder. Her kan man så observere, om kattens vaner ændrer sig.

Kattebakken skal være i orden

Hvis katten har haft en urinvejslidelse, kan den forbinde bakken med noget, der gør ondt – også efter den er behandlet. Prøv derfor at købe en ny bakke, der ikke ligner den anden, og stil den eventuelt et andet sted. I andre tilfælde kan det være et spørgsmål om at skulle flytte kattens bakke 2 meter. Den bør stå et uforstyrret sted i boligen – uden for meget gennemgang og væk fra foderet og vandet.

Det er vigtigt at holde kattebakken ren. Nogle katte er ekstremt renlige, og kræver, at du har flere kattebakker. Alle katte skal have adgang til en kattebakke – også selv om de normalt besørger udendørs. Er der f.eks. en anden kat i haven, eller er det koldt, skal de have mulighed for at bruge en bakke indendørs.

Du kan ikke tvinge din kat til at besørge uden døre ved at fjerne kattebakken. Mange katte kan ikke lide de lukkede kattebakker (med tag på), da de ofte skal træde over deres egen afføring eller urin for at kunne komme til det rene grus bagerst. Desuden har mange katte prøvet, at lemmen i bakken svinger tilbage og slår dem i numsen, når de er gået ind af den.

Kattegruset har også en betydning. Det er ikke ligegyldigt, hvilket grus man bruger i kattebakken. Skifter man pludselig til andet grus, kan det medføre urenlighed hos katten, hvis den ikke kan lide det nye grus. Mange parfumerede former for grus er ubehagelige for katte. Desuden findes der meget grus, der støver, så katten får det ned i lungerne, når den skraber i kattebakken. Brug naturgrus som f.eks. træpiller eller grus her fra Kattehjemmet, der er lavet af presset tang. Spørg eventuelt andre, du kender, der har kat, hvilket grus de har gode erfaringer med.

Killinger skal have bakken i nærheden

Killinger har ikke udviklet deres evne til at orientere sig endnu og skal derfor have en bakke i det rum, de opholder sig i. Killinger har desuden svært ved at holde sig og kan derfor ikke overskue det, hvis der er for lang vej til kattebakken. Deres trang er størst, når de lige har sovet, leget og spist.

Gør rent med Rodalon eller Urinoff

Det er vigtigt at gøre rent, hvor katten har besørget, så der ikke lugter af ”kattebakke”. Brug Rodalon eller Urinoff, som du kan købe hos Inges Kattehjem, i butikkerne eller hos Matas. Bruger du et rengøringsmiddel, der indeholder salmiak, opfordrer det katten til at besørge samme sted igen. Man kan også bruge Rodalon i vaskemaskinen til f.eks. sengetøj. Har katten besørget på dit gulvtæppe eller en sofa, kan du putte Rodalonen i en vandforstøver til planter og sprøjte det på stedet.

Spørg os eller din dyrlæge Vi er vant til at besvare spørgsmål omkring urenlighed og har mange gode råd. Lad være med at tænke aflivning, fordi katten er urenlig. Hvis du kan gøre en lille ting anderledes og derved få en glad og afbalanceret kat, må det da være at foretrække. Det er din opgave at finde ud af, hvad der er galt. Katten prøver jo desperat at fortælle dig noget.